03/ 10/ 1950 | Ευρεσιτεχνια για το τρανζιστορ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 03 Οκτωβρίου 1950, κατοχυρώνεται από τους Τζον Μπαρντίν, Γουόλτερ Μπρατέιν και Ουίλιαμ Σόκλεϊ, η ευρεσιτεχνία για το τρανζίστορ. Οι τρεις ερευνητές των εργαστηρίων της AT&T Bell έχουν κατασκευάσει και δοκιμάσει το τρανζίστορ το Δεκέμβριο του 1947. Το 1956 οι τρεις τους θα πάρουν και το Νόμπελ Φυσικής για την εφεύρεσή τους, η οποία θα φέρει την επανάσταση τους υπολογιστές.

Διάφοροι τύποι τρανζίστορ

Το τρανζίστορ, ή αλλιώς κρυσταλλοτρίοδος, είναι διάταξη ημιαγωγών στερεάς κατάστασης, η οποία βρίσκει διάφορες εφαρμογές στην ηλεκτρονική. Το τρανζίστορ μπορεί, ανάλογα με την τάση με την οποία πολώνεται ο ένας ημιαγωγός, να ρυθμίζει την ροή του ηλεκτρικού ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί ως διακόπτης (switch) ή και ενισχυτής (amplifier). Τα τρανζίστορ κατασκευάζονται είτε ως ξεχωριστά ηλεκτρονικά εξαρτήματα είτε ως τμήματα κάποιου ολοκληρωμένου κυκλώματος. Αποτελούν το βασικό στοιχείο όλων των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, των οποίων η ανάπτυξη οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την εφεύρεση του τρανζίστορ. Για την ιστρία, το πρώτο τρανζίστορ πυριτίου κατασκευάστηκε από την Texas Instruments το 1954, ενώ, τέσσερα χρόνια αργότερα, η ίδια εταιρεία θα κάνει επίδειξη του πρώτου λειτουργικού ολοκληρωμένου κυκλώματος (IC).

H πρώτη καταγραφή της ιδέας της χρήσης ημιαγωγών στην κατασκευή των κυκλωμάτων των υπολογιστών, γίνεται το 1939 από τον Σόκλεϊ. Από την ομάδα των τριών, ξεχωρίζει ο Μπαρντίν, ο οποίος ήταν ο μόνος φυσικός που έχει κερδίσει δύο Νόμπελ (το 1956 για το τρανζίστορ και το 1972 για τη θεωρία υπεραγωγιμότητας). Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο Νόμπελ τους απονεμήθηκε όχι για την εφεύρεση της κρυσταλλολυχνίας, αλλά συγκεκριμένα για την «ανακάλυψη των χαρακτηριστικών του κρυστάλλου».

Advertisements