[1963] in focus

Το 1963 βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου που τα minicomputer πολλαπλασιάζονται, συρρικνώνοντας για τις εταιρείες το κόστος απόκτησης ενός υπολογιστή, αλλά και αλλάζοντας τη φιλοσοφία χρήσης κι εκμετάλλευσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εκείνη τη χρονιά μπαίνουν τα θεμέλια για κάποιες από τις βασικές εφαρμογές και χρήσεις των υπολογιστών, τόσο σε επίπεδο εταιρικής υποδομής, όσο όμως και στην προσωπική χρήση. Για πρώτη φορά θεμελιώνονται όροι όπως η επεξεργασία γραφικών, το ποντίκι και το CAD (Computer Aided Design).

Χρονιά του CAD το 1963. Εδώ, σε λειτουργία μία από τις πρώτες εφαρμογές, το Sketchpad, με χρήση light pen.

Ειδικά στο τελευταίο παρατηρούνται ραγδαίες εξελίξεις, καθώς ο διδακτορικός φοιτητής Άιβαν Σάδερλαντ στο ΜΙΤ, κατασκευάζοντας το Sketchpad σε έναν υπολογιστή Lincoln TX-2 θεμελιώνει το CAD software και ταυτόχρονα το διαδραστικό γραφικό περιβάλλον χρήσης. Την ίδια χρονιά η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ολοκληρώνει την πρώτη εφαρμογή σχεδίασης αυτοκινήτων με υπολογιστή, που έχει ξεκινήσει να εξελίσσει με τη βοήθεια της ΙΒΜ από το 1959. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται DAC-1 και τρέχει σε mainframe IBM 7090. Εκείνη τη χρονιά γίνεται και η πρώτη αναφορά στον όρο Επεξεργασία Κειμένου (Word Processing) στα εργαστήρια της ΙΒΜ της Δυτ. Γερμανίας. Πρόκειται για το ξεκίνημα μίας προσπάθειας δημιουργίας ειδικευμένων εφαρμογών σε minicomputers για την ηλεκτρονική συγγραφή και επιμέλεια κειμένων κάθε μορφής. Επίσης, το 1963 ο  Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ μαζί με τον μηχανικό Μπιλ Ίνγκλις, ανέπτυξε το πρώτο πρωτότυπο ποντίκι στο Εργαστήριο του Στάνφορντ (SRI), στα πλαίσια μίας εργασίας του Ίνγκλις για την βελτίωση της ανθρώπινης διανόησης.

Κώδικας ASCII σε εγχειρίδιο χρήσης εκτυπωτή, των αρχών της δεκαετίας του ’70

Μπορεί ακόμη οι υπολογιστές να αποτελούν ένα πανάκριβο αντικείμενο που αφορά αυστηρά μεγάλες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχουν όμως πάψει προ πολλού να είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Το 1963 σημειώνονται δύο σημαντικές εξελίξεις ως προς την προτυποποίηση του κλάδου. Αφενός μεν ιδρύεται το ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) «με σκοπό την εξάπλωση των ηλεκτρονικών, των υπολογιστών και της πληροφορικής«. Ένα ινστιτούτο με παγκόσμια αναγνώριση που έως τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 θα εκδόσει πάνω από 900 πρότυπα στους τομείς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των τηλεπικ0ινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών κ.α. Επίσης, εκείνη τη χρονιά εκδίδεται από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τυποποίησης (ASA) ο κώδικας ASCII (American Standard Code for Information Interchange, Αμερικανικός Πρότυπος Κώδικας για Ανταλλαγή Πληροφοριών). Η τυποποίηση δηλαδή του σετ λατινικών χαρακτήρων και ειδικών συμβόλων όλων των υπολογιστών που χρησιμοποιείται έως και τις ημέρες μας, έχοντας υποστεί δύο μεγάλες συμπληρώσεις/αναθεωρήσεις, το 1967 και το 1986. 

