[1973] in focus

Το 1973 γίνονται τα πιο πολλά έως τότε βήματα, κοντύτερα στη γέννηση του προσωπικού υπολογιστή. Είμαστε, ας μην ξεχνάμε, στην εποχή που μόλς έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι πρώτοι επεξεργαστές (Intel 4004, 8008 και TI TMS1000).

Το σχεδιάγραμμα του Μέτκαλφ που θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης του τοπικού δικτύου Ethernet
Το σχεδιάγραμμα του Μέτκαλφ που θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης του τοπικού δικτύου Ethernet

Προφανώς η πιο σημαντική νέα παρουσία του 1973 δεν είναι άλλη από τον Xerox Alto, τον mini-computer που σχεδιάστηκε το 1972 στα εργαστήρια PARC της Xerox και αποτέλεσε την πειραματική πλατφόρμα σχεδόν όλων των τεχνολογιών που συναντάμε σήμερα σε έναν τυπικό προσωπικό υπολογιστή: το ποντίκι, το παραθυρικό περιβάλλον, την πολυεπεξεργασία και τη δικτύωση. Ειδικά για τον τομέα των δικτύων, πάνω στον Xerox Alto θα χτιστεί και το πρότυπο Ethernet των τοπικών δικτύων LAN, από τον Μπομπ Μέτκαλφ. Ένα πρότυπο που θα εκτοπίσει το Ring Token της ΙΒΜ και θα επιβληθεί σε όλα τα δίκτυα υπολογιστών έως και τις ημέρες μας. Αναφερόμενοι στις τεχνολογίες δικτύωσης, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι το 1973 συγκροτείται -υπό τον Βίντον Σέρφ– η ομάδα ανάπτυξης του πρωτόκολλου TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Το TCP/IP αποτελεί τη βάση λειτουργίας του Internet, καθορίζοντας τον τρόπο επικοινωνίας και μετάβασης δεδομένων σε αυτό.

O MCM/70 ήταν ένας από τους πρώτους προσωπικούς και φορητούς υπολογιστές της ιστορίας. Ενσωμάτωνε οθόνη μίας γραμμής και έως δύο μονάδες κασέτας.

Πέρα όμως από τον Xerox Alto και τις καινοτομίες που τον συνόδευαν, το 1973 είχαμε ορισμένες ακόμη σημαντικές παρουσίες στο χώρο των υπολογιστών. Πρώτα από όλα το πρωτότυπο SCAMP (Special Computer APL Machine Portable) της ΙΒΜ, ένας εργαστηριακός δηλαδή προσωπικός υπολογιστής που χρησιμοποιούσε τη γλώσσα APL και θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης του ΙΒΜ 5100, ενός από τους πρώτους εμπορικούς φορητούς all-in-one στην ιστορία των υπολογιστών. Το 1973 μπήκαν στην αγορά δύο ακόμη πολύ σημαντικά συστήματα, που όμως επειδή προέρχονταν από μικρότερες εταιρείες χωρών εκτός ΗΠΑ, δεν έχουν την αναγνώριση που τους άξιζε. Από τη μία, ο γαλλικός Micral N, ένας απλοϊκός υπολογιστής βασισμένος στον Intel 8008, εμφανίζεται δύο ολόκληρα χρόνια πριν τον παρόμοιο ALTAIR 8800 και μάλιστα όχι σε μορφή κιτ, αλλά ολοκληρωμένου μοντέλου. Την ίδια χρονιά, μία μικρή καναδική εταιρεία, η Micro Computer Machines, παρουσιάζει τον MCM/70, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δεν παύει όμως να είναι ένας από τους πρώτους all-in-one, και μάλιστα με εσωτερική μπαταρία. Στην κατηγορία των προσωπικών υπολογιστών, συγκαταλέγεται και ο Intel Intellec 8, ο πρώτος απο τους υπολογιστές σε ρόλο testbed νέων επεξεργαστών της Intel, που κατασκευάζεται κι αυτός το 1973. Τέλος, ο IBM 3740, ήταν το πρώτο σύστημα της ΙΒΜ με ενσωματωμένο floppy disk 8′‘. Από αυτό θα προέλθει και ο όρος «δισκέτα» (diskette) που θα συνοδεύει όλα τα μέσα των floppy disk drives έκτοτε (ανεξαρτήτως διάστασης).

