Sony PlayStation 3

Το PlayStation 3 (PS3) ήταν ο εκπρόσωπος της Sony στην έβδομη γενιά παιχνιδομηχανών. Το PS3 έκανε το ντεμπούτο του στις 11 Νοεμβρίου 2006, στην αμερικάνικη και την ιαπωνική αγορά. Η έκδοση PAL κυκλοφόρησε στην Ευρώπη με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, το Μάρτιο του 2007.

To σημερινό χειριστήριο του PS/3 διαθέτει το μηχανιμό αναγνώρισης κίνησης sixaxis του αρχικού, συν το μηχανισμό ανάδρασης DualShock 3.

Η πρώτη παρουσίαση του PS3 στο κοινό έγινε το 2005 από τη Sony, ενώ η επίδειξη της τελικής μορφής της κονσόλας, στην Ε3 του 2006, αποκάλυψε ότι, ενώ παρέμενε στην κορυφή της τεχνολογίας, έγιναν ορισμένες περικοπές λόγω κόστους. Πιο συγκεκριμένα το τελικό προϊόν διέθετε μία λιγότερη θύρα HDMI, τρεις Ethernet και δύο USB. Το δε χειριστήριο εγκατέλειψε τον αρχικό σχεδιασμό «μπούμερανγκ», και τη θέση του πήρε ένα σχεδόν όμοιο με εκείνο του PS2. Ωστόσο, μόνο σε εμφάνιση, καθώς ένα από τα ατού του PS3 άκουγε στό όνομα Sixaxis. Πρόκειται για το μηχανισμό αναγνώρισης κίνησης και περιστροφής που ενσωμάτωνε το gamepad του PS3, χάρη στο οποίο προσφέρονταν έξι βαθμοί ελευθερίας στον χειριστή (γραμμική κίνηση και περιστροφή και στους τρεις άξονες). Το 2008 μάλιστα, το εν λόγω gamepad ενισχύθηκε και με μηχανισμό ανάδρασης DualShock των χειριστηρίων της Sony.

Ένα δεύτερο ισχυρό σημείο του PS3 ήταν η «καρδιά» του. Δηλαδή ο γνωστός ως Cell επεξεργαστής, μία ενισχυμένη εκδοχή PowerPC (στα 3,2 GHz) με οκτώ επιπλέον «Συνεργατικά Στοιχεία Επεξεργασίας» (Synergistic Processing Elements – SPE), ανεπτυγμένος σε συνεργασία των ΙΒΜ, Sony και Toshiba. To 2006 o Cell βρισκόταν στην κορυφή της τεχνολογίας και σε συνδυασμό με στοιχεία από το -επίσης κορυφαίο- υπόλοιπο hardware της παιχνιδομηχανής, βρήκε εφαρμογή ακόμη και σε supercomputers.

Οι τρεις γενιές PS3. Από αριστερά προς τα δεξιά, superslim (2012), slim (2009) και το αρχικό PS3 του 2006.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η ενσωμάτωση Blu-ray disk σε συνδυασμό με σκληρό δίσκο (20 ή 60GB αρχικά), παρέχοντας χαρακτήρα κέντρου home entertainment στην παιχνιδομηχανή της Sony, αλλά ταυτόχρονα αυξάνοντας επικίνδυνα το κόστος της, το οποίο ήταν υψηλότερο του ανταγωνισμού. Επίσης, το PS3 υιοθέτησε αποτελεσματικά το νέο ρεύμα παιχνιδομηχανών που όχι μόνο συνδέονταν στο Διαδίκτυο, αλλά εκμεταλλεύονταν τον «always on» χαρακτήρα των συνδέσεων ADSL, ώστε να ανταλλάσσει συνέχεια δεδομένα με αυτό. Ο κάτοχοι του PS3 έφτιαχναν το προσωπικό τους προφίλ στην υπηρεσία PlayStation Network, που ήταν ειδικά σχεδιασμένη για το PS3 και το PSP, και μπορούσαν αφενός μεν να προμηθευτούν online παιχνίδια και updates για την παιχνιδομηχανή και αφετέρου να επικοινωνούν εικονικά με άλλους κατόχους της συσκευής. Δυνατότητα που ενισχύθηκε το 2007 με την εμφάνιση του virtual κόσμου της Sony, PlayStation Home.

Έως σήμερα, το PS3 έχει αποκτήσει επιπλέον εκδόσεις με νέο πιο λεπτό σχεδιασμό (slim και superslim) και σκληρούς δίσκους που πλέον φτάνουν έως και τα 5ooGB. Οι πωλήσεις του στα μέσα του 2012 είχαν ξεπεράσει τα 63 εκατομμύρια κομμάτια, καθιστώντας το εξίσου επιτυχημένο με τον προκάτοχό του, αν και μακριά από την κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων, την οποία συνεχίζει να διατηρεί το Nintendo Wii με σχεδόν 100 εκατ. πωλήσεις.

SONY PLAYSTATION 3

CPU: Cell Broadband Engine (Power PC), 3,2GHz
Μνήμη: 256MB RAM + 256MB Video RAM
Κύκλωμα Γραφικών: NVIDIA/SCEI RSX 550MHz
Σκληρός Δίσκος: Εκδόσεις των 20GB και 60GB, SATA
Οπτικός Δίσκος: Blu-ray
Έξοδοι: 1xHDMI, 1xEthernet, 4xUSB 2.0
Aσύρματο Δίκτυο: WiFi 802.11b/g
Χαρακτηριστικά: Sixaxis controller, υποστήριξη Linux, συμβατότητα με PS/2

Σημείωση: Σύνθεση του πρώτου μοντέλου PS/3 το 2006

Advertisements