Ο πρωτος ψηφιακος ζωγραφος

vinieta-galleryΤο Super Paint είναι μία από τις πολλές πρωτοποριακές εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια Xerox PARC στο Πάλο Άλτο. Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό σύστημα για κατασκευή γραφικών στην ιστορία, που ολοκληρώθηκε εν έτει 1972, αν και έγινε πλήρως λειτουργικό ένα χρόνο αργότερα.

Για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα, σε συνδυασμό με έναν υπολογιστή σχεδιασμένο αποκλειστικά για τις ανάγκες του, συνδυάζει όλο το φάσμα εφαρμογών γραφικών, από το γραμμικό σχέδιο έως το animation και από την ψηφιακή ζωγραφική έως την επεξεργασία βίντεο. Το Super Paint έθεσε τα στάνταρ για όλες τις εφαρμογές γραφικών που το ακολούθησαν, θεμελιώνοντας τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε και σήμερα σε προγράμματα όπως το PhotoShop. Έτσι, διέθετε εργαλεία βασικών γραμμών και πολυγώνων, βούρτσες και μολύβια, πολλαπλές παλέτες (από ένα σύνολο 16,7 εκατ. χρωμάτων), δυνατότητα video capture, ακόμη και αλγόριθμο εξομάλυνσης ακμών (antialiasing)!

Σε μία εποχή που όλα αυτά απαιτούσαν τρομακτική ισχύ για τη λειτουργία του Super Paint χρησιμοποιήθηκε μία ενισχυμένη σύνθεση του Data General Nova (κατασκευής 1969) με εξωτερικές 16 κάρτες μνήμης σε ρόλο buffer, προκειμένου να επιτευχθεί ανάλυση γραφικών 640×480 pixels με 8-bit χρώμα, αλλά και απευθείας ψηφιοποίηση βίντεο στο σύστημα NTSC.

To Super Paint χρησιμοποιήθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και από τη NASA για το σχεδιασμό των animations και των τεχνικών διαγραμμάτων της σχεδιαζόμενης αποστολής στην Αφροδίτη (Venus Pioneer), το 1978.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δείτε επίσης…

1972 in focus: Τα γεγονότα στην ιστορία των υπολογιστών το 1972

Advertisements

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s