Στο χώρο του λογισμικού, το 1963 διατυπώνεται μία από τις πρώτες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, που πήρε και τη μορφή ολοκληρωμένου προγράμματος τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για το πρόγραμμα ELIZA, σχεδιασμένο από τον Τζόζεφ Γουάιζενμπαουμ στο ΜΙΤ, το οποίο μπορούσε να διαχειριστεί ερωτήματα διατυπωμένα σε φυσική γλώσσα. Η ELIZA έμοιαζε περισσότερο με παιχνίδι προσομοίωσης ερωταπαντήσεων μεταξύ ασθενούς και γιατρού, παρά μία επιστημονική εφαρμογή. Ωστόσο έθεσε τα θεμέλια για την εξέλιξη αυτού του είδους εφαρμογών και γενικά την αξιοποίηση της φυσικής γλώσσας από τους υπολογιστές.

DEC PDP-5: Ο πρώτος 12μπιτος minicomputer

Το 1963 παρουσιάζεται ο πρώτος 12μπιτος minicomputer στην ιστορία των υπολογιστών, ο PDP-5 της DEC. Η «μεγάλη μπλε» παρουσίασε τον IBM 7094 II, μία ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση, με ταχύτερη μνήμη και αποτελεσματικότερο pipelining, του 7094 mainframe που είχε κυκλοφορήσει την προηγούμενη χρονιά. Υπενθυμίζουμε ότι κι αυτός με τη σειρά του ήταν ένας βελτιωμένος ΙΒΜ 7090, με επιπρόσθετη τη δυνατότητα εκτέλεσης πράξεων κινητής υποδιαστολής διπλής ακρίβειας και την αύξηση των ψηφίων των καταχωρητών από τα 3 στα 7. Τέλος, αν και δεν λογίζεται ως υπολογιστής, το Digi-Comp I που κυκλοφόρησε στις αλυσίδες καταστημάτων το 1963 ήταν ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά κιτ για εκπαιδευτικούς σκοπούς και προσομοίωνε τη λειτουργία του κυκλώματος flip-flop, δηλαδή της δομικής μονάδας των περισσότερων σύνθετων ψηφιακών κυκλωμάτων.

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει ξεχωριστή μνεία στον υπολογιστή Titan, το διάδοχο δηλαδή του supercomputer Atlas, που άρχισε να κατασκευάζεται από την Ferranti και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στα 1963. Στον Atlas που είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη χρονιά εφαρμόστηκε ένα από τα πρώτα περιβάλλοντα καταμερισμού χρόνου (time-sharing). Μία μέθοδος δηλαδή για την κοινή χρήση των πόρων ενός υπολογιστή από πολλαπλούς χρήστες. Η εφαρμογή εκείνη ονομαζόταν Atlas Supervisor. Στην εξέλιξή της, στο διάδοχο υπολογιστή Titan, με την ονομασία πλέον Titan Supervisor έγινε και το πρώτο ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα καταμερισμού χρόνου για πολλαπλούς χρήστες, που απέκτησε και εμπορική μορφή.

1963-vinieta

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

 • ASCII
 • Mouse
 • Ηλεκτρονική Επεξεργασία Κειμένου (Word Processing)
 • TTL (Transistor-Transistor Logic)
 • Τηλέφωνο με πλήκτρα (Push Button)

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

 • CDC-3600 (mainframe) [Ιούνιος]
 • DEC PDP-5 (minicomputer) [Αύγουστος]
 • Digi-Comp I (κιτ, ηλεκτρονικό παιχνίδι)
 • General Electric 200 series (mainframe)
 • Honeywell 1400 (small business computer)
 • NCR 315 (mainframe)
 • IBM 7094-II (mainframe)
 • Titan Computer

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

 • ELIZA – Εφαρμογή επικοινωνίας με φυσική γλώσσα
 • CPL – Γλώσσα Προγραμματισμού
 • DAC-1 – Εφαρμογή CAD
 • SketchPad – Εφαρμογή CAD [Δεκέμβριος]

ΠΡΟΣΩΠΑ

 • Kevin Mitnick – hacking [6 Αυγούστου]
 • Andy Rubin – Android

ΕΤΑΙΡΙΕΣ-ΙΔΡΥΜΑΤΑ

 • ΙΕΕΕ [Ιανουάριος]