04/ 09/ 1985 | Amstrad PCW

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 04 Σεπτεμβρίου 1985, λανσάρεται στην έκθεση PCW Show του Λονδίνου μία πολύ ειδική σειρά υπολογιστών για χρήση σε περιβάλλον γραφείου από την Amstrad. Οι PCW, με απαρχή τα μοντέλα PCW8256 και PCW8512 υπήρξαν προσωπικοί υπολογιστές με κύρια στόχευση την επεξεργασία κειμένου, καθώς συνοδεύονταν στο στάνταρ εξοπλισμό όχι μόνο από το απαραίτητο λογισμικό αλλά και εκτυπωτή της Amstrad. Παρόλο που οι IBM-PC συμβατοί είχαν ήδη κυριαρχήσει σε αυτήν την αγορά, οι PCW βρήκαν τη θέση τους κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις και κατάφεραν να πουλήσουν, έως το 1998, οκτώ εκατομμύρια κομμάτια.

amstrad-pcw8512
Amstrad PCW8512

Σε μία εποχή που οι ΙΒΜ-PC έχουν ήδη εδραιωθεί σαν επαγγελματικοί υπολογιστές, εκτοπίζοντας τις ειδικευμένες λύσεις για γραφειακή χρήση, η Amstrad τόλμησε να παρουσιάσει μία πολύ ειδική υλοποίηση που θα ερχόταν αντιμέτωπη μοιραία με τα PC. Για μία ακόμη φορά, κύριο όπλο της η τιμή. Την εποχή που τα συμβατά IBM-PC κόστιζαν ποσά της τάξης των 2.000 με 2.500 ευρώ με εντελώς βασικές συνθέσεις, η Amstrad παρείχε έναν προσωπικό υπολογιστή με στάνταρ μόνιτορ και εκτυπωτή, με τιμή κάτω από τα 500 ευρώ. Το 1985, οι PCW, με τα δύο αρχικά μοντέλα 8256 και 8512, για ένα κλάσμα της τιμής ενός IBM-PC προσφέρονταν για την πιο συνηθισμένη γραφεική εργασία: την επεξεργασία κειμένου. Βασισμένα στο δοκιμασμένο συνδυασμό επεξεργαστή Zilog Z80 με λειτουργικό σύστημα CP/M, οι PCW διέθεταν στάνταρ πράσινο μόνιτορ 12 ιντσών, ένα ή δύο floppy disk drives (της ιδιόμορφης διάστασης των 3 ιντσών, όπως των Amstrad CPC) κι έναν 9πινο εκτυπωτή dot matrix της Amstrad με δυνατότητα εκτύπωσης 90 χαρακτήρων το δευτερόλεπτο σε draft ή 20 σε ποιότητα γραφομηχανής (letter quality). Στη βασική σύνθεση περιλαμβάνονταν το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Locoscript, καθώς και δύο γλώσσες προγραμματισμού, BASIC και LOGO.

Οι PCW απευθύνονταν σε μικρές εταιρείες και εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι υπήρχε ακόμη ένα τεράστιο κοινό με πολύ μικρή επαφή με τους υπολογιστές, είτε λόγω υψηλού κόστους είτε λόγω φόβου απέναντι στη νέα τεχνολογία. Οι PCW κάλυπταν ακριβώς αυτό το συνδυασμό: ήταν πάμφθηνοι, πλήρεις, εύκολοι στη χρήση και άμεσα αξιοποιήσιμοι ακόμη κι από αρχάριους. Αποτέλεσμα ήταν να γίνουν αμέσως επιτυχία, με τις πωλήσεις μόνο την πρώτη χρονιά να ξεπερνούν τις 700.000. Υπολογίζεται ότι οι PCW αντιπροσώπευαν το 1986 το 60% των πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών στη Μεγ. Βρετανία και το 20% στην υπόλοιπη Ευρώπη (σ.σ. σε μία εποχή που οι IBM-PC συμβατοί κατείχαν το 33% της ευρωπαϊκής αγοράς προσωπικών υπολογιστών). Με τον τρόπο τους, οι PCW βοήθησαν πολύ στην επέκταση της μηχανογράφησης πολύ μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η επιτυχία τους, συμπαρέσυρε και τις εταιρείες λογισμικού, οι οποίες άρχισαν να τροφοδοτούν με δεκάδες πακέτα τους υπολογιστές της Amstrad, επεκτείνοντας τη χρήση τους πολύ πέρα από την επεξεργασία κειμένου: Λογιστικά φύλλα, εφαρμογές αποθήκης, βάσεις δεδομένων, επιπλέον γλώσσες προγραμματισμού, ακόμη και παιχνίδια για έναν υπολογιστή με ασπρόμαυρα γραφικά και ένα ταπεινό beeper.

