ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Αν και η Apple έχει περάσει στην ιστορία για τις πρωτοποριακές υλοποιήσεις της και μόνο πολύ πρόσφατα ως εταιρεία που παράγει προϊόντα και σε φιλικές τιμές, η πρώτη φορά που παρουσίασε μοντέλα της με στόχο να χτυπήσει την αγορά φθηνών προσωπικών υπολογιστών ήταν το 1990. Δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα δηλαδή από τότε που η μετάβαση στην πλατφόρμα της Intel, έφερε τους πρώτους προσιτούς Mac στην αγορά.

Macintosh Classic. Ο πρώτος Macintosh με τιμή κάτω από 1.000 δολάρια.

Εκείνη την εποχή, η Microsoft με την τρίτη έκδοση των Windows, που ήταν και η πρώτη με πραγματικά γραφικό παραθυρικό περιβάλλον (GUI) ήταν φανερό ότι θα κέρδιζε τη μάχη των λειτουργικών συστημάτων. Τα PC που χρησιμοποιούσαν Windows 3.0 ήταν πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα Macintosh με Mac OS. Με την Apple να βρίσκεται ήδη σε οικονομική «ύφεση», ήταν αδύνατο πλέον να αδιαφορεί για αυτήν την αγορά.

Έτσι, το 1990, απάντησε με όχι ένα, αλλά τρία μοντέλα με προσιτή τιμή: τους Macintosh Classic, LC και IIsi. Οι τιμές τους κυμαίνονταν από 1.000 έως 2.500 δολάρια και ήταν σαφώς τα φθηνότερα Mac (ανάλογα με τη σύνθεσή τους) που είχαν κυκλοφορήσει ως τότε. Παρόλα αυτά, η Apple δεν θα καταφέρει να επιβάλλει το πρότυπό της στην αγορά, με την «ανοικτή» πλατφόρμα Wintel (σ.σ. ΙΒΜ-PC συμβατά με λειτουργικό σύστημα Windows) να έχει κερδίσει ήδη τη μάχη.