Dell

H Dell ιδρύθηκε στο Τέξας στις 3 Μαΐου του 1984, αρχικά με τον τίτλο PCs Limited. Την ίδρυσε ο Μάικλ Ντελ, ενόσω ήταν ακόμη φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Μία μικρή αρχικά εταιρεία κατασκευής φθηνών PC που κατάφερε να ανέλθει σε λίγα χρόνια στις πρώτες θέσεις, δίπλα στην IBM, την HP και την Compaq.

Αρχικά κατασκεύαζε συμβατά IBM-PC συστήματα, με συναρμολόγηση υποσυστημάτων του εμπορίου. Την επόμενη χρονιά, και με την οικογένεια του Ντελ να του έχει προσφέρει το πρώτο κεφάλαιο κίνησης ύψους 300.000 δολαρίων, η νεοσύστατη εταιρεία κατασκευάζει το πρώτο PC δικού της σχεδιασμού. Πρόκειται για το μοντέλο Turbo PC. Ένα μοντέλο με πολύ ανώτερες επιδόσεις και προδιαγραφές από το τυπικό IBM-PC, διαθέτοντας επεξεργαστή 8088 χρονισμένο στα 8 MHz και 10 ΜΒ σκληρό δίσκο στην βασική του σύνθεση. Τα δύο στοιχεία που θα προσδώσουν το χαρακτήρα της εταιρείας είναι: (α) ο εξαιρετικός λόγος κόστους/απόδοσης των προϊόντων της και (β) η δυνατότητα συναρμολόγισης με βάση τη σύνθεση που ορίζει ο πελάτης.

Το Turbo PC ήταν το πρώτο προϊόν κατασκευής Dell. Ένα ταχύτερο, ισχυρότερο και πλουσιότερο IBM-PC σε πολύ προσιτή τιμή.

Το 1988 αποτελεί χρονιά-σταθμό για την εταιρεία, η οποία παίρνει και το σημερινό της όνομα, Dell Computer Corp., και αρχίζει την ταχύτατη επέκτασή της τόσο στις ΗΠΑ, όσο και εκτός των συνόρων της χώρας. Η είσοδός της στο χρηματιστήριο ανεβάζει το κεφάλαιο κατά 30 εκατομμύρια δολάρια. Την επόμενη χρονιά η Dell παρουσιάζει το πρώτο της σύστημα laptop, το Dell 316LT. Είναι τόσο ραγδαία η επέκτασή της στην αγορά PC, έτσι ώστε έως το 1992 ο Μάικλ Ντελ βρίσκεται ήδη στη λίστα του Fortune 500 και είναι μάλιστα ο νεότερος επιχειρηματίας που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Μία νέα ώθηση στις πωλήσεις επιτυγχάνεται με το άνοιγμα της ιστοσελίδας dell.com το 1996, μέσω του οποίου -ήδη από εκείνη τη χρονιά- η εταιρεία επιτυγχάνει πωλήσεις της τάξης του 1 εκατ. δολαρίων την ημέρα!

Τα XPS αποτελούν τη ναυαρχίδα της Dell στα laptop
Τα XPS αποτελούν τη ναυαρχίδα της Dell στα laptop

Έως το τέλος της δεκαετίας του ’90 η Dell σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση των πωλήσεων PC συμβατών στις ΗΠΑ, μπροστά από Compaq, HP και ΙΒΜ. Το 2001 είναι ο πρώτος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών παγκοσμίως. Η μεγέθυνση θα συνεχιστεί έως το 2006, με την Dell να επεκτείνεται σε νέες αγορές, όπως τα PDA, τα μόνιτορ, οι τηλεοράσεις και οι εκτυπωτές, όχι όμως με την ίδια επιτυχία όπως στον παραδοσιακό της προϊόν που παραμένει το PC, desktop και laptop. Μετά όμως την έλευση του ipad από την Apple, η αγορά στρέφεται μακριά από το κλασικό PC. Η Dell δεν έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα πέρα από τον κλάδο αυτό και ήδη από το 2006 αναγκάζεται σε αναδιάρθρωση, αφού η συρρίκνωση είναι πλέον αναμενόμενη. Έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι και οι ανταγωνιστές της προσφέρουν αντίστοιχα φθηνά προϊόντα, αλλά με καλύτερη ποιότητα και -κυρίως- υποστήριξη. Σε αυτήν την τελευταία, η Dell έχει δεχτεί έντονες κριτικές ήδη από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000, καθώς αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του ολοένα διογκούμενου πελατολογίου της και με δεδομένο ότι τα προϊόντα της δεν είναι τα ποιοτικότερα του κόσμου. Ταυτόχρονα η Dell χάνει και το τρένο της καινοτομίας, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε. Παρόλα αυτά, από το 2007 έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται στις πιο «πράσινες» εταιρείες του κόσμου στο χώρο της τεχνολογίας.

Σήμερα, βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση της φάσης που η εταιρεία αποκαλεί Dell 2.0. O Μάικλ Ντελ έχει παραχωρήσει τη θέση του CEO κι έχει ακολουθήσει μία μακρόχρονη στρατηγική συρρίκνωσης, κλείνοντας πολλά εργοστάσια συναρμολόγησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Έχοντας διατηρήσει δυνάμεις στην αγορά servers, στις αρχές αυτής της χρονιάς, η Dell ανακοίνωσε την πρόθεση εξαγοράς της από διάφορα funds. Μία διαδικασία που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.

Advertisements