06/ 08/ 1997 | Η Microsoft σωζει την Apple

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, η 5η Αυγούστου 1997, θα μείνει στην ιστορία ως «η μέρα που η Microsoft έσωσε την Apple«. Μετά από 18 μήνες παθητικού στα οικονομικά της Apple, η Microsoft αποφασίζει να επενδύσει στην εταιρεία αγοράζοντας 100.000 μετοχές (χωρίς δικαίωμα ψήφου) αξίας 150 εκατ. δολαρίων, με αντάλλαγμα την παύση της δικαστικής δίωξής της από την Apple για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων σε χαρακτηριστικά των Windows. Επίσης, η Microsoft δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την υποστήριξη των εκδόσεων του MS Office για τους Mac την πενταετία που θα ακολουθήσει.

Η «πενταετής συμμαχία» της Microsoft  με την Apple, αναγγέλλεται από τους Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς στο MacWorld Expo του 1997 στη Βοστώνη. Ανάμεσα στα συμφωνηθέντα ξεχωρίζει η ανταλλαγή πατεντών των δύο εταιρειών, τόσο των υπαρχουσών όσο κι εκείνων που θα αποκτηθούν τα επόμενα 5 χρόνια. Η Apple θα χρησιμοποιήσει τον Internet Explorer ως βασικό browser στους Mac, ενώ μαζί με την Microsoft θα συνεργαστούν για την συμβατότητα στις εφαρμογές Java. Τέλος, η Microsoft δεσμεύεται ότι θα κρατήσει στην κατοχή της τις μετοχές της Apple για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Σε εκείνο το συνέδριο, ανακοινώθηκε και η επάνοδος του Στιβ Τζομπς στο Δ.Σ. της Apple ως επικεφαλής της εταιρείας, δίπλα στον Λάρι Έλισον (σήμερα CEO της Oracle), μετά την αποχώρηση του Μάικ Μάρκουλα από το Συμβούλιο.

Η ομιλία του Τζομπς στο MacWorld Expo 1997

Περισσότερα για τις σχέσεις μεταξύ της Microsoft και της Apple από τη δεκαετία του ’80 ως σήμερα, θα βρείτε σε αυτό το άρθρο του «Σαν Σήμερα…»

 

Advertisements