Atari

Όταν, το 1966, ο Νόλαν Μπάσνελ είδε ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια της ιστορίας, το Spacewar, στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, του γεννήθηκε η ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον για αυτή τη μορφή διασκέδασης. Τα επόμενα χρόνια, μαζί με τον Τεντ Ντάμπνεϊ, πειραματίζονται με πλακέτες και τηλεοράσεις προκειμένου να εξελίξουν την ιδέα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Τελικά, αποφασίζουν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία κατασκευής arcades κι έτσι «γεννιέται» η Atari, την 27η Ιουνίου 1972, στην Καλιφόρνια. Η εταιρεία αρχικά ήταν να ονομαστεί Syzygy (μτφ. Συζυγία), αλλά η έκφραση χρησιμοποιούνταν ήδη σε άλλη εταιρεία. Για να βρεθεί το τελικό όνομα, ο Μπάσνελ έριξε στο τραπέζι όρους από το παραδοσιακό κινέζικο επιτραπέζιο παιχνίδι Go, όπου η έκφραση Atari σημαίνει «η κατάσταση κατά την οποία ένα ή πολλά πιόνια κινδυνεύουν να παγιδευτούν από τον αντίπαλο».

Προσλαμβάνοντας, λίγο μετά την ίδρυσή της, τον επικεφαλής μηχανικό Αλ Άλκορν, η εταιρεία βάζει πλώρη για την κατασκευή του πρώτου εμπορικού arcade της ιστορίας. Του Pong.

Η Atari θα διευρύνει τις δραστηριότητές της από την κατασκευή arcade games, στις παιχνιδοκονσόλες και τους υπολογιστές ως το 1996, οπότε και περνάει διαδοχικά από την JTS στη Hasbro και τέλος στην Infogrames. Στα χέρια της γαλλικής εταιρείας, ξαναπέκτησε το αρχικό της λογότυπο και κατέληξε, και πάλι ως Atari Inc, σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες στα video games. Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2010 ο Μπάσνελ έχει επιστρέψει στο διοικητικό συμβούλιο.

Σταθμοί στην ιστορία της Atari

  • 1972: Pong – Arcade game βασισμένο σε ένα «πρωτόγονο» ηλεκτρονικό παιχνίδι τένις του Magnavox Odyssey. Το πρώτο arcade της ιστορίας με μαζικές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.
  • 1977: Atari VCS/2600 – Η Atari μπαίνει στην αγορά παιχνιδοκονσολών με τεράστια επιτυχία. Η σύνθεση του VCS θα αποτελέσει το πρότυπο για όλες τις game-consoles της επόμενης δεκαετίας.
  • 1979: Atari 400/800 – Η Atari μπαίνει νωρίς στην αγορά home computers. Με τη σειρά 8bit υπολογιστών, που εμπλουτίζεται με τους XL και ΧΕ, η Atari σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία, καταφέροντας να πουλήσει πάνω από 5 εκατ. κομμάτια έως το 1985.
  • 1983: «Φούσκα των videogames» – Στη διετία 1983-85 η αγορά των παιχνιδιών πέφτει από τα 3,2 δισ. δολάρια στα μόλις 100 εκατομμύρια. Η μετοχή της Atari κατρακυλά και οι ζημές συσσωρεύονται. Το 1984, ο Τζακ Τράμιελ αγοράζει την εταιρεία και την εισάγει σε νέα εμπορική τροχιά με τον Atari ST
  • 1985: Atari ST – Οι home computers της Atari περνούν στην εποχή των 16bit με χρήση επεξεργαστή Motorola 68000. Ο Atari ST είναι ο πρώτος home computer με ενσωματωμένο MIDI, κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό της μουσικής σύνθεσης. Το γραφικό του περιβάλλον από τη μία και οι εξελιγμένες δυνατότητές του στα γραφικά από την άλλη, τον τοποθετούν ανάμεσα στους Macintosh και Amiga. Μάλιστα, ο Atari ST θα ονομαστεί χαϊδευτικά ως «Jackintosh» (από το μικρό όνομα του Τράμιελ).
  • 1989: Atari Lynx – Επιστροφή στις παιχνιδοκονσόλες, με το πολύ φιλόδοξο αυτό φορητό σύστημα, που καταγράφεται ως η πρώτη φορητή παιχνιδομηχανή με έγχρωμη οθόνη. Δεν θα έχει καμία τύχη απέναντι στο Nintendo Gameboy.
  • 1993: Atari Jaguar – Η πρώτη 64μπιτη παιχνιδοκονσόλα της ιστορίας, θα αποδειχτεί κι αυτή εμπορική αποτυχία απέναντι στα Mega Drive/Genesis, Sega Saturn και Sony Playstation, οδηγώντας την Atari έξω από τη συγκεκριμένη αγορά.
  • 2001: Εξαγορά από την Infogrames – Η Atari περνά στα χέρια της γαλλικής εταιρείας video games, διατηρώντας το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο λογότυπό της.
  • 2009: Atari SA – Η Infogrames εγκαταλείπει το όνομά της προς όφελος του πιο αναγνωρίσιμου ονόματος της Atari και για αποφυγή της σύγχυσης που προκαλούν οι δύο τίτλοι στο κοινό. Ο Νόλαν Μπάσνελ επιστρέφει στο Διοικητικό Σύμβούλιο.

Δείτε επίσης…

Μία σύνοψη των 40 χρόνων Atari σε μορφή Infographic
1972 in focus: Τα γεγονότα στην ιστορία των υπολογιστών το 1972

Advertisements