Amstrad PCW 16: Το τελευταίο μοντέλο της σειράς PCW με το γραφικό περιβάλλον εργασίας και το χαρακτηριστικό πολύχρωμο πληκτρολόγιο

Τους PCW 8256/8512 διαδέχτηκαν δύο χρόνια αργότερα, οι PCW 9256/9512, με ασπρόμαυρο (αντί πράσινο) μόνιτορ και εκτυπωτή «μαργαρίτας» (daisywheel) αντί ακίδων (dot-matrix). Στην αναβαθμισμένη έκδοση PCW9512+ υπήρχε η δυνατότητα χρήσης του πιο συνηθισμένου φορμά δισκετών των 3,5 ιντσών (720 ΚΒ) καθώς και εκτυπωτών ψεκασμού της Canon. Τα συγκεκριμένα μοντέλα έμειναν για έξι χρόνια στην αγορά, επεκτείνοντας την αρχική εμπορική επιτυχία των PCW 8256/8512. Το 1993, οπότε κυκλοφόρησε το διάδοχο μοντέλο PCW 10 με παράλληλη θύρα (για χρήση οποιουδήποτε εκτυπωτή της αγοράς), ο Zilog Z80 είχε ξεπεράσει την ηλικία των 15 ετών. Ακόμη και χρονισμένος στα 8 MHz, όπως στην περίπτωση του PCW 10, έδειχνε πλέον τα όριά του, και η χαμηλή τιμή αδυνατούσε να αποτελέσει τόσο ισχυρό ανταγωνιστικό ατού απέναντι στα πολύ πιο ισχυρά και αρκετά φθηνά πια PC. Οι πωλήσεις πέφτουν ραγδαία, και η κατάσταση δεν βελτιώνεται ούτε με το επόμενο -πολύ πιο εξελιγμένο- μοντέλο PCW 16 με γραφικό περιβάλλον χρήσης σε ανάλυση VGA και πληθώρα ενσωματωμένων εφαρμογών γραφείου. Παρά τις χαμηλές πωλήσεις, το PCW 16 θα παραμείνει για τέσσερα χρόνια στην αγορά, ολοκληρώνοντας το 1998, έναν κύκλο 13 ετών για τη σειρά PCW. Σε αυτήν την περίοδο, συνολικά οι πωλήσεις άγγιξαν τα 8 εκατομμύρια κομμάτια.

AMSTRAD PCW8256/8512

Επεξεργαστής: 8bit Zilog Z80A στα 3,4 MHz
Μνήμη RAM: 256 KB / 512 KB
Γραφικά: Amstrad ASIC (custom chip), 720×256 pixels, ασπρόμαυρο
Αποθηκευτικά μέσα: 1 ή 2x Hitachi FDD 3», 360 KB (720 ΚΒ το δεύτερο)
Εκτυπωτής: Dot-matrix, 90CPS
Θύρες: Παράλληλη, Z80 bus
Συνοδευτικό Λογισμικό: Locoscript (word processor), Mallard BASIC, LOGO (γλώσσα προγραμματισμού)
Λειτουργικό Σύστημα: CP/M, CP/M+