01/ 10/ 1847 | Siemens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 01 Οκτωβρίου 1847, λίγο μετά την εφεύρεση του τηλέγραφου, ιδρύεται στο Βερολίνο, από τον Βέρνερ Φον Ζίμενς, η ομώνυμη εταιρεία Siemens. Ο γερμανικός κολοσός των τηλεπικοινωνιών, που σήμερα είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική ηλεκτρονικών με έδρα την Ευρώπη. Μία εταιρία με παρουσία σε 190 χώρες του κόσμου που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες για τη βιομηχανία, την ενέργεια, τις μεταφορές, την περίθαλψη, τον οικιακό εξοπλισμό και την πληροφορική.

Επειδή είναι αδύνατο σε λίγες γραμμές να αναφερθούμε σε όλες τις δραστηριότητες αυτής της τεράστιας πολυεθνικής στα σχεδόν 170 χρόνια της ύπαρξής της, θα μείνουμε σε εκείνες που ενδιαφέρουν περισσότερο το αντικείμενό μας.

Ήδη από τον 19ο αιώνα η Siemens βρίσκεται πίσω από ένα μεγάλο αριθμό μεγάλων και πρωτοποριακών έργων ηλεκτρικών υποδομών. Μόλις 20 χρόνια από την ίδρυσή της έχει κατασκευάσει μία από τις μεγαλύτερες τηλεγραφικές υποδομές που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία, από το Λονδίνο έως την Καλκούτα. Επίσης, το 1881, ολοκληρώνει την πρώτη φωταγώγηση πόλης στην ιστορία.

Τζον Ράμπε

Με την αλλαγή του αιώνα, η Siemens επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητές της. Το 1909 παραδίδει το πρώτο της αυτόματο τηλεφωνικό κέντρο, των 2.500 γραμμών, στο Μόναχο. Τη δεκαετία του ’20 κατασκευάζει τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό της ιστορίας. Tην ίδια δεκαετία αρχίζει την κατασκευή δικτύων τέλεξ, ενώ από τη δεκαετία του ’30 επεκτείνεται και στην παραγωγή ραδιοφώνων, τηλεοπτικών συσκευών και ηλεκτρονικών μικροσκοπίων. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αμαυρώνει την ιστορία της, καθώς η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε το καθεστώς υποχρεωτικής εργασίας που επιβλήθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας. Ταυτόχρονα όμως, ο Τζον Ράμπε, επικεφαλής εργοστασίου της Siemens στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος, υπήρξε ο άνθρωπος που έσωσε τις ζωές εκατοντάδων Κινέζων από τη σφαγή της Ναντσίνγκ.

Η δραστηριότητα της Siemens στο χώρο των ημιαγωγών έρχεται τη δεκαετία του ’50, όταν η εταιρεία μπαίνει στην παραγωγή υψηλής καθαρότητας πυριτίου, βασισμένη σε δική της μέθοδο. Από το σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, με τη Siemens να είναι ο πρώτος ευρωπαίους κατασκευαστής το 1956, η εταιρεία βρίσκεται στην πρωτοπορία των ημιαγωγών. Μία από τις πιο πρόσφατες πρωτιές της, η κατασκευή του πρώτου chip μνήμης SDRAM των 256Mbit, το 1996. Πέντε χρόνια νωρίτερα, μαζί με την ΙΒΜ, ολοκλήρωναν το πρώτο DRAM chip των 64Mbit. Η παραπάνω τεχνογνωσία τής δίνει τη δυνατότητα να είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες που μπαίνουν στην αγορά υπολογιστών. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ολοκληρώνει το σχεδιασμό ενός από τους πρώτους υπολογιστές ευρωπαϊκής κατασκευής με τρανζίστορ, το Siemens 2002. Το μοντέλο αυτό θα μπει σε παραγωγή το 1956 και θα κατασκευάζεται έως και το 1966. Θα το διαδεχτούν οι υπολογιστές Siemens 3003 και 4004.

Siemens-Nixdorf PCD-3N. Φορητό μοντέλο υπολογιστή της δεκαετίας του '80
Siemens-Nixdorf PCD-3N. Φορητό μοντέλο υπολογιστή της δεκαετίας του ’80

Το 1991, η Siemens (και πιο συγκεκριμένα το τμήμα DIS – Data Information Services) εξαγοράζει την Nixdorf Computer AG, προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω στην αγορά υπολογιστών. Η εταιρεία που σχηματίζεται ονομάζεται Siemens Nixdorf και λειτουργεί σαν ανεξάρτητη εταιρεία, κάτω από την ομπρέλα της Siemens. Kατασκευάζει προσωπικούς υπολογιστές, φορητούς, αλλά και mainframes και servers βασισμένους σε αρχιτεκτονική RISC. Δραστηριοποιείται όμως και στο software, και εδικότερα σε εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων BS2000 και SINIX (σ.σ. το τελευταίο αποτελεί έκδοση του UNIX, σχεδιασμού Siemens), αλλά και σε λογισμικό για εταιρική και βιομηχανική χρήση. Έως και τα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Siemens Nixdorf είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στην Ευρώπη.

