02/ 05/ 1983 | Microsoft Word

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 02 Μαΐου 1983, κάνει την εμφάνισή του ο «πατέρας» του Microsoft Word, με τον όχι και τόσο αξιομνημόνευτο τίτλο Multi-Tool Word for Xenix. Πρόκειται για την πρωταρχική έκδοση του πασίγνωστου επεξεργαστή κειμένου, για το λειτουργικό σύστημα Xenix (σ.σ. αποτυχημένη εμπορικά προσπάθεια της Microsoft για ένα OS βασισμένο στο Unix), από την οποία θα προκύψει η τελική μορφή του Word για το MS DOS το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Ο πιο διάσημος επεξεργαστής κειμένου είναι κι αυτός απόγονος μίας ακόμη πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε στο Xerox PARC. Λίγα χρόνια πριν το σχεδιασμό του Word, o ουγγροαμερικανός προγραμματιστής Τσαρλς Σιμόνι ανέπτυξε τον πρώτο επεξεργαστή κειμένου με γραφικό περιβάλλον (GUI), τον Bravo για τον Xerox Alto. Ο Bravo υπήρξε υλοποίηση του μοντέλου WYSIWYG (What You See Is What You Get) που αποτέλεσε και το θεμέλιο στη λειτουργία και τη χρήση των Xerox Alto και Star.

Με δεδομένη την εμπειρία του Σιμόνι, η Microsoft τον προσέλαβε το 1981, προκειμένου να αναπτύξει το δικό της επεξεργαστή κειμένου. Κάτι που επετεύχθη δύο χρόνια αργότερα, αρχικά για το λειτουργικό σύστημα Xenix και τελικά (το Νοέμβριο του 1983) για το MS DOS, και αφού η Microsoft ξεφορτώθηκε το αντιεμπορικό πρόθεμα Multi-Tool από τον τίτλο της εφαρμογής. Το Word ήταν ένας WYSIWYG επεξεργαστής, αν και δεν μπορούσε να εμφανίσει τα πραγματικά fonts στην οθόνη του υπολογιστή και αρκετά διαφορετικός από τo WordStar που αποτελούσε την κυρίαρχη εφαρμογή της εποχής. Μάλιστα ήταν σχεδιασμένος εξαρχής για να λειτουργεί με ποντίκι και η κυκλοφορία του συνοδεύτηκε από το λανσάρισμα του ποντικιού δύο πλήκτρων της Microsoft για τα IBM PC. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι το Word υπήρξε και η πρώτη εφαρμογή στην ιστορία που διανεμήθηκε στο αναγωνστικό κοινό περιοδικού, στο τεύχος Νοεμβρίου 1983 του PC World.

Word_iconΧρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια έως ότου το Microsoft Word να καταφέρει να κερδίσει την αγορά και αφού γνώρισε τέσσερις νέες εκδόσεις και ports στους Macintosh και Atari ST. Ειδικά η έκδοση 5.5 για DOS θεωρείται σταθμός για την εξέλιξή του, αφού εκεί αποκτά μία πρώτη μορφή «παραθυρικού» interface. Σε κάθε περίπτωση η τελική επικράτηση του Word ήρθε στη δεκαετία του ΄90, μέσα από τα Windows και τη σουίτα Microsoft Office. Για την εξέλιξη του Word στο πέρασμα του χρόνου και ειδικότερα στο περιβάλλον των Windows, δείτε αυτό το αφιέρωμα του Σαν Σήμερα στους Υπολογιστές.

Δείτε επίσης…

1983 in focus: Τα γεγονότα στην ιστορία των υπολογιστών το 1983