24/ 10/ 1861 | Τηλεγραφος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Oκτωβρίου 1861, ολοκληρώνεται από την Western Union η τηλεγραφική σύνδεση της Ανατολής με τη Δυτική όχθη των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι το πρώτο μεγάλο δίκτυο τηλεπικοινωνιών βασισμένο στον ηλεκτρισμό.

Αν και εφαρμογές του τηλέγραφου υπάρχουν από τις αρχές του 19ου αιώνα, με το πρώτο δίκτυο -για εμπορική χρήση- να κατασκευάζεται το 1837 στο Λονδίνο, το 1861 θα είναι μία σημαδιακή χρονιά για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Η ανάπτυξη του δικτύου τηλεγράφων στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει το 1844, με την πρώτη γραμμή να συνδέει την πρωτεύουσσα Ουάσινγκτον με την Βαλτιμόρη. Ο ίδιος ο Σάμιουελ Μορς (εφευρέτης της τηλεγραφικής μηχανής και του συνεπώνυμου κώδικα) στέλνει το πρώτο μήνυμα την 24 Μαΐου 1844. Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια οι περισσότερες μεγάλες πόλεις των δυτικών ΗΠΑ συνδέονται με τηλέγραφο.

Η πρώτη γραμμή τηλέγραφου, που συνδέει τις δύο ακτές των ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 1861.

Η ανάθεση της σύνδεσης των δύο ακτών των ΗΠΑ δίνεται το 1860 στην Western Union. Η τοποθέτηση της γραμμής και μετά από αρκετά προβλήματα απαιτεί λίγο περισότερο από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί. Το σύρμα τοποθετείται υπέργεια, στο μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής από την Όμαχα ως το Κάρσον Σίτι στη Νεβάδα αχρηστεύοντας αυτόματα την υπηρεσία ταχυδρομείου με άλογα, Pony Express, η οποία και διακόπτει τη λειτουργία της δύο μέρες μετά.

Την ίδια περίοδο και στην Ευρώπη το δίκτυο των τηλέγραφων εκτοξεύεται. Το 1870 εκτείνεται ήδη σε συνολικό μήκος πάνω από 170.000 χιλιόμετρα. Αν και η πρώτη υπερατλαντική σύνδεση χρονολογείται στα 1858, η ποιότητα εκείνου του καλωδίου είναι υποτυπώδης και πρακτικά είναι μη χρησιμοποιήσιμο για επικοινωνίας, αφού για τη μεταφορά μίας λέξης και μόνο απαιτούνται περίπου δέκα λεπτά. Η δεύτερη προσπάθεια του 1866 στέφεται με μεγαλύτερη επιτυχία αν και μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα, οπότε και έχει συνδεθεί ήδη όλος ο κόσμος από άκρη σε άκρη με τηλέγραφο, η ταχύτητα μετάδοσης υπερατλαντικών σημάτων δεν ξεπερνά τις 120 λέξεις το λεπτό.

Ο χάρτης του παγκόσμιου τηλεγραφικού δίκτυου, το 1891.