25/ 07/ 1961 | Sinclair Research

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Ιουλίου 1961, ιδρύεται η Sinclair Radionics. Η εταιρεία του Σερ Κλάιβ Σινκλέρ υπήρξε πρωτοπόρος της τεχνολογίας στην ευρωπαϊκή αγορά και ιδιαίτερα στο μινιμαλισμό των συσκευών της, από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα έως calculators και υπολογιστές.

Από την αρχή η Sinclair επιδίωξε την πρωτοπορία στη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών. Το μέγεθος και ο σχεδιασμός αποτελούσαν άλλωστε προτεραιότητα -και ενίοτε εμμονή- για τον Κλάιβ Σινκλέρ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιάσει πολύ γρήγορα πρωτοποριακά προϊόντα και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη δεκαετία του ’60, η εταιρεία ειδικεύεται στα συστήματα hi-fi και κάνει τις πρώτες προσπάθειες κατασκευής τηλεόρασης χειρός. Κάθε νέο προϊόν συνοδεύεται από το μότο «το μικρότερο του κόσμου«. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια, τα ραδιοφωνάκια μεγέθους σπιρτόκουτου της Sinclair Radionics εκτός του ότι είναι πράγματι μινιατούρες, δίνουν το στίγμα για το μέλλον τις εταιρείας, αλλά και τις εμμονές του ιδρυτή της Κλάιβ Σινκλέρ.

To ρολόι-κομπιουτεράκι Sinclair Wrist Watch, τυπικό δείγμα της φιλοσοφίας της εταιρείας. Ήταν επίσης το όχημα χρηματοδότησης για την επέκταση στα home computers.
Sinclair Wrist Calculator. Tυπικό δείγμα της φιλοσοφίας της εταιρείας. Ήταν επίσης το όχημα χρηματοδότησης για την επέκταση στα home computers. Χωρίς αυτό, ίσως να μην είχε δημιουργηθεί ο ZX Spectrum.

Καμία εταιρεία δεν μπόρεσε να επιβιώσει εμπορικά αποκλειστικά με καινοτομίες αιχμής. Τα προϊόντα της Sinclair Radionics ήταν συχνά προβληματικά, είτε δεν κατάφερναν να κερδίσουν την προσοχή της αγοράς. Παρά την επιτυχία του πρώτου πραγματικού pocket calculator της ιστορίας, του Sinclair Executive (1972), τη δεκαετία του ’70 η εταιρεία του Κλάιβ Σινκλέρ πέρασε αρκετές οικονομικές περιπέτειες για να βρεθεί το 1976 τελικά υπό τον έλεγχο του NEB (σ.σ. National Enterprise Board, επιτροπή κρατικοποιήσεων της Μεγ. Βρετανίας). Οι πρωτοποριακές ιδέες του Σινκλέρ συχνά δεν είχαν εμπορική απήχηση, ενώ ο κρατικός πλέον έλεγχος επιδίωκε πρωτίστως εμπορικό αποτέλεσμα, παρά επένδυση δημόσιου χρήματος σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας ιδέες. Έχοντας προβλέψει την αποτυχία της Sinclair Radionics και στο ενδεχόμενο ο Σινκλέρ να χάσει την εταιρεία του, δίνει εντολή το καλοκαίρι του 1975 στον Κρις Κάρι (μηχανικό του από το 1966 και μετέπειτα ιδρυτή της Acorn Computers), να δημιουργήσει μία εταιρεία-κέλυφος, μέσω της οποίας θα μπορούσε να υλοποιήσει τα οράματά του, μακριά από τον έλεγχο του κράτους. Η εταιρεία αυτή, που αρχικά ονομάστηκε Sinclair Instruments και στη συνέχεια Science of Cambridge, κατασκεύασε το ανέλπιστα επιτυχημένο Wrist Watch το 1977, επιτυγχάνοντας με αυτό να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση μίας νέας αγοράς. Αυτής των home computers.

