06/ 01/ 1983 | Apple IIe

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 06 Ιανουαρίου 1983, η Apple παρουσιάζει στην χειμερινή CES στο Λας Βέγκας το τρίτο μέλος της σειράς Apple II και το μακροβιότερο, καθώς παρέμεινε στην κυκλοφορία για έντεκα χρόνια, έως το 1994. Πρόκειται για τον Apple IIe, μία βελτιωμένη, ενισχυμένη και ώριμη εξέλιξη του Apple II.

Tρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του αποτυχημένου επαγγελματικού μοντέλου Apple III, η εταιρεία στρέφεται σε πιο συντηρητικές λύσεις και με προσεκτικότερα βήματα εξελίσσει το ήδη επιτυχημένο Apple II στην έκδοση IIe (enhanced). Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζει ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά μοντέλα της, το μακροβιότερο, κι εκείνο μάλιστα που γνώρισε τους περισσότερους «κλώνους«, όντας αξιόλογος προσωπικός υπολογιστής, ακόμη και την εποχή του το (ανώτερο) ΙΒΜ-PC άπλωνε την κυριαρχία του στην αγορά.

Το IIe ήταν ένα Apple II βελτιωμένο στα σημεία και με ενσωματωμένη την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στα έξι χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Apple II (1977). Η βασική πλατφόρμα παρέμεινε η ίδια, με το σύστημα να είναι και πάλι χτισμένο γύρω από τη δοκιμασμένη λύση του 8μπιτου MOS 6502. Όμως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί στα περασμένα χρόνια, κι αυτό φαίνεται από την βελτιωμένη ολοκλήρωση και επεκτασιμότητα του συστήματος. Τα custom chips της Apple δεν ξεπερνούν πλέον τα 31 στο εσωτερικό του υπολογιστή (από 120 του πρώτου Apple II) και κατά συνέπεια εξασφαλίζεται περισσότερος χώρος και ταυτόχρονα πολύ πιο αποτελεσματική ψύξη. Οι θύρες στο εσωτερικό παραμένουν οκτώ τύπου Apple II bus, μόνο που πλέον η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ ευκολότερη.

Το μοντέλο Apple IIe Platinum του 1987 διέθετε πλήρες αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο.

Σε ό,τι αφορά τις βελτιώσεις στον εξοπλισμό, τόσο το πληκτρολόγιο όσο και το σετ χαρακτήρων ASCII είναι πληρέστερα και διαθέτουν -για πρώτη φορά- και πεζά γράμματα. Η μνήμη RAM έχει εκτοξευτεί από τα 4 στα 64ΚΒ, με δυνατότητα να φτάσει ακόμη και το 1ΜΒ, μέσω καρτών επέκτασης. Τα γραφικά έχουν αποκτήσει κι αυτά ένα ακόμη mode υψηλής ανάλυσης, 80 στηλών κείμενο ή 560×192 pixels, όπως στον Apple III. Επίσης αναδιαμορφώθηκαν εργονομικές λεπτομέρειες και προστέθηκε θύρα για joystick. Οι επεμβάσεις των μηχανικών της Apple ήταν τόσες ώστε να διατηρηθεί η 100% προς τα πίσω συμβατότητα με το software του Apple II και ταυτόχρονα το σύστημα να καλύπτει τα στάνταρ της εποχής του.

Στα έντεκα συνολικά χρόνια που παρέμεινε στην αγορά, ο ΙΙe δέχτηκε δύο βελτιώσεις στην μητρική πλακέτα (mainboard), ένα επετειακό μοντέλο, το Platinum του 1987 με ακόμη μεγαλύτερο πληκτρολόγιο που περιλαμβάνει και ξεχωριστό αριθμητικό και μία ακόμη έκδοση Apple Enhanced IIe, με αλλαγμένη CPU (65C02) για περισσότερη συμβατότητα με τον Apple IIc. Σε αυτήν την περίοδο, ο Apple IIe γνώρισε δεκάδες κλώνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων χωρίς την επίσημη άδεια της εταιρείας, η οποία ούτως ή άλλως είχε αποφασίσει να μην ακολουθήσει τις επιλογές της ΙΒΜ με το PC της. Ειδικά για τους κλώνους του ΙΙe (και γενικότερα του Apple II) το Σαν Σήμερα έχει παρουσιάσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα εδώ.

Apple IIe

  • CPU: 8bit MOS 6502 στα 1,023 MHz
  • Μνήμη RAM: 64KB (επεκτάσιμη ως το 1ΜΒ)
  • Μνήμη ROM: 16KB
  • Γραφικά: 280×192/6 χρώματα, 560×192/2 χρώματα
  • Διαστάσεις: 39,4×45,7×11,4 εκατοστά
  • Έξοδοι: Composite, Kασετόφωνο, Joystick, 8 θύρες επέκτασης (εσωτερικές)
  • Λειτουργικό Σύστημα: Apple DOS 3.3, ProDOS (μπορούσε να δεχθεί CP/M μέσω κάρτας επέκτασης που ενσωμάτωνε επεξεργαστή Zilog Z-80)

Δείτε επίσης…

1983 in focus: Τα γεγονότα στην ιστορία των υπολογιστών το 1983