04/ 07/ 1956 | Πληκτρολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04 Ιουλίου 1956, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το πληκτρολόγιο ως συσκευή εισόδου σε υπολογιστή. Το πληκτρολόγιο τοποθετείται για πρώτη φορά στον υπολογιστή Whirlwind, που έχει αναπτυχθεί στο ΜΙΤ, ήδη από το 1951.

Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’60, δεν ήταν συνηθισμένη η χρήση πληκτρολογίου για την άμεση είσοδο δεδομένων στους υπολογιστές. Τα πρώιμα συστήματα διέθεταν είτε πάνελ με διακόπτες για την εισαγωγή αριθμών και βασικών εντολών, είτε είσοδο για διάτρητες κάρτες, είτε συνδυασμό των δύο. Βέβαια, η χρήση του πληκτρολογίου για την έμμεση είσοδο δεδομένων ήταν από τα πρώτα χρόνια της εποχής των υπολογιστών συνηθισμένη. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνταν είτε τυλέτυπα, είτε τα λεγόμενα keypunch (μηχανές που άνοιγαν τις οπές στις διάτρητες κάρτες με χρήση πλήκτρων). Ο πρώτος υπολογιστής που συνοδευόταν από αριθμητικό πληκτρολόγιο (οκτώ πλήκτρων) ήταν ο Binac του 1948.

Whirlwind IIΟ Whirlwind, ένας υπερυπολογιστής κατασκευασμένος το 1951 στο MIT, αποτέλεσε την πρώτη πλατφόρμα όπου έγινε πειραματική χρήση ενός πλήρους αλφαριθμητικού πληκτρολογίου ως συσκευή εισόδου. Πέντε χρόνια από την ενεργοποίηση του Whirlwind, το Φεβρουάριο του 1956, ο μηχανικός Νταγκ Ρος* περιέγραψε σε ένα μέμο την εν λόγω υλοποίηση. Χρειάστηκαν πέντε μήνες έρευνας έως ότου υλοποιηθεί στην πράξη η ιδέα του Ρος, σε πειραματικό επίπεδο. Δηλαδή η χρήση πληκτρολογίου για την άμεση είσοδο εντολών στον Whirlwind. Aν και σήμερα το πληκτρολόγιο (σε συνδυασμό με το ποντίκι) θεωρείται ντε φάκτο η βασική συσκευή εισόδου κάθε υπολογιστή, την εποχή εκείνη αποτελούσε επανάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλά ακόμη χρόνια η χρήση πληκτρολογιού θα παραμείνει εξαιρετικά περιορισμένη. Η εμφάνιση των τερματικών που ενσωμάτωναν πληκτρολόγιο, σε συνδυασμό με τα γραφικά, στα mainframes της δεκαετίας του ’70, θα σημάνει την ολοκληρωτική αλλαγή στη μέθοδο εισόδου δεδομένων και την επικράτηση των αλφαριθμητικών πληκτρολογίων. Για την ιστορία, το πρώτο τερματικό με οθόνη και πληκτρολόγιο ήταν το Datapoint 3300 της Computer Terminal Corporation, το οποίο ανακοινώθηκε το 1967 και κυκλοφόρησε το 1969.

* Πατέρας του όρου CAD (Computer-Aided Design)

Advertisements