H αρχή θα γίνει το 1980 με τον ΖΧ80. Πιστή στις «παραδόσεις» η νέα εταιρεία, που τότε ακόμη ονομάζεται Science of Cambridge και με επικεφαλής του πρότζεκ τον αρχιμηχανικό Τζιμ Γουέστγουντ, o ZX80 ήταν ο πρώτος home computer με τιμή μικρότερη των 100 λιρών. Έχει προηγηθεί, το 1977 το κιτ ΜΚ14, μέσω του οποίου αντλήθηκε η απαραίτητη τεχνογνωσία. Με το εγχείρημα του ΖΧ80 να επιτυγχάνει, μόλις ένα χρόνο αργότερα η Sinclair Research πλέον, πετυχαίνει το πρώτο της τζακ-ποτ. Ο διάδοχος ΖΧ81 είναι εξίσου μικρός, κοστίζει ακόμη λιγότερα (κάτω από 100 δολάρια), είναι ομορφότερος και τεχνολογικά πιο εξελιγμένος από τον κυριότερο ανταγωνιστή TRS-80 (σ.σ. ανάλογες δυνατότητες, με το 1/10 των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων). Ο ΖΧ81 τα καταφέρνει ικανοποιητικά και στην αμερικάνικη αγορά, με την ταμπέλα της Timex.

Το τετράχρωμο αυτοκόλλητο, "σήμα κατατεθέν" του ZX Spectrum
Το τετράχρωμο αυτοκόλλητο, «σήμα κατατεθέν» του εμβληματικότερου προϊόντος της Sinclair, του ZX Spectrum.

Το πιο γνωστό όμως δημιούργημα της Sinclair Research δεν είναι άλλο από τον ΖΧ Spectrum του 1982. Ο επίσης λιλιπούτειος home computer -κι αυτός σχεδιασμού Τζιμ Γουέστγουντ- θα αποτελέσει τον πιο επιτυχημένο υπολογιστή ευρωπαϊκής κατασκευής κι έναν από τους κορυφαίους σε πωλήσεις οικιακούς υπολογιστές όλων των εποχών. Παράλληλα η εταιρεία επιχειρεί με σχετική βιασύνη να απαντήσει στον Macintosh και να χτυπήσει, πάλι με όπλο την τιμή και τις συμπαγείς διαστάσεις, την επίσης νέα αγορά προσωπικών υπολογιστών. Ο QL (Quantum Leap) που θα έρθει να προστεθεί στη γκάμα της Sinclair το 1984 είναι πράγματι ένας πρωτοποριακός υπολογιστής, ο πρώτος personal computer με πραγματικές δυνατότητες πολυεπεξεργασίας, αλλά και με πάρα πολλά προβλήματα. Η πορεία του στην αγορά δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του Spectrum και θα αποτελέσει την πρώτη αποτυχία της δεκαετίας του ’80. Δυστυχώς, θα την ακολουθήσουν και άλλες.

Sinclair C5
To ηλεκτρικό μονοθέσιο C5 υπήρξε το προσωπικό όραμα δεκαετιών του Κλάιβ Σινκλέρ. Αποτέλεσε όμως και μία χίμαιρα, που κόντεψε να του κοστίσει την εταιρεία του.

Η τηλεόραση μινιατούρα TV80 που κυκλοφορεί το 1983 κάνει κι αυτή πολύ άσχημες πωλήσεις, ενώ το προσωπικό όνειρο δεκαετιών του Σερ Κλάιβ Σινκλέρ, το ηλεκτρικό μονοθέσιο C5 αποδεικνύεται καταστροφή. Με την εταιρεία να αιμορραγεί κατά 7 εκατ. λίρες μόνο από το αποτυχημένο C5, με τον QL να μην μπορεί να ανταγωνιστεί τα PC και με το Spectrum να γερνάει γρήγορα, το 1986 έρχεται το τέλος του τμήματος υπολογιστών. Προκειμένου να σώσει την εταιρεία του, ο Σινκλέρ πουλά όλο το τμήμα μαζί με το λογότυπο και τα δικαιώματα του Spectrum στην Amstrad, προς 5 εκατ. λίρες. Έκτοτε, και με εξαίρεση την τελευταία εμπορική επιτυχία του 1988 με τον φορητό (μεγέθους Α4) Cambridge Ζ88, το κεφάλαιο «υπολογιστές» έχει τελειώσει οριστικά για την Sinclair.

