22/ 10/ 1938 | Φωτοτυπία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Oκτωβρίου 1938, ο Τσέστερ Κάρλσον (1906-1968) παράγει το πρώτο ξηρογραφικό αντίγραφο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Για την τεχνική του αυτή, ο δικηγόρος και εφευρέτης Κάρλσον θα λάβει την ευρεσιτεχνία No. 2,297,691  (της ηλεκτροφωτογραφίας τότε, αργότερα ξηρογραφίας) τον Οκτώβριο του 1942.

Ο Κάρλσον, εφευρέτης της Ξηρογραφίας, ήταν δικηγόρος με ειδικότητα στις ευρεσιτεχνίες, κι έψαχνε να βρει έναν απλό τρόπο για να κάνει πολλαπλά αντίγραφα εγγράφων, για τη δουλειά του. Έχοντας απορρίψει τις φωτογραφικές μεθόδους, πειραματίστηκε με τα ηλεκτροστατικά φορτία και με φωτοαγώγιμα υλικά – υλικά των οποίων οι ηλεκτρικές ιδιότητες αλλάζουν όταν εκτεθούν στο φως. Το πρώτο αυτό ξηρογραφικό αντίγραφο παράχθηκε σε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο πίσω από ένα ινστιτούτο καλλονής στην Αστόρια του Κουίνς, μία περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ο Κάρλσον χρησιμοποίησε μία πλάκα από ψευδάργυρο με επίστρωση θείου. Πάνω στο αντίγραφο, που φυλάσσεται στο Ινστιτούτο Σμισθόνιαν, είναι γραμμένο:

«10-22-38, ASTORIA«

Xerox Machine Model A: Το πρώτο αυτόματο φωτοτυπικό

Για τα επόμενα δέκα χρόνια ο Κάρλσον προσπαθεί να προωθήσει εμπορικά την τεχνική του, που τότε την ονομάζει ηλεκτροφωτογραφία, αλλά οι περισσότερες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΙΒΜ, την απορρίπτουν ως μη βιώσιμη. Υπενθυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή για τα αντίγραφα χρησιμοποιείται ακόμη η τεχνική του χειροκίνητου πολύγραφου με καρμπόν. Τελικά, το 1947, μία μικρή εταιρεία παραγωγής φωτογραφικού χαρτιού, η Haloid, προσβλέπει στην «ηλεκτροφωτογραφία» μελλοντική χρήση και αποφασίζει να επενδύσει σε αυτήν. Η τεχνική που θα ονομαστεί ξηρογραφία, θα δώσει και το όνομά της στο πρώτο μοντέλο φωτοτυπικού της εταιρείας, ένα χρόνο αργότερα: το Xerox Machine Μodel A. Όπως γίνεται κατανοητό, η συσκευή αποδεικνύεται απόλυτα επιτυχημένη και η Haloid θα μετονομαστεί σε Xerox. Το γνωστό κολοσσό της εκτύπωσης και ευρύτερα της τεχνολογίας, στον οποίο η εξέλιξη των υπολογιστών οφείλει τα μέγιστα.

Δείτε επίσης…

Τι είπε ο ακτιβιστής πολιτικός Άντριου Γιανγκ για το πρώτο φωτοτυπικό της Xerox;

Advertisements