25/ 01/ 1979 | Ρομποτικο δυστυχημα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Ιανουαρίου 1979, καταγράφεται η πρώτη απώλεια ανθρώπινης ζωής από ρομπότ. O 25χρονος εργάτης της Ford, Ρόμπερτ Γουίλιαμς, σκοτώνεται στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Μίσιγκαν από χτύπημα ρομποτικού βραχίονα.

Ρομποτική γραμμή παραγωγής της Ford
Ρομποτική γραμμή παραγωγής της Ford

Τριανταεπτά χρόνια μετά τη διατύπωση των «Κανόνων της Ρομποτικής«, από τον Ισαάκ Ασίμωφ σε διήγημα Ε.Φ., σημειώνεται το πρώτο δυστύχημα (στην πραγματικότητα) με πρωταγωνιστή ένα ρομπότ. Το άτυχο θύμα ήταν ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς, που εργαζόταν στη γραμμή παραγωγής της Ford και χτυπήθηκε από έναν ρομποτικό βραχίονα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία. Την ώρα εκείνη ο Γουίλιαμς βρισκόταν στον χώρο αποθήκευσης όπου λειτουργούσε ο βραχίονας συλλέγοντας ανταλλακτικά. Το δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων για την οικογένεια του 25χρονου θύματος, αποδεχόμενο ότι η Ford δεν τηρούσε προδιαγραφές ασφάλειας, μεταξύ των οποίων κι ένα σύστημα ειδοποίησης των εργαζομένων όταν ένα ρομπότ, κατά την αυτόματη λειτουργία του, πλησίαζε προς το μέρος τους.

Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά στο χώρο της ρομποτικής και των εφαρμογών της. Τα ρομπότ έχουν πολλαπλασιαστεί και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν -ακόμη και αναπαράγοντας πρακτικά τον εαυτό τους- χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου χεριού. Ταυτόχρονα έχουν ισχυροποιηθεί οι κανόνες ασφάλειας για τη χρήση του σε χώρους εργασίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι Ρομποτικοί Κανόνες του Ασίμωφ, μπορεί ακόμη και σήμερα να θεωρούνται προϊόν επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο έχουν αποκτήσει παγκοσμίως και ακαδημαϊκό χαρακτήρα στην επιστήμη της ρομποτικής.

Advertisements