23/ 08/ 1999 | Blogger

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Αυγούστου 1999, ξεκινά η λειτουργία της διαδικτυακής υπηρεσίας δημιουργίας ιστολογίων, Blogger. Γνωστό και ως Blogspot, από το domain που φιλοξενεί τα ιστολόγια, το Blogger της Pyra Labs πέρασε στην κατοχή της Google το 2003.

To Blogger υπήρξε μία από τις πρώτες τέτοιες υπηρεσίες, σε μία εποχή που το blogging ήταν ακόμη στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του. Μοιραία, παραμένει έως σήμερα η πρώτη σε δημοφιλία υπηρεσία δημιουργίας και φιλοξενίας ιστολογίων. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Pyra Labs, η οποία το διέθετε δωρεάν ευθύς εξαρχής διαθέτωντας κάποιες επιπλέον δυνατότητες και χαρακτηριστικά επί πληρωμή.

Την εποχή που αρχίζει το ράλι εξάπλωσης της Google, μέσω εξαγοράς δεκάδων διαδικτυακών υπηρεσιών και μικρότερων εταιρειών, το Blogger μεσουρανούσε. Όπως ήταν αναμενόμενο, η υπηρεσία κέντρισε το ενδιαφέρον της Google, η οποία και την εξαγόρασε -απελευθερώνοντας και τα επί πληρωμή συστατικά της- το 2003, με τον δημιουργό του να παραμένει στο προσωπικό της Google για έναν ακόμη χρόνο.

Ήδη από το 2004, η Google ξεκινά τη σταδιακή προσαρμογή του Blogger στο «οικοσύστημά» της, διασυνδέοντάς το αρχικά με το Picasa. Πλέον οι φωτογραφικές συλλογές των χρηστών του Picasa αποτελούσαν δεξαμενή εικόνων για το αντίστοιχο μπλογκ (εφόσον ο χρήστης διέθετε). Προς το τέλος της ίδιας χρονιάς ολοκληρώνεται και ο πρώτος μεγάλος ανασχεδιασμός του Blogger, οπότε και παρουσιάζονται τα πακέτα έτοιμων templates για την εύκολη παραμετροποίηση της εμφάνισης των ιστολογίων. Τα επόμενα δύο χρόνια αρχίζει σταδιακά και η μεταφορά του περιεχομένων των υπάρχοντων ιστολογίων του Blogger στους servers της Google. Διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2007.

Η εμφάνιση των νέων δυναμικών προτύπων (templates) στο "αδελφό" ιστολόγιο με τα Χρονολόγια του "Σαν Σήμερα"
Η εμφάνιση των νέων δυναμικών προτύπων (templates) του Blogger στο «αδελφό» ιστολόγιο με τα Χρονολόγια του «Σαν Σήμερα«

Ο επόμενος μεγάλος ανασχεδιασμός γίνεται το 2009, στα πλαίσια των δέκα χρόνων ύπαρξης της υπηρεσίας. Ενώ, το 2011, ολοκληρώνονται και τα νέα δυναμικά templates, καθώς και ο ανασχεδιασμός του interface στα πιο πρόσφατα πρότυπα. Στο μεταξύ, έχουν προσαρμοστεί, και συνεχίζουν να προσαρμόζονται, πολυάριθμες υπηρεσίες της Google στο περιβάλλον σχεδιασμού και λειτουργίας των ιστολογίων του Blogger. Έτσι, ο χρήστης μπορεί άμεσα να κάνει χρήση του AdSence για την εμφάνιση επιλεγμένων διαφημίσεων από την υπηρεσία της Google, που μπορούν να αποφέρουν έσοδα στον κάτοχο του μπλογκ. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του ιστολογίου με το Google+, καθώς και κοινής εμφάνισης των σχολίων.

Πολύ πρόσφατα η Google προχώρησε σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, μετατρέποντας αυτόματα τα URL όλων των ιστολογίων του Blogger με βάση το τοπικό domain της χώρας του χρήστη. Έτσι, αν π.χ. το «Σαν Σήμερα» φιλοξενούνταν στο Blogger, θα έπαιρνε αυτόματα διεύθυνση sansimeracomputers.blogspot.gr αντί για .com. Αν και χρησιμοποίησε διάφορες δικαιολογίες γι’ αυτήν της την κίνηση, η αλήθεια είναι -και το έχει παραδεχτεί η Google- ότι πρωταρχικά την έκανε για να μην έχει νομικές επιπλοκές για το περιεχόμενο των ιστολογίων από χώρα σε χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρήστης γίνεται αυτομάτως υπόλογος στο νόμο της χώρας του και δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι η ιστοσελίδα του βρίσκεται σε άλλη χώρα. Κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία, τη στιγμή που διώκονται χιλιάδες bloggers από πολυάριθμα καθεστώτα που περιορίζουν συστηματικά την ελευθερία του λόγου. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι κατά καιρούς, χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Πακιστάν, η Συρία, το Ιράν κ.α. έχουν μποκάρει εντελώς το Blogger στο εσωτερικό τους.

Advertisements