21/ 07/ 1989 | Zenith Minisport

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιουλίου 1989, παρουσιάζεται στην αγορά ένας πολύ συμπαγής φορητός υπολογιστής, στο μεταίχμιο μεταξύ απλού portable και laptop. Πρόκειται για τον βάρους μόλις 2,7 κιλών Minisport της αμερικάνικης Zenith Electronics.

To Minisport υπήρξε ένα από τα πρώτα laptop μικρού μεγέθους (αντίστοιχα των σημερινών sub-notebook), σε μία εποχή μετάβασης από τον μεταφερόμενο (portable) στον πραγματικά φορητό υπολογιστή. Ζυγίζοντας λίγο παραπάνω από 2,5 κιλά ήταν εξαιρετικά ελαφρύ για τα δεδομένα της εποχής, χωρίς μάλιστα να παρουσιάζει ελείψεις στον εξοπλισμό του, καθώς διέθετε και οθόνη ανάλυσης CGA και floppy disk drive και, τα νεότερα μοντέλα, σκληρό δίσκο.

To ιδιόμορφης διάστασης FDD (2») του Minisport δεν έτυχε υποστήριξης από τους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα το σετ των 10 δισκετών να κοστίζει 80 δολάρια.

Όντας αρκετά πρωτοποριακό, το Zenith Minisport διέθετε ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά, όχι όμως όλα ιδιαίτερα επιτυχημένα. Η πιο περίεργη επιλογή της Zenith είχε να κάνει με το drive των 2 ιντσών. Το ιδιαίτερα μικρού μεγέθους αυτό FDD δεν έτυχε υποστήριξης από την αγορά με αποτέλεσμα οι δισκέτες, μεγέθους 720ΚΒ, να κοστίζουν πολύ ακριβά. Για την ακρίβεια, ο Minisport ήταν ο μοναδικός υπολογιστής που χρησιμοποίησε FDD των 2». Ο υπολογιστής, στου οποίου τη ROM ήταν αποθηκευμένο το λειτουργικό σύστημα MS-DOS, μπορούσε να αντιγράψει τον εαυτό του και τα περιεχόμενά του σε οποιοδήποτε άλλο σύστημα MS-DOS, μέσω της σειριακής θύρας, και με χρήση της, ειδικευμένης γι’ αυτήν την δουλειά, εφαρμογής FastLynx. Τέλος, ένα μέρος της RAM, πάνω από τα 640ΚΒ μπορούσε να αξιοποιηθεί ως RAM disk και με τα αποθηκευμένα δεδομένα να προστατεύονται από την μπαταρία, η οποία τα διατηρούσε ακόμη και με τον υπολογιστή σβηστό. Ένα χαρακτηριστικό μοναδικό για την εποχή του και αντίστοιχης χρησιμότητας με τα σημερινά Solid State Drives (SSD).

ZENITH MINISPORT

Επεξεργαστής: Intel 80C88 (CMOS) στα 4,77 έως 10 MHz
Μνήμη RAM: 1 ή 2 ΜB
Οθόνη: Μονόχρωμη LCD
Γραφικά: CGA, 640×200 pixels
Αποθηκευτικά Μέσα: FDD 2» 720 ΚΒ και HDD 20 ΜΒ (σε νεότερα μοντέλα)
Διαστάσεις: 31,8×24,9×3,3 εκατοστά
Βάρος: 2,7 κιλά