Από το 1990 και μετά η Sinclair παραμένει ενεργή, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Πλέον είναι μία μικρή ατομική εταιρεία με τον Κλάιβ Σινκλέρ σε ρόλο ιδιοκτήτη, σχεδιαστή, διαφημιστή και πωλητή. Ο χαρακτηριστικά εμμονικός με τις ιδέες του Σινκλέρ, χρηματοδοτεί κατά καιρούς διάφορα νέα σχέδια στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, πάντα με βασικό γνώρισμα το μινιμαλιστικό σχεδιασμό και τις ελάχιστες διαστάσεις.  Μέχρι και τα τέλη του 2012 η αγορά ανέμενε από τον Σινκλέρ ένα διάδοχο του ηλεκτρικού C5, που όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΣΥΣΚΕΥΩΝ SINCLAIR

 • 1964: Micro 6 – Ραδιόφωνο μεγέθους σπιρτόκουτου, για το οποίο η Sinclair ισχυριζόταν ότι είναι το μικρότερο του κόσμου
 • 1966: Microvision – Αν έβγαινε στην αγορά θα ήταν η πρώτη τηλεόραση χειρός. Το κόστος της όμως ήταν απαγορευτικό
 • 1967: Micromatic – Μικρότερου μεγέθους διάδοχος του Micro 6, που σημείωσε σημαντική επιτυχία
 • 1972: Executive – Το πρώτο οικονομικά προσιτό pocket calculator και το μικρότερο του κόσμου
 • 1973: Cambridge – Σημαντικά φθηνότερο, αλλά ελαφρώς μεγαλύτερο του Executive, pocket calculator
 • 1975: Oxford και Sovereign– Σειρά επιστημονικών pocket calculators
 • 1976: TV1A – Τηλεόραση τσέπης με οθόνη CRT 2 ιντσών
 • 1975: Black Watch – Φθηνό, μοντέρνο και προβληματικό ψηφιακό ρολόι χειρός
 • 1977: Wrist Calculator – Ρολόι-κομπιουτεράκι με μεγάλη εμπορική επιτυχία
 • 1980: ZX80 – Ο πρώτος home computer της Sinclair και ο φθηνότερος του κόσμου
 • 1981: ZX81 – Ανασχεδιασμένη και βελτιωμένη έκδοση του ΖΧ80. Διατέθηκε και στις ΗΠΑ μέσω συνεργασίας με την Timex.
 • 1982: ZX Spectrum – O πιο επιτυχημένος home computers βρετανικής κατασκευής. Τον διαδέχτηκαν τα μοντέλα Spectrum+ (1984), Spectrum 128 (1985), Spectrum +2 (1986) και +3 (1987), τα δύο τελευταία από την Amstrad.
 • 1983: TV80 – εμπορικά αποτυχημένη μίνι CRT-TV.
 • 1984: QL – Ο Quantum Leap ήταν απάντηση της Sinclair στον Macintosh. Πάρα πολύ φθηνός για τις δυνατότητές του προσωπικός υπολογιστής, που όμως δεν πέτυχε εμπορικά λόγω λανθασμένων επιλογών.
 • 1985: C5 – Μονοθέσιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Προσωπικό όραμα του Κλάιβ Σινκλέρ που οδήγησε όμως σε οικονομική καταστροφή
 • 1988: Cambridge Z88 – Φορητός υπολογιστής (μεγέθους Α4) βασισμένος στον επεξεργαστή Zilog Ζ80 με σημαντική εμπορική επιτυχία.
 • 1992: Zike – Ηλεκτρικό ποδήλατο στα πρότυπα του C5. Επίσης αποτυχημένο.
 • 2006: Α-bike – Αναδιπλούμενο μίνι ποδήλατο (σχεδιασμένο από τον Έλληνα μηχανικό, Αλέξανδρο Καλογρούλη)
Advertisements