10 πρωτοποροι των video games

vinieta-galleryAπό το 1958 οπότε και συναντάμε την πρώτη εφαρμογή που μπορεί να θεωρείται video game, ένα πρωτόγονο παιχνίδι τέννις υλοποιημένο σε παλμογράφο(!), έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας. Έκτοτε, το video gaming δεν έγινε απλώς μία τεράστια βιομηχανία που κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη κι εκείνην του κινηματογράφου, αλλά και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της τεχνολογίας των υπολογιστών. Κάποια δε από τα παιχνίδια για υπολογιστές, υπήρξαν από μόνα τους τεχνολογικά θαύματα βασισμένα σε πρωτοποριακές ιδέες.

To πρώτο παιχνίδι όλων των εποχών χρονολογείται από το 1958. Ένα είδος τέννις σε παλμογράφο(!)

Σε αυτά τα πρωτοπόρα παιχνίδια, από το 1972 που κυκλοφόρησε το πρώτο εμπορικό video game έως τις μέρες μας, αφιερώνουμε αυτό το άρθρο, επιλέγοντας δέκα τίτλους που άσκησαν τεράστια επιρροή στην εξέλιξη του είδους τους. Φαίνεται μάλιστα ότι τo 1985 και το 1992 αποδεικνύονται σημαντικές χρονιές, καθώς συγκεντρώνουν από τις πλέον έξυπνες και πρωτοποριακές ιδέες στον κόσμο των παιχνιδιών. Επισημαίνεται ότι η λίστα δεν είναι με αξιολογική σειρά, αλλά με αυστηρά χρονολογική. Επίσης δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν και άλλα εξίσου, ή και περισσότερο πρωτοπόρα παιχνίδια. Απλώς η επιλογή μας είναι ενδεικτική ορισμένων πολύ σημαντικών ειδών gameplay (και λιγότερο τεχνολογιών).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

1. Pong (1972)

Το παιχνίδι που συνόδεψε την γέννηση της Atari στα 1972 δεν αποτελεί την πλέον έξυπνη ιδέα, παρά μόνον την πιο απλή. Δεν έχει να παρουσιάσει κάτι πραγματικά πρωτοποριακό. Δεν είναι καν καμία σημαντική πρόοδος σε σχέση με εκείνο το πρώτο παιχνίδι τένις στον παλμογράφο, το οποίο εν τέλει αντιγράφει κι όλας. Δεν παύει όμως να είναι το πρώτο video game στο εμπόριο. Άρα εκ των πραγμάτων, αυτό το απλοϊκότατο παιχνίδι τένις με τις δύο μπάρες και τη μία μπίλια που πηγαινοέρχεται από τη μία άκρη της οθόνης στην άλλη, πρωτοπορεί ως… πρώτο. Από εκεί και πέρα, εκτός των δεκάδων παραλλαγών που κυκλοφόρησαν τα επόμενα χρόνια, το στυλ του Pong άφησε αναμφίβολα το σημάδι του σε παιχνίδια τύπου Break Out και Space Invaders.

2. Dungeons/Island of Kesmai (1980)

Πολύ πριν τα MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Games) κάνουν την εμφάνισή τους, υπήρχε ένας πρωτόγονος τύπος online παιχνιδιών για πολλαπλούς παίκτες και στην πράξη περιοριζόταν στα δίκτυα κάποιων πανεπιστημίων. Πρόκειται για τα περίφημα MUDs (Multi-User Dungeons), τα πρωτόγονα και χωρίς γραφικά παιχνίδια, τα οποία μετέφεραν τους κανόνες αλλά και τους φανταστικούς κόσμους των επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλων στους υπολογιστές. Το 1980, δύο φοιτητές του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι John Taylor και Kelton Flinn, έγραψαν το Dungeons of Kesmai. Ένα δικτυακό παιχνίδι για έξι παίκτες, βασισμένο στο Dungeons & Dragons, το οποίο διέθετε και υποτυπώδη ASCII γραφικά. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύουν την εταιρεία Kesmai και τελικά το 1985 βάζουν σε λειτουργία μία εξελιγμένη έκδοση, το Island of Kesmai, στο δίκτυο της CompuServe, θεμελιώνοντας αυτό που θα ονομαστεί αργότερα MMORPG.

