Tandy TRS-80 Model I

Ο TRS-80 Model I υπήρξε το αποτέλεσμα μίας εμπορικής πρότασης που υποβλήθηκε με βάση τον ΜΙTS Altair (κιτ του οποίου πωλούνταν στο δίκτυο των καταστημάτων RadioShack) στον πρόεδρο του κατασκευαστικού της RadioShack (που ανήκει στην Tandy), Τζον Ρόουτς. Παρόλο που ο Ρόουτς δεν εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα προχώρησε το σχέδιο, προσλαμβάνοντας τον Στιβ Λάινινγκερ από την National Semiconductor. Ακόμη και μετά την ανακοίνωση του TRS-80 Model I σε συνέντευξη τύπου τον Αύγουστο του 1977, η ιδέα της πώλησης ενός home computer συνέχιζε να μην πείθει τα στελέχη της RadioShack. Ενδεικτικός της υποτίμησής του, είναι ο στόχος των 3.000 πωλήσεων κατ’ έτος. Στην πράξη ο TRS-80 καταφέρνει να σημειώσει παραγγελίες της τάξης των 20.000 κομματιών μέσα σε ενάμισι μήνα από την κυκλοφορία του. Έως το τέλος της καρίερας του, τρία χρόνια αργότερα, οι πωλήσεις του ξεπερνούν τις 200.000. O TRS-80 θα περάσει στην ιστορία ως ένας από τους πρώτους desktop υπολογιστές, που μαζί με τους Apple II και Commodore PET, συνέθεσε την «Αγία Τριάδα των home computers«, σύμφωνα με το περιοδικό Byte.

Το Expansion Interface ήταν ένα ολόκληρο κουτί, μέσω του οποίου όμως ο TRS-80 μπορούσε να συνδεθεί με μία πλειάδα εξωτερικών συσκευών.

Ο σχεδιασμός του Model I βασίστηκε σε ασφαλείς και δοκιμασμένες συνταγές, χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση. Στη θέση του επεξεργαστή επελέγη ο δημοφιλέστατος τότε Zilog Z80Α, ενώ ο υπολογιστής δεν διέθετε καν γραφικά. Το μόνιτορ που τον συνόδευε, δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά μία ασπρόμαυρη τηλεόραση διαγωνίου 12» της RCA χωρίς το tuner της. Στην ROM των 4ΚΒ ενσωματωνόταν μία εντελώς βασική έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού Basic. Τέλος, χρησιμοποιούσε απλό κασετόφωνο για την φόρτωση του software. Σε αυτήν την σύνθεση (υπολογιστής-πληκτρολόγιο, οθόνη και κασετόφωνο), ο TRS-80 είχε τιμή 599 δολαρίων (399 μόνο ο υπολογιστής).

Η εμπορική επιτυχία του TRS-80 είναι ταχύτατη και χάρη στην υποστήριξη σε περιφερειακά που αποκτά τους μήνες που ακολουθούν την κυκλοφορία του. Μέσω της θύρας επέκτασης ο υπολογιστής μπορούσε να δεχτεί μία μεγάλη γκάμα εξωτερικών συσκευών, μεταξύ των οποίων εκτυπωτής, floppy drives των 5,25 και 8 ιντσών, ακόμη και σκληρός δίσκος των 5ΜΒ. Μάλιστα, με χρήση εξωτερικού floppy drive ο TRS-80 μπορούσε να τρέξει και CP/M (μαζί με τις εφαρμογές του λειτουργικού αυτού). Αντίστοιχη υποστήριξη υπήρξε και στον τομέα του software. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έως το 1980, ο TRS-80 Model I ήταν ο προσωπικός υπολογιστής με την μεγαλύτερη γκάμα λογισμικού, που περιλάμβανε εφαρμογές ατομικών και οικογενειακών οικονομικών, εκπαιδευτικά προγράμματα, επεξεργαστές κειμένου, αλλά και (πρωτόγονα) παιχνίδια.

Ο Model I έγινε επίσης γνωστός για τις τεράστιες ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές του που προκαλούσαν παρεμβολές στις υπόλοιπες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Κάτι που οδήγησε στην πλήρη αντικατάστασή του από τον Model III, το 1980, κατόπιν της σχετικής απαγόρευσης που επέβαλε η FCC (Federal Communications Commission – Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών)

Το λογότυπο TRS-80, παρά την διακωμώδησή του από τους ανταγωνιστές ως «Trash-80» (Σκουπίδι-80), καθιερώθηκε ως συνώνυμο των περισσότερων υπολογιστών, όλων των κατηγοριών (από desktop έως pocket computers) της Tandy, για όλη τη δεκαετία του ’80. Περισσότερα, για την πολυμελή οικογένεια TRS-80 μπορείτε να δείτε στο σχετικό Αφιέρωμα του «Σαν Σήμερα…»

TANDY TRS-80 MODEL I

Επεξεργαστής: Zilog Z-80A στα 1.77 MHz
Μνήμη RAM: 4KΒ (επεκτάσιμη στα 16KΒ)
Θύρες: Κασετόφωνο, Video, Επέκτασης
Οθόνη: μονόχρωμη 12», κείμενο 64×16
Αποθηκευτικό μέσο: Κασέτα
OS: MS BASIC (στη ROM)