26/ 01/ 1998 | Η Compaq εξαγοραζει την DEC

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Ιανουαρίου 1998, ανακοινώνεται η εξαγορά από την Compaq της Digital Equipment Corp (DEC). Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal στη βιομηχανία των υπολογιστών έως τότε, ύψους 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H Compaq, μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών, με θεαματική πορεία τη δεκαετία του ’80, θέλησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 να μπει στην «μεγάλη κατηγορία«. Την εποχή εκείνη έχει ήδη καμφθεί η δυναμική της, λόγω της πίεσης από τους κατασκευαστές φθηνότερων PC, αλλά και κάποιων προβλημάτων αξιοπιστίας των δικών της προϊόντων. Ως λύση επιλέχθηκε το λεγόμενο «άλμα προς τα πάνω«. Έτσι λοιπόν, καθώς της έλειπε η τεχνογνωσία των πιο ισχυρών συστημάτων, workstations και mainframes, μπήκε σε αυτά τα χωράφια ανταγωνιζόμενη πλέον ευθέως με την ΙΒΜ, μέσω της τιτάνιας εξαγοράς της DEC το 1998. Η DEC, από τις παλαιότερες παρουσίες στη βιομηχανία των υπολογιστών, ήταν γνωστή για τις σειρές minicomputer PDP και VAX. Τη δεκαετία του ’80 μπαίνει -χωρίς επιτυχία- και στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Το σημαντικότερο ωστόσο περιουσιακό στοιχείο της DEC την εποχή εκείνη είναι οι 64μπιτοι επεξεργαστές της σειράς Alpha και αρχιτεκτονικής RISC. Από την άλλη, η DEC δεν παρακολούθησε τις εξελίξεις κι έχασε το τρένο των προσωπικών και επαγγελματικών υπολογιστών, τη στιγμή μάλιστα που τα κόστη παραγωγής της παρέμεναν πολύ υψηλά για μία τόσο ανταγωνιστική αγορά.

Παρόλη την κάμψη της DEC, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, η εξαγορά της βασίστηκε σε υπεραισιόδοξες βλέψεις της Compaq. Μπορεί το νέο σχήμα να εξασφάλισε ένα δίκτυο 22.000 εργαζόμενων σε παγκόσμιο επίπεδο και πολύ μεγάλη τεχνογνωσία (παρόλο που πολλά στελέχη της DEC είχαν αποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια), ωστόσο πρόσθεσε περισσότερα προβλήματα χωρίς να λύσει κανένα. Στην παραδοσιακή της αγορά, δηλαδή τους προσωπικούς υπολογιστές, η Compaq συνεχίζει την επόμενη περίοδο να χάνει έδαφος. Ως το 2000 βρίσκεται στη θέση να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της πολύ μικρότερης Dell. Ταυτόχρονα αδυνατεί να διεισδύσει στην αγορά των εταιρικών δικτύων, όπου οι ΙΒΜ και ΗΡ έχουν ήδη μία τεράστια εγκατεστημένη βάση που διατηρούν μέσω του δικτύου υποστήριξης και αναβάθμισης των υφιστάμενων συστημάτων. Η Compaq υπήρξε ανέτοιμη να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που γεννήθηκαν από μία κολοσσιαία εξαγορά κι εγκλωβίστηκε σε μία πληθώρα στρατηγικών χωρίς ξεκάθαρη στόχευση. Η πορεία προς την εξαγορά της από την ΗΡ που έθεσε το 2001 νέο ρεκόρ υπήρξε λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη.

Η εξαγορά ύψους 9,6 δισ. δολαρίων υπήρξε η μεγαλύτερη ως τότε στην ιστορία των υπολογιστών. Το ρεκόρ έσπασε με τη συγχώνευση της Compaq με την Hewlett Packard, εκτοξεύοντας το ύψος της συμφωνίας στα 25 δισ. δολάρια.