3. M.U.L.E. (1983)

Ένας παραγνωρισμένος θησαυρός του 1983, αν και εξαιρετικά γνωστό και αγαπητό στους φανατικούς των video games, το M.U.L.E. αποτέλεσε ένα είδος από μόνο του. Ήταν το πρώτο ταυτόχρονα multiplayer και παιχνίδι διαχείρισης πόρων. Ένας από τους πρώτους τίτλους της Electronic Arts, το M.U.L.E. που προκύπτει από τα αρχικά της φράσης Multiple Use Labor Element και βέβαια παραπέμπει στο μουλάρι, ήταν ένα turn based παιχνίδι στρατηγικής, τεσσάρων παικτών, οι οποίοι ανταγωνίζονται στον εποικισμό ενός άλλου πλανήτη. Χαρακτηρίστηκε από πολλούς μάλιστα ως «μάθημα για το μοντέλο προσφοράς και ζήτησης». Μπορεί να πούλησε μόλις 30.000 αντίτυπα, αλλά κέρδισε μία περίοπτη θέση στην ιστορία των video games για τα πρωτοποριακά του χαρακτηριστικά, με το Computer Gaming World να το τοποθετεί στην 3η θεση των καλύτερων παιχνιδιών όλων των εποχών και το PC World στην 5η του δικού του Top-10. Το M.U.L.E. «ζει» ακόμη και σήμερα μέσω του project «Planet M.U.L.E«.

4. Little Computer People (1985)

Πολλά χρόνια πριν το πασίγνωστο The Sims, και συγκεκριμένα το 1985, ένα άλλο «μικρό ανθρωπάκι» του οποίου η καθημερινότητα ελεγχόταν από τον παίκτη, κατοίκησε στον Commodore 64 (αλλά και τα Spectrum, Amstrad CPC, Apple II, Atari ST και αργότερα Amiga). Σε ένα τριόροφο σπίτι ζει το «ανθρωπάκι» και ο σκύλος του. Ο παίκτης, παρακολουθεί την καθημερινή ζωή του αλλά και τον παροτρύνει (πληκτρολογώντας βασικές εντολές) να κάνει διάφορες εργασίες, όπως να φάει, να γυμναστεί, να γράψει κ.λπ. Κατά διαστήματα ο κάτοικος του υπολογιστή, παίρνει την πρωτοβουλία και γράφει στον παίκτη τις ανάγκες του, ενώ άλλοτε του… χτυπάει την οθόνη για να τον προκαλέσει να δώσει κάποια εντολή. Δίχως άλλο μιλάμε για τον πατέρα των sims, αλλά και γενικότερα των god games. Ο ίδιος ο Will Wright άλλωστε, δημιουργός του The Sims, χαρακτήρισε το Little Computer People ως πηγή έμπνευσης για τις σχεδιαστικές του ιδέες.

5. Deja Vu (1985)

Μπορεί η έκφραση «Point and Click Adventure» να είναι συνώνυμη της LucasArts, με τα Maniac Mansion και Monkey Island να καθορίζουν το βασικό μηχανισμό του gameplay, που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από χομπίστες. Ωστόσο, λίγα χρόνια πριν από αυτά, άλλο είναι το παιχνίδι που καταργεί εντελώς την εισαγωγή κειμένου στο χώρο των Adventures. Πρόκειται για το Deja Vu. Ένα παιχνίδι αστυνομικού μυστηρίου που παραπέμπει σε film noir και παίζεται αποκλειστικά σε γραφικό περιβάλλον (με την μορφή παραθύρων). Μάλιστα, το Deja Vu θα πρωτοκυκλοφορήσει το 1985 για τον Macintosh σε ασπρόμαυρη έκδοση και θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια έως ότου αποκτήσει χρώμα και κάνει το πέρασμά του στο PC. Eπιπλέον κατασκευάστηκαν αρκετά ports μεταξύ των οποίων και ένα για Gameboy Advance.

6. Yie Ar Kung-Fu (1986)

Δεν είναι το πρώτο fighting game. Είναι όμως σίγουρα εκείνο που βάζει τα θεμέλια για όλα τα fighting games που θα το ακολουθήσουν και μάλιστα δεν είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι σήμερα, 26 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του Yie Ar Kung-Fu, τα παιχνίδια καράτε παραμένουν σχεδόν πανομοιότυπα με εκείνο. Στο Yie Ar Kung-Fu του 1986, πρωτοσυναντάμε τις σύνθετες κινήσεις (combos), αλλά και τις γνωστές μπάρες ενέργειας για κάθε έναν από τους δύο παίκτες. Αξίζει να αναφερθεί, ότι στη γλώσσα των Μανδαρίνων ο τίτλος σημαίνει πολύ απλά «Ένα, Δύο, Κουνγκ-Φου».

