Compaq Portable

Ο Compaq Portable κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1983. Υπήρξε το δεύτερο φορητό PC(*) στην ιστορία, αλλά το πρώτο 100% συμβατό με τον IBM-PC. Μία εντυπωσιακή κίνηση από τη νεοσύστατη τότε (Φεβρουάριος 1982) εταιρεία, της οποίας το όνομα θα καθιερωθεί ταχύτατα ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές PC του κόσμου.

Σε μία εποχή που το πρότυπο IBM-PC παραμένει ιδιοκτησία της IBM, μία νέα εταιρεία που ιδρύθηκε από τρια πρώην στελέχη της Texas Instruments, η Compaq (Compatibility & Quality), όχι μόνο κατάφερε να παρουσιάσει τον πρώτο κλώνο IBM-PC, αλλά ταυτόχρονα και το πρώτο φορητό PC. Για την δημιουργία του Compaq Portable απαιτήθηκε ένας χρόνος και ένα εκατομμύριο δολλάρια, για να αποτελέσει ένα από τα πολλά συστήματα της Compaq που θα αμφισβητήσει και την κυριαρχία και την πρωτοπορία της ΙΒΜ. Την εποχή εκείνη το BIOS του IBM-PC ήταν «κλειδωμένο» και η ΙΒΜ δεν έδινε άδεια χρήσης του από τρίτους κατασκευαστές. Οι μηχανικοί της Compaq, με στόχο να το αντιγράψουν, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία κατέγραφε τη λειτουργία του με λεπτομέρειες, και η άλλη σχεδίασε σε λευκό χαρτί ένα αντίστοιχο BIOS που θα λειτουργούσε με αντίστοιχο τρόπο. Η απλή αλλά σχολαστική αυτή διαδικασία οδήγησε στο σχεδιασμό ενός πανομοιότυπου BIOS. Το «μυστικό» της ΙΒΜ είχε ξεκλειδώσει.

Η Compaq όμως δεν αρκέστηκε να σχεδιάσει ένα συμβατό desktop PC, αλλά να προσπεράσει την ίδια την ΙΒΜ, η οποία δεν είχε έως τότε παρουσιάσει φορητό μοντέλο του προτύπου της. Η εταιρεία, γνωρίζοντας το επαγγελματικό προφίλ του κοινού του συγκεκριμένου προϊόντος, δεν προχώρησε σε καινοτόμες επιλογές στο σχεδιασμό. Το τύπου «βαλίτσας» Compaq Portable, απαρτιζόταν από συμβατικά υποσυστήματα desktop υπολογιστών και αποτέλεσε σχεδιαστικό αντίστοιχο του Osborne 1 (σ.σ. φορητός υπολογιστής του 1981, με επεξεργαστή Z-80 και λειτουργικό σύστημα CP/M). Ο Portable μπορούσε μεν να μεταφερθεί από τον κάτοχό του, αλλά όχι να δουλέψει μακριά από την πρίζα. Το σύστημα δεν διέθετε εσωτερικές μπαταρίες και το μοναδικό καινοτόμο χαρακτηριστικό του, ήταν το πολύ μικρών διαστάσεων τροφοδοτικό των 130V, με το οποίο εξοπλιζόταν. Παρόλα αυτά, το βάρος του παρέμενε αρκετά μεγάλο (για φορητό), με τη ζυγαριά να σταματάει στα  12,5 κιλά.

Με τιμή ελάχιστα πάνω από τα 3.500 δολάρια, ο Compaq Portable είχε ανώτερη σύνθεση από εκείνη του IBM-PC και δύο στάνταρ floppy disks (ή ένα FDD και σκληρό δίσκο 10ΜΒ, κατόπιν παραγγελίας). Παρόλο που η τιμή του ήταν υψηλότερη από εκείνη του «ορίτζιναλ» IBM-PC, τα χαρακτηριστικά του όχι μόνο δεν άφησαν ασυγκίνητο το κοινό, αλλά προκάλεσαν εκτόξευση των παραγγελιών, ανεβάζοντας τα έσοδα της εταιρείας στον πρώτο χρόνο ύπαρξής του, στα 111 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό ρεκόρ την εποχή εκείνη.

Compaq Portable III (1986)

Ο Compaq Portable ήταν ο πρώτος μίας σειράς IBM-PC συμβατών υπολογιστών της Compaq που βρίσκονταν πάντα ένα βήμα μπροστά από το πρωτότυπο. Ακολούθησε ο Compaq Deskpro 286, ένα desktop σύστημα ανώτερο του IBM-PC/XT, το οποίο αντέγραφε, καθώς και δύο ακόμη φορητοί Compaq Portable, o II του 1986 (με επεξεργαστή Intel 80286) και ο ΙΙΙ του 1987 (με νέο πιο συμπαγή σχεδιασμό, ελαφρύτερος και με μεγαλύτερη οθόνη). Η πραγματική όμως πρωτοπορία της Compaq, θα έρθει το 1986, με τον Compaq Deskpro 386, το πρώτο PC του κόσμου (πριν ακόμη και την ΙΒΜ) με επεξεργαστή Intel 80386.

COMPAQ PORTABLE

CPU: Intel 8088 στα 4,77 MHz
Μνήμη: 128ΚΒ RAM (επεκτάσιμη στα 640KB)
Οθόνη: Μονόχρωμη (πράσινη) CRT 9”
Γραφικά: CGA, 640×200 pixels
Media: 2 x 5,25» FDD, 320KB (προαιρετικά FDD + HDD 10MB)
Θύρες Επέκτασης: 5 x 8bit ISA
Βάρος: 12,5 κιλά
Λειτουργικό Σύστημα: MS-DOS 1.1

(*) Χρονολογικά πρώτο φορητό IBM-PC συμβατό (και γενικά PC Compatible), υπήξε το καναδικής κατασκευής (πολύ πιο ακριβό, προβληματικό σε λειτουργία και τελικά αποτυχημένο εμπορικά) Dynalogic Hyperion, το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1982 και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1983.

Δείτε επίσης…

1983 in focus: Τα γεγονότα στην ιστορία των υπολογιστών το 1983