Οι γυναικες των υπολογιστων

vinieta-feature8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, το «Σαν Σήμερα στους Υπολογιστές» παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στις γυναικείες προσωπικότητες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών. Μπορεί, ακόμη και στον 21ο αιώνα, ο κόσμος των υπολογιστών να χαρακτηρίζεται από ανδροκρατία, ωστόσο, ήδη από τα πρώτα βήματά του, τον 19ο αιώνα, το γυναικείο φύλο διαθέτει αποφασιστική παρουσία σε αυτόν. Ας δούμε εκείνες τις γυναίκες που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τον μαγικό αυτό κόσμο…

 • Ada Lovelace (1815-1852): αναλύτρια της μηχανής του Μπάμπατζ, θεωρείται ως η «πρώτη προγραμματίστρια» στην ιστορία των υπολογιστών.

  Ada Lovelace: η πρώτη γυναίκα των υπολογιστών, θεμελιώτρια του προγραμματισμού.
 • Henrietta Swan Leavitt (1868-1921): Μέλος του Harvard Computers, της ομάδας του καθηγητή Edward Charles Pickering του Χάρβαρντ, που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες, οι οποίες διαχειρίζονταν αστρονομικά δεδομένα. Η μελέτη της αποτέλεσε τη βάση απόδειξης της διαστολής του Σύμπαντος.
 • Grete Hermann (1901-1984) Το 1926 δημοσιεύει την εργασία που θεμελιώνει την άλγεβρα των υπολογιστών
 • Hedy Lamarr (1913-2000): Μπορεί να ήταν ευρύτερα γνωστή ως ντίβα του Χόλιγουντ, η Λαμάρ ωστόσο είναι η κάτοχος της ευρεσιτεχνίας της υπερπήδησης συχνότητας. Μίας τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε αργότερα στα ραντάρ και στα μοντέρνα πρότυπα ασύρματης επικοινωνίας, Bluetooth και WiFi.
 • Hedy Lamarr: η πανέμορφη και γνωστή σε όλους σταρ του Χόλιγουντ. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι ασύρματες επικοινωνίες οφείλουν πολλά σε αυτήν.

  Grace Hopper (1906-1992): Αξιωματικός του Αμερικάνικου Ναυτικού και πρώτη προγραμματίστρια του υπολογιστή Harvard Mark I. Χαρακτηρίζεται ως «μητέρα της COBOL» και κατασκεύασε τον πρώτο compiler της ιστορίας.

 • Dana Ulery (1938-): Μηχανικός υπολογιστών και πρώτη γυναίκα του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης Jet Propulsion Laboratory (JPL). Σχεδιάσε το πρώτο σύστημα παρακολούθησης τροχιάς σε πραγματικό χρόνο στον υπολογιστή Autonetics RECOMP II.
 • Jean E. Sammet (1928-): Μαθηματικός και μηχανικός υπολογιστών. Σχεδίασε το 1962 τη γλώσσα προγραμματισμού FORMAC, ενώ το 1969 υπήρξε η πρώτη που κατέγραψε την ιστορία και την κατηγοριοποίηση των γλωσσών προγραμματισμού.
 • Mary Allen Wilkes (1937-): Προγραμματίστρια. Το 1965, υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε στο σπίτι του «προσωπικό υπολογιστή» (LINC) και σχεδίασε το πρώτο λειτουργικό σύστημα της ιστορίας (LAP).
 • Lynn Conway: Πρωτοπόρος των κυκλωμάτων VLSI.

  Sister Mary Kenneth Keller (1914-1985) Η πρώτη Αμερικανίδα που πήρε Διδακτορικό στην Επιστήμη των Υπολογιστών (1965).

 • Lynn Conway (1938-): Επικεφαλής του «LSI Systems» και μία από τους συγγραφείς της εισαγωγής στα συστήματα VLSI
 • Sophie Wilson: Σχεδιάστρια του Acorn Microcomputer (1978)
 • Carol Shaw (1955-): Σχεδιάστρια video games και μέλος της ομάδας προγραμματισμού των Atari και Activision. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα developer video game, αν και το Polo που σχεδίασε το 1978 δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
 • Adele Goldberg (1945-): Μία από τους σχεδιαστές της γλώσσας προγραμματισμού Smalltalk το 1983.
 • Roberta Williams (1953-): Η πιο διάσημη προσωπικότητα στο χώρο του video gaming, πρωτοπόρος των graphic adventures και σχεδιαστής ορισμένων από τα πλέον επιτυχημένα παιχνίδια του είδους, όπως για παράδειγμα η σειρά King’s Quest (1984).
 • Roberta Williams: Η πιο διάσημη γυναικεία προσωπικότητα του video gaming

  Susan Kare (1954-): Σχεδιάστρια του γραφικού περιβάλλοντος του πρώτου Macintosh (υπεύθυνη για όλα τα εικονίδια) και αργότερα Creative Director στη NeXT.