7. Dune II (1992)

Το παιχνίδι που έδωσε τον ορισμό στα Real Time Strategies όπως τα ξέρουμε σήμερα, δημιουργήθηκε πριν είκοσι χρόνια και βασίζεται στο περίφημο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Dune» του Φράνκ Χέρμπερτ και ακόμη περισσότερο στην ομότιτλη ταινία του Ντέιβιντ Λυντς. Το Dune II κυκλοφόρησε το 1992 για Amiga και PC, και ήταν το πρώτο που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των μοντέρων RTS. Σύστημα διαχείρισης πόρων, διαφορετικές τεχνολογίες στα όπλα, τα οχήματα αλλά και τις εγκαταστάσεις, ανάλογα με την πλευρά που παίρνει ο παίκτης και βέβαια όλα τούτα, παράλληλα με τις μάχες σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί στον χώρο των RTS να προηγήθηκε (ήδη από το 1984) το The Ancient Art of War, ωστόσο κανένα άλλο παιχνίδι ως τότε δεν περιέλαβε ταυτόχρονα όλα εκείνα τα στοιχεία που θα μείνουν απαράλλακτα έως σήμερα, και εδραιώθηκαν με τα Warcraft και Command & Conquer που ακολούθησαν.

8. Ultima Underworld (1992)

Την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσει και ο τίτλος, ο οποίος θεωρείται ο προπάτορας των παιχνιδιών δράσης πρώτου προσώπου. Aν και ορθώς τα Wolfenstein 3D και Doom θεωρούνται τα πρώτα First Person Shooters, ωστόσο το πολύ αγαπητό στους gamers είδος αυτό θεμελιώθηκε στο Ultima Underworld ελάχιστα νωρίτερα, το 1992. Πέρα από την πρωτοπορία του, στην πλήρως τρισδιάστατη απεικόνιση του σκηνικού και μάλιστα από τα μάτια του ίδιου του παίκτη, το Ultima Underworld ήταν το πρώτο που συνδύασε τον κόσμο των RPG με τα παιχνίδια δράσης πρώτου προσώπου. Πρόκειται για έναν ακόμη τίτλο-διαμάντι του Richard Garriott στη μακρά λίστα των Ultima, με εντελώς ανοικτό σενάριο και πρωτοποριακό σύστημα μαγείας, στοιχεία ούτως ή άλλως εξαιρετικά μοντέρνα για την εποχή που κυκλοφόρησε. Bέβαια για την ιστορική ακρίβεια, πρέπει να αναφερθεί ότι το είδος των first person 3D παιχνιδιών προηγήθηκε κατά έξι μήνες το σαφώς υποδεέστερο Catacomb 3D.

9. Alone in the Dark (1992)

Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα 25 video games με τη μεγαλύτερη επιρροή από το Game Informer και αποτέλεσε την βάση για τα τρισδιάστατα παιχνίδια τρόμου, όπως το Resident Evil. Το εξαιρετικά ατμοσφαιρικό, γαλλικής καταγωγής αυτό παιχνίδι της Infogrames, υπήρξε ταυτόχρονα πρωτοπόρο σε αρκετά του χαρακτηριστικά: πλήρως τρισδιάστατη απεικόνιση, με κινηματογραφικά πλάνα τρίτου προσώπου, προσεγμένες φωτοσκιάσεις και μουσική επένδυση που εκτόξευε τον τρόμο στα ύψη. Το Alone in the Dark, του 1992, βασιζόταν στην λαβκραφτιανή μυθολογία Κθούλου και αποτέλεσε το πρότυπο για όλα τα horror games που ακολούθησαν.

10. Body Harvest (1998)

Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό, παρά μόνο στους κατόχους Nintendo 64, ωστόσο το Body Harvest του 1998 υπήρξε ο τίτλος στον οποίο βασίστηκε η εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά που παραμένει ακόμη και σήμερα μία κατηγορία από μόνη της, Grand Theft Auto. Πράγμα διόλου τυχαίο, καθώς η εταιρεία DMA Design που το κατασκεύασε είναι η ίδια που θα ονομαστεί αργότερα Rockstar North και θα χρησιμοποιήσει όλα τα χαρακτηριστικά του Body Harvest στο GTA. Όλα όσα το έκαναν δημοφιλές βρίσκονται εκεί: και ο ανοικτός κόσμος, και η δυνατότητα να μπαίνει ο παίκτης σε διάφορα οχήματα αλλά και σε κτίρια, και το «σπλάτερ» σκηνικό. Ακόμη και το mini map του Body Harvest είναι εξαιρετικά παρόμοιο με εκείνο του GTA. Η μόνη διαφορά είναι ότι το Body Harvest είχε φουτουριστικό σενάριο και πολυάριθμους κόσμους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

ΣΥΛΛΟΓΗ

Παρακολουθήστε μία συλλογή βίντεο των 10 πρωτοποριακών παιχνιδιών της λίστας μας.

Advertisements

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s