21/ 06/ 1984 | Amstrad CPC 464

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ioυνίου 1984, κυκλοφορεί το πρώτο μοντέλο από τη σειρά CPC των οικιακών υπολογιστών της Amstrad, ο CPC 464. Όντας κορυφαίο σε στάνταρ εξοπλισμό, παρά την αργοπορία του σε σχέση με τον ανταγωνισμό, κατάφερε να γίνει αμέσως εμπορική επιτυχία, που ενισχύθηκε τον επόμενο χρόνο με την κυκλοφορία δύο ακόμη μοντέλων.

H Amstrad στην αυγή της δεκαετίας του ’80 διαθέτει ήδη δεκαετή παρουσία στα συστήματα hi-fi και τις τηλεοράσεις, με κύριο όπλο της τα φθηνά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. Έτσι, παρόλο που μπαίνει σχετικά αργά στην αγορά home computers καταφέρνει ταχύτατα να σκαρφαλώσει στην κορυφή δίπλα στην Sinclair, εκμεταλλευόμενη ακριβώς αυτό το χαρακτήρα της. Ο πρώτος οικιακός υπολογιστής της Amstrad έρχεται το καλοκαίρι του 1984 και αποτελεί το πρώτο από τα τρία συνολικά μέλη της σειράς CPC. Πρόκειται για τον Amstrad CPC-464, ένα σύστημα τεχνολογικά παρόμοιο με τον ZX Spectrum, αλλά με πολύ ανώτερο εξοπλισμό και επιδόσεις. Ήταν το πρώτο σύστημα “all-in-one” που παρουσιάστηκε από βρετανό κατασκευαστή, ακολουθώντας το πρότυπο του Commodore PET. Με λίγα λόγια, ο CPC-464 ενσωμάτωνε κασετόφωνο στην μονάδα-πληκτρολόγιο και συνοδευόταν από στάνταρ (έγχρωμο ή μονόχρωμο-πράσινο) μόνιτορ.

Οι Amstrad CPC είχαν, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, πολύ επιτυχημένη εμπορική πορεία και στη χώρα μας

Η τακτική της Amstrad που τη διαχωρίζει από τον ανταγωνισμό της είναι να προσφέρει τα πάντα σε ένα σύστημα, φθηνά (αλλά αξιόπιστα) και μάλιστα δεσμεύοντας τον πελάτη της. Έτσι, για παράδειγμα η οθόνη που συνόδευε τους Amstrad CPC ήταν αποκλειστικά σχεδιασμένη γι’ αυτά τα μοντέλα και ήταν αδύνατη η χρήση μόνιτορ άλλης εταιρείας. Ταυτόχρονα η εταιρεία καταφέρνει να εξασφαλίσει την υποστήριξη από πολλούς κατασκευαστές software και παιχνιδιών, παρέχοντας παράλληλα χαρακτηριστικά (ως επιλογή) προσωπικού υπολογιστή στον CPC 464. Πιο συγκεκριμένα, με την αγορά εξωτερικού FDD (κατασκευής Hitatchi στην ιδιόμορφη διάσταση των 3 ιντσών), ο υπολογιστής μπορούσε να τρέξει CP/M και τις εφαρμογές του. Τέλος, σημαντικό προσόν και η πλούσια έκδοση της BASIC που ενσωμάτωνε στη ROM. Σχεδιασμένη από τη μικρή βρετανική εταιρεία, που υποστηρίζει όλη τη δεκαετία του ’80 την Amstrad, Locomotive Software, η Locomotive BASIC αξιοποιούσε αποτελεσματικά τα γραφικά και τον ήχο των CPC.

Για τις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας, κατασκευάστηκαν τα μοντέλα Schneider CPC, σε συνεργασία με την Amstrad, τα οποία κάλυπταν τις αυστηρές προδιαγραφές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Συγκρινόμενος με τον κυρίαρχο της κατηγορίας Commodore 64, ο CPC 464 ήταν ελαφρώς υποδεέστερος στα παιχνίδια και υστερούσε στον τομέα του ήχου. Ωστόσο, καθώς ήταν συγκριτικά φθηνότερος, πληρέστερος, φιλικότερος και με μεγαλύτερο εύρος χρήσεων, δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει το ευρωπαϊκό κοινό και την υποστήριξη των εταιρειών λογισμικού. Ειδικά μάλιστα για τη γερμανική αγορά, όπου η φθηνή κατασκευή του CPC δεν του επέτρεπε να περάσει τις αυστηρότατες προδιαγραφές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η Amstrad συνεργάστηκε με την τοπική Schneider, κατασκευάζοντας τοπικές εκδόσεις (με μικρές διαφοροποιήσεις και ενισχύσεις στην κατασκευή) των CPC.

Θα τον ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά, δύο ακόμη μοντέλα με floppy disk drive, αντί για κασετόφωνο: το βραχύβιο CPC-664, με 64 ΚΒ RAM, που πρακτικά θα αντικατασταθεί λίγους μήνες αργότερα από το CPC-6128, με 128 ΚΒ μνήμης, αν και τα ανώτερα 64 ΚΒ μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως RAM disk. Το 1985, οι CPC-664/6128 ήταν οι πιο πλούσια εξοπλισμένοι home computers κι έμπαιναν με αξιώσεις στα χωράφια των προσωπικών υπολογιστών.

Η επιτυχία της σειράς CPC θα πιστοποιηθεί από τις πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια κομμάτια, κυρίως στην Ευρώπη. Τα συστήματα της Amstrad θα γίνουν ιδιαίτερα αγαπητά στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, αλλά και στην Αυστραλία, ενώ ο CPC-6128 ήταν ο πρώτος βρετανικής κατασκευής υπολογιστής που ξεκίνησε την “καρίερα” του από τις ΗΠΑ.

AMSTRAD CPC464

Επεξεργαστής: Zilog Z80A στα 4 MHz
Μνήμη RAM / ROM: 64 KB / 32 KB
Γραφικά: 160×200, 320×200, 640×200 pixels, παλέτα 27 χρωμάτων
Ήχος: General Instrument AY-3-8910, 3 κανάλια, 8 οκτάβες
Media: Ενσωματωμένο κασετόφωνο, 2.000 baud
Θύρες: Εκτυπωτής, Εxpansion (bus), Μonitor (Amstrad), FDD, Ακουστικά, Joystick
Διαστάσεις: 57,5x17x7,5 εκατοστά
Λειτουργικό σύστημα: AMSDOS, CP/M 2.2
Advertisements