 • Radia Perlman (1951-): Σημαντικότατη και βραβευμένη προσωπικότητα στην έρευνα των δικτύων και της κρυπτογράφησης. Επινόησε το πρωτόκολλο δένδρου επέκτασης (spanning tree protocol) το 1985.
 • Eva Tardos (1957-): Κάτοχος του βραβείου Fulkerson (1988) για την τη συνεισφορά της στην έρευνα και την ανάλυση αλγορίθμων.
 • Shafi Goldwasser (1958-), Θεωρητικός της επιστήμης των υπολογιστών, έχει πάρει δύο βραβεία Godel Prize για την έρευνά της στην κρυπογραφία και τη θεωρία των αριθμών. Επινόησε την μέθοδο γνωστοποίησης μηδενικής μεταφοράς γνώσης (zero knowledge proof).
 • Barbara Liskov (1939-): Μαζί με την Jeannette Wing επινόησαν το 1993 την αρχή υποκατάστασης Λίσκοφ στον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό.
 • Sally Floyd (1953-): Γνωστή για την εργασία της στην ανάπτυξη του Transmission Control Protocol (TCP) το 1994, θεμελιώδους πρωτόκολλου για το Internet.
 • Anita Borg (1949-2003): Ιδρύτρια του Ινστιτούτου για την Γυναίκα και την Τεχνολογία (Institute for Women and TechnologyIWT)
 • Frances Allen: Η πρώτη γυναίκα που κερδίζει βραβείο Turing

  Audrey Tang (1981-): Επικεφαλής του Pugs project (compiler και interpreter της Perl 6) από το 2005.

 • Jeri Ellsworth (1974-): Αυτοδίδακτη σχεδιάστρια ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και δημιουργός του C64 Direct-to-TV (C64 DTV) το 2004.
 • Mary Lou Jepsen (1965-): Ιδρύτρια και επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της πρωτοβουλίας One Laptop Per Child (OLPC).
 • Frances E. Allen (1932-), Πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Turing (2006). Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των compilers.

Πέρα όμως από τα ατομικά παραδείγματα γυναικείων προσωπικοτήτων στον κόσμο των υπολογιστών, υπάρχουν και δεκάδες περιπτώσεις ομαδικής συνεισφοράς και μάλιστα σε αποκλειστικά γυναικείο κύκλο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνο των λεγόμενων Wrens, δηλαδή της ομάδας γυναικών του Βρετανικού Ναυτικού (Women Royal Naval Service – WRNS), που εργάστηκαν πυρετωδώς στον υπολογιστή Colossus κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών σημάτων. Λίγα χρόνια αργότερα, έξι γυναίκες θα βρεθούν ανάμεσα στους προγραμματιστές του υπολογιστή ENIAC, οι Betty Jennings, Betty Snyder, Fran Bilas, Kay McNulty, Marlyn Wescoff και Ruth Lichterman. Ένα ακόμη παράδειγμα αμειγούς γυναικείας ομάδας, είναι εκείνο του Εργαστηρίου Αεροπροώθησης της NASA (JPL), όπου το 1958 οι συμπληρωματικοί υπολογισμοί για τις τροχιές του προγράμματος Explorer 1 (ο πρώτος δορυφόρος των ΗΠΑ) εκτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες, πολλές εκ των οποίων «στρατολογημένες» ακόμη και από τα γυμνάσια της χώρας. Οι γυναίκες αυτές ονομάστηκαν «JPL Computers«.

«JPL Computers» – Η ομάδα γυναικών στην υπηρεσία της NASA

Aξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι η «χρυσή περίοδος» της σχέσης των γυναικών με την επιστήμη των υπολογιστών υπήρξε η δεκαετία του ’80, οπότε και η εισαγωγή στα πανεπιστήμια σε αντικείμενα που σχετίζονται με την επιστήμη των υπολογιστών, το γυναικείο φύλλο πλησίασε το 40%. Ωστόσο από τη δεκαετία του ’90 και στη συνέχεια, παρατηρείται συνεχώς πτωτική τάση της εκπροσώπισης στην επιστημονική κοινότητα. Κάτι το οποίο ευχόμαστε ολόψυχα να αντιστραφεί στο κοντινό μέλλον.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s