07/ 07/ 1987 | Canon Cat

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 07 Ιουλίου 1987, παρουσιάζεται, από την Canon, ένας ιδιαίτερος desktop υπολογιστής, δια χειρός Τζεφ Ράσκιν (σ.σ. σχεδιαστής του Macintosh). O Cat υπήρξε ένα ειδικό μοντέλο αφιερωμένο στην επεξεργασία κειμένου και τις εργασίες γραφείου.

Ο Canon Cat υπήρξε ένας πολύ ειδικός υπολογιστής που απευθυνόταν κατά κύριο λόγο σε υπαλλήλους γραφείου. Σχεδιασμένος από τον άνθρωπο που συνέλαβε την ιδέα του Macontosh, τον Τζεφ Ράσκιν, ο Cat βασιζόταν στην ακριβώς αντίθετη φιλοσοφία με τον εμβληματικό υπολογιστή της Apple, με το ίδιο όμως σκεπτικό: την ευκολία χρήσης. Αντί για γραφικό περιβάλλον, παράθυρα, εικονίδια και mouse, ο Cat βασιζόταν σε ένα απλό και έξυπνο περιβάλλον κειμένου, σε συνδυασμό με το ειδικά σχεδιασμένο πληκτρολόγιο από όπου εκτελούνταν όλες οι βασικές εντολές. Έτσι λοιπόν, αντί να χρησιμοποιείται η παραδοσιακή command line, το περιβάλλον χρήσης βασιζόταν σε έναν απλοϊκό text editor, όπου όλα τα δεδομένα απεικονίζονταν ως γραμμές κειμένου χωρισμένες σε σελίδες. Το ειδικό πληκτρολόγιο του Cat επέτρεπε στο χρήστη του να ενεργοποιεί βασικές διαδικασίες με το πάτημα συνδυασμού πλήκτρων. Για παράδειγμα, το «Use Front» λειτουργούσε σε αντιστοιχεία με το Control (των PC) και σε συνδυασμό με το L, άνοιγε το περιεχόμενα του δίσκου, το J εκτύπωνε και το Ν καλούσε το (αναλυτικό) μενού βοήθειας. Υπήρχαν κι άλλα ειδικά πλήκτρα, όπως το Undo και το Setup (σ.σ. για την παραμετροποίηση του υπολογιστή).

Η διαφημιστική μπροσούρα του Cat, αναδείκνυε την ειδική λειτουργικότητά του.
Η διαφημιστική μπροσούρα του Cat, αναδείκνυε την ειδική λειτουργικότητά του.

Ο Canon Cat ήταν κάτι παραπάνω από έναν ειδικευμένο για την επεξεργασία κειμένου υπολογιστή, όπως πολλά άλλα μοντέλα της δεκαετίας του ’70 και του ’80 με ανάλογη ειδίκευση. Στα 256 ΚΒ της ROM του ήταν αποθηκευμένες αρκετές εφαρμογές γραφείου, μεταξύ των οποίων ο επεξεργαστής κειμένου, ένας ελεγκτής ορθογραφίας με 90.000 λήμματα, αριθμομηχανή, mail merger κι εφαρμογή ανάκτησης δεδομένων. Επίσης ενσωμάτωνε τη γλώσσα προγραμματισμού FORTH, καθώς και γλώσσα μηχανής. Ένα ασυνήθιστο και ιδιαίτερα πλούσιο πακέτο για αυτήν την κατηγορία υπολογιστών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί η έξυπνη χρήση του floppy disk drive, του οποίου οι δισκέτες είχαν ακριβώς την ίδια χωρητικότητα με τη ROM. Μέσω αυτού, το Cat μπορούσε να κλωνοποιήσει τις παραμέτρους του εαυτού του και να αντιγράψει τα περιεχόμενα της ROM στη δισκέτα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε έναν άλλο Cat.

Ωστόσο, το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν η απλοϊκότητα. Δεν περιλάμβανε τίποτε περισσότερο από τα απαραίτητα και ενσωμάτωνε ό,τι χρειαζόταν ο χειριστής του στο κουτί: τις προαποθηκευμένες εφαρμογές, την ασπρόμαυρη οθόνη των 9 ιντσών, το floppy disk drive των 3,5 ιντσών και το μόντεμ. Αυτό το συμπαγές σύστημα, με τη μοναδική σύνθεση, κόστιζε 1.500 δολάρια όταν κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, λίγο αργότερα, το 1987.

Παρά τα χαρακτηριστικά του, ο Cat δεν έκανε εμπορική επιτυχία. Εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα από την Canon, έχοντας πουλήσει μόλις 20.000 κομμάτια. Η αποτυχία, σύμφωνα με το περιβάλλον του Ράσκιν, οφείλεται στη λανθασμένη καμπάνια, που εμφάνισε τον Cat ως έναν υπολογιστή αποκλειστικά για γραμματείς.

CANON CAT

  • Επεξεργαστής: Motorola 68000 στα 5 MHz
  • Μνήμη RAM/ROM: 256 KB / 256 KB
  • Οθόνη: Ασπρόμαυρη CRT 9»
  • Θύρες: Παράλληλη, Σειριακή (RS-232C), 2xRJ11 (εσωτερικό modem 1.200 baud)
  • Αποθηκευτικά μέσα: ενσωματωμένο FDD 3,5”, 256 KB
  • Διαστάσεις: 27,2×33,8×45,2 εκατοστά
  • Βάρος: 7,7 κιλά