ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Μπορεί ο Τσαρλς Μπάμπατζ να θεωρείται ο πατέρας των υπολογιστών, έχοντας σχεδιάσει την Διαφορική Μηχανή*, έστω και σε μη ολοκληρωμένη εκδοχή, το 1847, ωστόσο η αρχική ιδέα ανήκει στον Γιόχαν Χέλφριχ φον Μίλερ, εξήντα χρόνια νωρίτερα.

BabbageDifferenceEngineΟ Γερμανός μαθηματικός συνέλαβε την ιδέα της Αναλυτικής Μηχανής ήδη από το 1786, αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τα κονδύλια για να την υλοποιήσει. Πράγμα που πέτυχε εν μέρει ο Μπάμπατζ, το 1822, όταν η βρετανική κυβέρνηση του έδωσε 1.700 λίρες προκειμένου να κατασκευάσει μία λειτουγική Διαφορική Μηχανή. Αν και τεχνικά ήταν υλοποιήσιμη, το κόστος για μία τόσο σύνθετη μηχανή ακριβείας ήταν πολύ μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να διακόψει τη χρηματοδότηση, 25 χρόνια και 17.000 λίρες… αργότερα.

* Η Διαφορική Μηχανή ήταν μια αυτόματη μηχανική αριθμομηχανή η οποία ήταν σχεδιασμένη να συνοψίζει πολυωνυμικές συναρτήσεις. Τόσο οι λογαριθμικές όσο και οι τριγωνομετρικές συναρτήσεις μπορούν να προσεγγισθούν με πολυώνυμα, έτσι η αναλυτική μηχανή μπορεί να υπολογίσει πολλά χρήσιμα σύνολα αριθμών. Η διαφορική μηχανή ήταν σχεδιασμένη να κάνει πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση με ακρίβεια 6 δεκαδικών ψηφίων (πηγή: Wikipedia)

Advertisements