30/ 05/ 1925 | John Cocke

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Μαΐου 1925, γεννήθηκε ο Τζον Κοκ. Αμερικανός μηχανικός, μαθηματικός και επιστήμονας των υπολογιστών με πολύ μεγάλη συνεισφορά στην εξέλιξη των compilers, θεωρείται πατέρας της αρχιτεκτονικής RISC (Reduced Instruction Set Computing).

Ο Τζον Κοκ πήρε πτυχίο και στη συνέχεια διδακτορικό στα μαθηματικά, από το πανεπιστήμιο Duke το 1953 και από το 1956 έως και τη συνταξιοδότησή του, το 1992, επί 36 συναπτά έτη, εργάστηκε για την ΙΒΜ. Ο Κοκ ασχολήθηκε με την ανάπτυξη υπερυπολογιστών, ήδη από την εποχή που σχεδιαζόταν ο STRETCH (IBM 7030). Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην κορυφή των υπολογιστών συμπέρανε ότι από μοντέλο σε μοντέλο, τόσο πιο πολλές αλλά και πιο σύνθετες γίνοταν οι εντολές που καλούνταν να εκτελέσουν σε επίπεδο μηχανής. Αυτό σήμαινε και αύξηση της πολυπλοκότητας και βέβαια του κόστους ανάπτυξης νέων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η επίλυση που πρότεινε ο Κοκ, αν και φαινομενικά αντιφατική, ήταν εντελώς απλή: οι υπολογιστές θα γίνονταν ισχυρότεροι αν εκτελούσαν λιγότερες και πιο απλές εντολές. Αρκεί να τις εκτελούν πολύ ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Μία τέτοια φιλοσοφία σχεδιασμού, θα επέτρεπε τη μείωση της πολυπλοκότητας και του κόστους σχεδιασμού και παράλληλα την αύξηση των επιδόσεων. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν εξελιγμένοι compilers -τομέας εξειδίκευσης του Κοκ- ώστε να μπορούν να μεταφράζουν τις πολύπλοκες εντολές των ανώτερων γλωσσών προγραμματισμού σε λίγες και απλές εντολές σε επίπεδο μηχανής. Τεχνική που αργότερα θα ονομαστεί Reduced Instruction Set Computing (RISC)

Ο PC RT υπήρξε η πρώτη εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας RISC, όπως την υλοποίησε ο Τζον Κοκ στην ΙΒΜ. Την είχαν προλάβει όμως οι ανταγνωνιστές της.

Το 1974 του δόθηκε η πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσει το σκεπτικό του στην πράξη, όταν η ΙΒΜ σε συνεργασία με την Ericsson, ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κατασκευάσουν έναν ελεγκτή ψηφιακού τηλεφωνικού κέντρου, ικανό να χειριστεί έως και 300 κλήσεις το δευτερόλεπτο. Αν και το πρότζεκτ κατέληξε σε αποτυχία, οδήγησε στην ανάπτυξη του πειραματικού minicomputer IBM 801. Πρόκειται για την πρώτη υλοποίηση RISC (Reduced Instruction Set Computing) που με τη σειρά της θα οδηγήσει στο σύστημα IBM PC RT, το 1986. Πολύ αργά όμως για να επιτύχει εμπορικά. Καθώς η ΙΒΜ δεν διακρίνεται για την ευελιξία της, η ιδέα του Κοκ δεν επιτυγχάνει εντός της, αλλά από τους ανταγωνιστές της Apple, HP και Sun, που έχουν προλάβει και εκμεταλλευτεί τη νέα φιλοσοφία σε δικά τους προϊόντα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη αποτελεσματική αξιοποίηση της τεχνολογίας RISC σε επίπεδο προσωπικού υπολογιστή γίνεται από την βρετανική Acorn, το 1987, στο υπολογιστή Archimedes, μέσα από τον οποίο γεννήθηκε η σειρά επεξεργαστών ARM. Επεξεργαστές που εξελίσσονται ακόμη και σήμερα μέσα από εκατοντάδες συσκευές, smartphones, tablets, PDAs κ.α.

H εμπορική επιτυχία, θα έρθει με τους επεξεργαστές POWER, που θα χρησιμοποιηθούν στη σειρά workstations και supercomputers, IBM RS/6000
H εμπορική επιτυχία, θα έρθει με τους επεξεργαστές POWER, που θα χρησιμοποιηθούν στη σειρά workstations και supercomputers, IBM RS/6000

O Κοκ θα προλάβει -οριακά- να ζήσει και την εμπορική επιτυχία στην ΙΒΜ, με την κατασκευή της σειράς επεξεργαστών POWER τη δεκαετία του ’90, που θα χρησιμοποιηθούν στους UNIX servers, workstations και supercomputers, RS/6000 (RISC System/6000). Επιπλέον, η φιλοσοφία του Κοκ θα αξιοποιηθεί και τους επεξεργαστές PowerPC, οι οποίοι αποτέλεσαν προϊόν συνεργασίας των ΙΒΜ, Motorola και Apple, συνοδεύοντας όλες τις εκδόσεις Macintosh από το 1994 έως το 2006.

Για τη συνεισφορά στην επιστήμη των υπολογιστών και με τις 20 πατέντες που έχουν το όνομά του, στον Κοκ αποδόθηκε ένα βραβείο Eckert-Mauchly, μία διάκριση ACM Touring, από ένα Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Επιστημών των ΗΠΑ, ένα ακόμη μετάλλιο Βενιαμίν Φραγκλίνος, και το βραβείο Seymour Cray Computer Science and Engineering.

O Τζον Κοκ πέθανε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, στις 16 Ιουλίου 2002, μετά από σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων.

Advertisements