Fujitsu-Siemens Pocket Loox PDA

Το 1999, η Siemens ενώνει τις δυνάμεις της με την ιαπωνική Fujitsu, ιδρύοντας από κοινού το σχήμα Fujitsu-Siemens, το οποίο για την επόμενη δεκαετία αποτελεί έναν πολύ ισχυρό «παίκτη» στις αγορές προσωπικών και φορητών υπολογιστών, servers και workstation, σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Κύριο χαρακτηριστικό των προϊόντων της, το οποίο διαφήμιζε από την αρχή η Fujitsu-Siemens, η φιλικότητα προς το περιβάλλον. Το λεγόμενο «Green IT» που θα αποτελέσει μία νέα τάση κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. Το νέο σχήμα συνέχισε την εξέλιξη πολλών από τις γραμμές προϊόντων της Siemens Nixdorf. Από τις πιο γνωστές και εμπορικές συσκευές της Fujitsu-Siemens, τα Amilo και Lifebook notebooks, Scaleo και Esprimo dektop PC, το PDA Pocket Loox κ.α. Το σχήμα ολοκλήρωσε τη δραστηριότητά του το 2009, οπότε η Fujitsu εξαγόρασε το μερίδιο της Siemens. Η Siemens εκείνη τη χρονιά είχε ήδη εμπλακεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της ιστορίας, όπως το χαρακτήρισε η Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), που διερεύνησε την υπόθεση δεκάδων «μαύρων ταμείων» της εταιρείας.

Σήμερα, η Siemens είναι ένας πολυεθνικός όμιλος με 450.000 υπαλλήλους, συνολική αξία 110 δισ. ευρώ και ετήσια έσοδα της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.

Η SIEMENS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μπορεί η παρουσία της Siemens στη χώρα, να επισκιάστηκε -και δικαίως- από τις τις υποθέσεις εκτεταμένης δωροδοκίας πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων τα τελευταία χρόνια, δεν παύει ωστόσο να παραμένει η πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και υποδομών που επένδυσε στη χώρα. Διαθέτει παρουσία ήδη από το 1900, όταν η εταιρεία Ζαχαρίου & ΣΙΑ ανέλαβε την αντιπροσώπευση του ομίλου. Από το 1908 έως το 1930 προμηθεύει τις εφαρμογές και υποδομές για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου σε Αθήνα, Πειραιά και Καλαμάτα. Το 1926 ιδρύεται η Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (προπομπός του ΟΤΕ), με κεφάλαιο που προέρχεται κατά 75% από τη Siemens.

Ηλεκτρικός συρμός της Siemens, στην Καλαμάτα.
Ηλεκτρικός συρμός της Siemens, που χρησιμοποιήθηκε στην Καλαμάτα τη δεκαετία του ’20.

Έχοντας ήδη δραστηριοποιηθεί στους σιδηροδρόμους, τις τηλεπικοινωνίες και τη βιομηχανία λαμπτήρων, το 1939 ο Όμιλος Siemens αποκτά έδρα στην Ελλάδα με την επωνυμία Σήμενς Ελληνική Ηλεκτροτεχνική. Μεταπολεμικά αναλαμβάνει και πάλι μεγάλες παραγγελίες στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και επεκτείνει τις δραστηριότητές της, με μονάδες παραγωγής στη χώρα μας. Το 1963 χτίζει εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη τέτοια μονάδα της Siemens στην Ελλάδα. Το 1977 αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών ΠΙΤΣΟΣ. Το 1983 συμμετέχει στην κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα (Κύθνος) και από το 1990 επεκτείνεται και στην αγορά ιατρικών συσκευών σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Επίσης συμμετέχει την ψηφιακή μετάβαση του ΟΤΕ. Στα τέλη της δεκαετίας παρέχει τον εξοπλισμό για την κατασκευή του Μετρό της Αθήνας. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, η Siemens εμπλέκεται σε μία πολύ μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων. Το τεράστιο σκάνδαλο, που αφορούσε προμήθειες στον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ και συνδεόταν με ένα σχεδόν παγκοσμίων διαστάσεων δίκτυο «μαύρων ταμείων» του Ομίλου Siemens, οδήγησε αναγκαστικά το 2009 σε αναδιοργάνωση της εταιρείας και αλλαγή όλης της διοίκησης. Δυστυχώς, ένα από τα παράπλευρα θύματα -αλλά και λόγω μετάβασης τεχνολογιών- υπήρξε το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης το οποίο έκλεισε το 2008. Σήμερα, μετά από έναν αμφιλεγόμενο συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρεία επιστρέφει με γοργά βήματα στην πρότερη δραστηριότητά της (σ.σ. ελπίζουμε δίχως νέα παρατράγουδα).

Advertisements