ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Οι πρώτοι υπολογιστές χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και δεν ήταν μηχανές, αλλά άνθρωποι.

H πρώτη αναφορά στην έκφραση computer (υπολογιστής) χρονολογείται στα 1613. Εκείνη την εποχή, υπολογιστές αποκαλούνταν οι άνθρωποι των οποίων το επάγγελμα ήταν ο υπολογισμός μαθηματικών πράξεων. Σε μία εποχή που οι σύνθετες πράξεις για τον υπολογισμό αστρονομικών δεδομένων θα απαιτούσαν τεράστιο χρόνο για να εκτελεστούν από έναν και μόνο άνθρωπο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βασική ιδέα αυτού που ονομάζουμε σήμερα πολυεπεξεργασία. Αντί ενός, το πρόβλημα έσπαγε σε πολλαπλά κομμάτια και οι υπολογισμοί γίνονταν από ισάριθμους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι αυτοί, ονομαζόμενοι και ως υπολογιστές, δεν έκαναν τίποτε άλλο στη διάρκεια της καθημερινής της εργασίας παρά μόνον αριθμητικές πράξεις.

Το πρώτο ιστορικό παράδειγμα οργανωμένης πολυεπεξεργασίας είναι εκείνο του υπολογισμού της επιστροφής του κομήτη του Χάλεϊ κοντά στη Γη, τον 18ο αιώνα, από τον Γάλλο μαθηματικό και αστρονόμο Αλέξις Κλοντ Κλερό. Ο Κλερό μοίρασε τους υπολογισμούς με δύο ακόμη συναδέλφους του προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η εργασία. Το 19ο αιώνα και με την ανάπτυξη νέων ερευνητικών τομέων, όπως για παράδειγμα η στατιστική, οργανώνονται συστηματικά οι ομάδες (ανθρώπων) υπολογιστών από διάφορες εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα.

«JPL Computers» – Η ομάδα γυναικών στην υπηρεσία της NASA

Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, το επάγγελμα του υπολογιστή σχεδόν μονοπωλείται από τις γυναίκες. Ακόμη και μετά την εμφάνιση των πρώτων ηλεκτρομηχανικών υπολογιστών, οι δεκάδες χειριστές τους προέρχονταν από το χώρο των ανθρώπων-υπολογιστών. Κατά τη διάρκεια του Manhattan Project (κατασκευή πρώτης Ατομικής Βόμβας) ομάδες γυναικών, κυρίως μαθηματικών, εργάζονταν πυρετωδώς στους πολύ σύνθετους υπολογισμούς της πυρηνικής σχάσης. Ένα ακόμη από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνο των λεγόμενων Wrens, δηλαδή της ομάδας γυναικών του Βρετανικού Ναυτικού (Women Royal Naval Service – WRNS), που εργάστηκαν πυρετωδώς στον υπολογιστή Colossus κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών σημάτων. Λίγα χρόνια αργότερα, έξι γυναίκες θα βρεθούν ανάμεσα στους προγραμματιστές του υπολογιστή ENIAC, οι Betty Jennings, Betty Snyder, Fran Bilas, Kay McNulty, Marlyn Wescoff και Ruth Lichterman. Όλες αυτές οι γυναίκες ήταν επαγγελματίες (άνθρωποι) υπολογιστές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα πάλι αμειγούς γυναικείας ομάδας υπολογιστών, είναι εκείνο του Εργαστηρίου Αεροπροώθησης της NASA (JPL), όπου το 1958 οι συμπληρωματικοί υπολογισμοί για τις τροχιές του προγράμματος Explorer 1 (ο πρώτος δορυφόρος των ΗΠΑ) εκτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες, πολλές εκ των οποίων “στρατολογημένες” ακόμη και από τα γυμνάσια της χώρας. Οι γυναίκες αυτές ονομάστηκαν “JPL Computers“.

Advertisements