Ενα iphone ετων 29

Εικοσιτέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν την εμφάνιση του iphone και δέκα χρόνια πριν το Newton, η Apple είχε φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωση ενός τηλεφώνου με χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου PDA. Βρισκόμαστε στα 1983, την εποχή που η Apple εργάζεται ακόμη πυρετωδώς για την προετοιμασία του πρώτου Macintosh. Εποχή που λανσάρεται η Lisa, το (πανάκριβο) τεχνολογικό αυτό κόσμημα της εταιρείας. Εποχή που η λέξη PDA δεν υπάρχει στο λεξικό και που ως σύγχρονο τηλέφωνο λογίζεται μία συσκευή με ακουστικό, πληκτρολόγιο και οθόνη LCD της μίας σειράς. Επίσης, εκείνη την εποχή, και πάλι στο τιμόνι της Apple ήταν ο Στιβ Τζομπς, όπως και σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, όταν κυκλοφόρησε το iphone.

Υπεύθυνος για τον «παππού» του iphone, ο Χάρτμουτ Έσλινγκερ, σχεδιαστής αργότερα του πρώτου portable υπολογιστή της Apple, IIc. Όπως φαινεται στις φωτογραφίες, στο σχεδιασμό της πρωτοποριακής εκείνης συσκευής που ενσωμάτωνε μεγάλη οθόνη LCD με δυνατότητα χρήσης πένας, είναι εμφανέστατες οι κυρίαρχες γραμμές και το λεπτό design του Apple IIc. Το case της οθόνης συνδεόταν με την κυρίως τηλεφωνική συσκευή μέσω καλωδίου και θα μπορούσε, με σύγχρονους όρους, να χαρακτηριστεί ως PDA.

To τηλέφωνο της Apple ενσωμάτωνε έως και εφαρμογή πληρωμών. Στη φωτογραφία φαίνεται μάλιστα να μπορεί να συμπληρώνει φόρμες τραπεζικών επιταγών.

Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι το πρότζεκτ του τηλεφώνου της Apple είχε προχωρήσει σχεδόν έως το τελικό στάδιο, περιλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό ενσωματωμένων εφαρμογών, όπως τηλεφωνικό κατάλογο, ημερολόγιο, ένα απλοϊκό spreadsheet, έως και εφαρμογή τραπεζικών πληρωμών. Η οθόνη προφανώς δεν ήταν touch screen με τους σύγχρονους όρους και δεν διέθετε λειτουργία αναγνώρισης γραφικού χαρακτήρα. Αντί αυτών, απαιτούσε stylus και προσέφερε εικονικό πληκτρολόγιο για την εισαγωγή αλφαριθμητικών χαρακτήρων.

Στη λογική απορία, γιατί η Apple δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πρωτοποριακού τηλεφώνου, έχουν εκφραστεί διάφορες -εξίσου λογικές- εικασίες. Σίγουρα θα ήταν μία πανάκριβη συσκευή με ελάχιστο κοινό. Ωστόσο, εκείνη την εποχή η Apple δεν είχε κανένα πρόβλημα να πλασάρει ακριβά προϊόντα στην αγορά. Άλλωστε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα τηλέφωνο που απευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά στις ανάγκες ενός στελέχους επιχείρησης. Από την άλλη, η Apple εκείνη την εποχή ήταν επικεντρωμένη στην ανάπτυξη υπολογιστών και μάλιστα στην κορύφωση του εσωτερικού ανταγωνισμού των ομάδων Apple II, Lisa, Macintosh. Όπως και να’ χει, το υπερμοντέρνο για εκείνη την εποχή αυτό τηλέφωνο-PDA δεν βγήκε ποτέ έξω από τα εργαστήρια σχεδιασμού της εταιρείας.

Το πρώτο αυτό τηλέφωνο της Apple έμεινε μυστικό για πολλά χρόνια και μόλις δεκατέσσερα χρόνια αργότερα βγήκαν οι φωτογραφίες στην επιφάνεια, χάρη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου και δώρισε μεγάλο μέρος του αρχείου του ο Στιβ Τζομπς το 1997, όταν επέστρεψε στην Apple. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος αυτού του αρχείου παραμένει έως και σήμερα απαγορευμένο για το ευρύ κοινό, ωστόσο το πρωτότυπο τηλέφωνο της Apple βρίσκεται στην προθήκη του, όπως βλέπετε στη φωτογραφία δεξιά.

Advertisements

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s