Περνώντας στο λογισμικό, ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στον επαναπρογραμματισμό του λειτουργικού συστήματος UNIX, σε γλώσσα C. Μετά από αυτή τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε το 1973, το UNIX αποκτά την τελική του μορφή, από την οποία θα προκύψουν και δεκάδες παρακλάδια -κυρίως στο λογισμικό ανοικτού κώδικα- με πρώτα και κύρια το Linux και το Mac OS. Εκείνη τη χρονιά παρουσιάστηκαν δύο ακόμη γλώσσες προγραμματισμού, μικρότερης σημασίας: H συναρτησιακή γλώσσα προγραμματισμού γενικής χρήσης ML, που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και η COMAL. Μία δομημένη γλώσσα προγραμματισμού, παρόμοιας φιλοσοφίας με τη BASIC, που σχεδιάστηκε στη Δανία, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Mazewar: Το πρώτο τρισδιάστατο παιχνίδι First Person Shooter κατασκευάστηκε σε εργαστήρια της NASA

Στο χώρο των παιχνιδιών και της οικιακής διασκέδασης, το 1973 είναι μία σημαντική χρονιά, αν και ακόμη βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμη περίοδο. Σαφώς το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς είναι η ίδρυση της Konami, ενός από τους πιο σημαντικούς Ιάπωνες διανομείς παιχνιδιών, με πασίγνωστα franchise στο ενεργητικό της, όπως τα Castlevania, Metal Gear και Pro Evolution Soccer. Την ίδια χρονιά ιδρύεται, επίσης στην Ιαπωνία, η Hudson Soft, μία αξιόλογη κατασκευάστρια παιχνιδιών, που σχετιζόταν με την Konami και τη Nintendo. Οι πιο γνωστές σειρές παιχνιδιών της είναι τα Bomberman και Mario Party. Επίσης, το 1973, ολοκληρώνονται τα παιχνίδια Gotcha και Mazewar. Το μεν Gotcha, ήταν το 4ο παιχνίδι arcade της Atari. Το δε Mazewar, μπορεί να φτιάχτηκε σε ένα ειδικευμένο (για γραφικά) σύστημα Imlac PDS-1 σε ερευνητικό εργαστήριο της NASA, όχι βέβαια για εμπορικούς σκοπούς, αλλά δεν παύει να θεωρείται από πολλούς το πρώτο τρισδιάστατο παιχνίδι First Person Shooter.

H πρωτότυπη συσκευή κινητής τηλεφωνίας παρουσιάστηκε από την Motorola το 1973
H πρωτότυπη συσκευή κινητής τηλεφωνίας παρουσιάστηκε από την Motorola το 1973

Για το τέλος αφήσαμε την πιο σημαντική εφεύρευση του 1973 που δεν είναι άλλη από το κινητό τηλέφωνο. Η πρώτη επίδειξη λειτουργίας ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας έγινε τον Απρίλιο του 1973 στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης, προκειμένου η Motorola να πείσει την FCC (Federal Communications Commission – Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) να δώσει το “πράσινο φως” για τη νέα αυτή τεχνολογία. Σε εκείνη την επίδειξη, ο Μάρτιν Κούπερ χρησιμοποίησε την πρωτότυπη συσκευή, πάνω στην οποία βασίστηκε το πρώτο εμπορικό κινητό της Motorola, DynaTAC.

1973-vinieta

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

 • Δισκέτα (ΙΒΜ 3740) [Ιανουάριος]
 • Κινητό τηλέφωνο [Απρίλιος]
 • Ethernet (LAN) [Μάιος]
 • Ανδροειδές ρομπότ (Wabot-1)

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

 • Micral N [Ιανουάριος]
 • Xerox Alto [Απρίλιος]
 • ΜCM/70 [Σεπτέμβριος]
 • IBM SCAMP (concept)
 • Intel Intellec 8

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ

 • National Semiconductor IMP-16

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

 • COMAL – Γλώσσα Προγραμματισμού
 • ML – Γλώσσα Προγραμματισμού
 • SPICE1 – Εφαρμογή σχεδιασμού ολοκληρωμένων [Απρίλιος]
 • UNIX – Λειτουργικό Σύστημα (επανεγγραφή σε C)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 • TCP/IP

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 • Atari Gotcha
 • Lemonade Stand
 • Mazewar

ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

 • Konami [Μάρτιος]
 • Hudson Soft [Μάιος]
 • Compuware