29/ 10/ 1988 | Sega MegaDrive/Genesis

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Οκτωβρίου 1988, ξεκινά η διάθεση της 16μπιτης, 4ης γενιάς, παιχνιδομηχανής της Sega. Πρόκειται για το Sega MegaDrive ή Sega Genesis (στις ΗΠΑ) που διαδέχεται το επιτυχημένο Master System, πρώτα στην ιαπωνική αγορά. Το Μάιο της επόμενης χρονιάς περνάει και στην αμερικάνικη αγορά και -με μεγάλη καθυστέρηση- το Νοέμβριο του 1990 στην ευρωπαϊκή.

To Sega MegaDrive ήταν η ευρωπαϊκή έκδοση (PAL) του Genesis

To MegaDrive αποτελεί την πιο επιτυχημένη κονσόλα της Sega, ειδικά στην Ευρώπη, και μάλιστα σε μία εποχή έντονου ανταγωνισμού τόσο από το SNES όσο και από την ακμαία αγορά παιχνιδιών των home computers. Βοήθησε και το γεγονός ότι βρέθηκε για ένα χρόνο απέναντι στο υποδεέστερο 8μπιτο NES.

Το πέρασμα στην 16μπιτη εποχή εξασφάλισε ο δοκιμασμένος επεξεργαστής στα νεότερα home computers, M68000 της Motorola. Ωστόσο, κεντρική επιλογή της Sega ήταν η προς τα πίσω συμβατότητα με το 8μπιτο Master System. Γι’ αυτό το λόγο, στο εσωτερικό του MegaDrive υπήρχε ένας ακόμη ανεξάρτητος επεξεργαστής Ζ80 με τη δική του μνήμη RAM, ειδικά για τους παλαιότερους τίτλους. Στον τομέα των γραφικών η Sega προτίμησε τις ασφαλείς λύσεις, του κυκλώματος TMS9918 της Texas Instruments που χρησιμοποιείται ήδη για χρόνια από τις προηγούμενες γενιές κονσολών και home computers. Πρόκειται για το ίδιο κύκλωμα που εξοπλίζει ήδη το Master System, με περισσότερη VRAM. Κατά συνέπεια το μοναδικό αξιόλογο στοιχείο η μεγαλύτερη παλέτα των 512 χρωμάτων. Και στον ήχο η Sega ακολούθησε την τακτική της βελτίωσης του Master System, χρησιμοποιώντας κι εδώ δύο chip, ένα της Yamaha με 6 κανάλια FM και ένα της ΤΙ (σ.σ. εκείνο που χρησιμοποιείται στον ΤΙ-99/4Α) που προσθέτει άλλα 3 κανάλια ήχου κι ένα θορύβου. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο γεγονός ο ήχος αποδίδεται στερεοφωνικά.

To Sega Nomad ήταν ένα πλήρες και έγχρωμο φορητό MegaDrive, που δεχόταν τα cartridges της παιχνιδοκονσόλας της Sega

Η ζωή του MegaDrive τονώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την κυκλοφορία του Sega Mega-CD. Ένα add-on που φέρνει το νέο μέσο της εποχής, σε μία παιχνιδομηχανή που δέχεται, κατά τα συνηθισμένα, cartridges. Αν και, όπως ήταν συνηθισμένο στην πρώτη περίοδο των CD-ROM, την τεράστια μεγέθυνση του διαθέσιμου χώρου οι κατασκευαστές δεν την εκμεταλλεύτηκαν για ακόμη μεγαλύτερα και συνθετότερα παιχνίδια, αλλά για παρένθετα -και εντυπωσιακά για την εποχή- full motion video (FMV). Στη δεκαετία κατά την οποία έμεινε στην παραγωγή, το Sega MegaDrive συνοδεύτηκε από αρκετές εναλλακτικές εκδόσεις, κατά βάση με κάποιες περικοπές στη σύνθεσή τους ώστε να προσφέρονται σε συμφέρουσες τιμές, τονώνοντας τον ανταγωνισμό. Μεταξύ αυτών και το Sega Nomad του 1995. Ένα φορητό MegaDrive με ενσωματωμένη οθόνη LCD διαγωνίου 3,25» και τεχνολογίας CSTN. To Nomad βρήκε το δρόμο του μόνο στην ιαπωνική και την αμερικάνικη αγορά, καθώς δεν κατασκευάστηκε έκδοση PAL για την Ευρώπη.

To Sonic the Hedgehog υπήρξε για τη Sega, ό,τι ο Mario για την Nintendo. Μόνο στο MegaDrive οι πωλήσεις των τίτλων του άγγιξαν τα 20 εκατομμύρια.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι συνολικές πωλήσεις όλων των εκδόσεων MegaDrive/Genesis κινούνται στο ύψος των 40 εκατομμυρίων κομματιών.

Σε ό,τι αφορά τους τίτλους παιχνιδιών, ο κεντρικός ήρωας των franchise της Sega, o γαλάζιος σκατζόχοιρος Sonic, απέσπασε από μόνος του περί τα 20 εκατομμύρια πωλήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το MegaDrive έγινε εμμέσως η αιτία για τη δημιουργία του συστήματος ηλικιακής αξιολόγησης των παιχνιδιών ESRB, με τα αμφιλεγόμενα παιχνίδια Mortal Kombat και Night Trap.

SEGA MEGADRIVE/GENESIS

  • Επεξεργαστής: Motorola MC68HC000 στα 7,67 MHz
  • Συνεπεξεργαστής: Zilog Z80 στα 3,58 MHz
  • GPU: Master System VDP (παράγωγο του TI TMS9918)
  • Μνήμη: 64KB + 4KB RAM, 64KB VRAM
  • Γραφικά: αναλύσεις 256×240 ως 320×480 pixels, 64 από παλέτα 512 χρωμάτων
  • Sprites: έως 80 (στις αναλύσεις 320 pixels) και 60 (στις αναλύσεις 256 pixels)
  • Ήχος: Yamaha YM2612, 6 κανάλια FM synthesis + TI SN76489, 4 κανάλια ήχου
  • Media: Cartridges

Δείτε επίσης…

1988 in focus: Τα γεγονότα στην ιστορία των υπολογιστών το 1988