Οταν το PC απεκτησε… ορχηστρα

Καθώς στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η γραφειακή εργασία δεν απαιτούσε ιδιαίτερες ηχητικές επιδόσεις, τα IBM-PC συμβατά βασίζονταν σε ένα απλό ενσωματωμένο μεγαφωνάκι ικανό να αναπαράγει απλούς μονοφωνικούς ήχους – ή αλλιώς «μπιπ» (εξ ου και ο χαρακτηρισμός beeper). Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι ειδικές κάρτες ήχου για το PC ήταν ελάχιστες και δεν βρίσκονταν στο μαζικό εμπόριο. Με τη βιομηχανία του gaming να έχει εισβάλει για τα καλά στο «σοβαρό» PC, η απαίτηση για πλήρεις ηχητικές (και ειδικότερα μουσικές) δυνατότητες γίνεται επιτακτική.

Τη λύση έρχεται να δώσει στα 1987, η εταιρεία AdLib με την ομώνυμη κάρτα, η οποία αποτελεί την πρώτη εμπορική κάρτα ήχου για το PC.

Kings Quest IV: Το πρώτο παιχνίδι με στερεοφωνικό ήχο στο PC

H πρώτη κάρτα ήχου AdLib βασιζόταν στο τσιπ YM3812 της Yamaha, ικανό να παράγει 9κάναλο ήχο FM. Ταχύτατα η AdLib μετατρέπεται σε στάνταρ για την αγορά παιχνιδιών, με το King’s Quest IV της Sierra (1988), να είναι ο πρώτος τίτλος που την υποστηρίζει επίσημα. Πρόκειται για επανάσταση στον κόσμο των PC.

Το επόμενο μοντέλο, η AdLib Gold, κάνει το ντεμπούτο της το 1992. Μία 12bit κάρτα ήχου με στερεοφωνικές δυνατότητες, βασισμένη στο νεότερο YMF262 τσιπ της Yamaha, με διπλάσια κανάλια ήχου (18 αντί για 9) και πλήρη συμβατότητα με το προηγούμενο μοντέλο.

Όμως, ο ανταγωνισμός είναι ήδη πολύ σκληρός. Η Sound Blaster της Creative Labs έχει προλάβει να κλέψει το στάνταρ στη βιομηχανία παιχνιδιών. Η Gold είναι ακριβότερη και υποστηρίζεται από λιγότερους κατασκευαστές παιχνιδιών. Η ίδια η Yamaha προτιμά περισσότερο τον ισχυρότερο ανταγωνιστή τής Creative Labs. Τελικά η μικρή σε μέγεθος εταιρεία AdLib δεν αντέχει τον πανίσχυρο ανταγωνισμό και την ίδια χρονιά πτωχεύει.

Έχει όμως προλάβει να κερδίσει την θέση της στην ιστορία, ως η πρώτη εταιρεία που έφερε μαζικά τη μουσική στα PC.

H AdLib Gold έρχεται πολύ αργά, είναι πολύ ακριβή και δεν τυγχάνει καν σοβαρής υποστήριξης. Το παιχνίδι για την AdLib έχει χαθεί, υπέρ της Creative Labs και της Sound Blaster
Advertisements

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s