11/ 11/ 1997 | Συγχωνευση Cyrix – National Semiconductor

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Ιουλίου 1997, η Cyrix συγχωνεύεται με την National Semiconductor. H μικρότερη ανταγωνίστρια της Intel στους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86, Cyrix, δεν διέθετε δική της γραμμή παραγωγής από την ίδρυσή της το 1988. Με τη συγχώνευση αυτή προσδοκά να αποκτήσει κατασκευαστική ανεξαρτησία μέσω του εργοστασίου της National Semiconductor, το οποίο ήδη κατασκευάζει τσιπάκια RAM.

H Cyrix ιδρύθηκε στο Τέξας το 1988, και επανδρώθηκε γρήγορα με πρώην εργαζόμενους της Texas Instruments, δημιουργώντας μία μικρή αλλά ικανή σχεδιαστική ομάδα 30 ατόμων. Ευθύς εξαρχής δεν επιδίωξε να ανταγωνιστεί απευθείας την Intel, ούτε να αποκτήσει δικό της κατασκευαστικό εργοστάσιο. Εκείνη σχεδίαζε τους επεξεργαστές και κατόπιν πουλούσε τα δικαιώματα σε εταιρείες που διέθεταν εργοστάσια κατασκευής. Αρχικά συνεργάστηκε με την Texas Instruments και την SGS Thomson. Από το 1994 όμως, οι σχέσεις της με την ΤΙ χειροτερεύουν και στρέφεται στην ΙΒΜ. Η τελευταία όχι μόνο κατασκευάζει τους επεξεργαστές της Cyrix, αλλά και προωθεί το όνομα της μικρής εταιρείας μέσα από τα δικά της PC.

Καθώς το μερίδιο της Cyrix, ειδικά στην αγορά των φθηνών επεξεργαστών αυξάνεται, τόσο συμπιέζεται η Intel, η οποία απαντά με συνεχείς μηνύσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Παρόλο που η Cyrix ανέπτυσσε δικές της τεχνολογίες και ουδέποτε αντέγραψε επεξεργαστές της Intel, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να δικαιώνεται στα δικαστήρια, η τελευταία επέμενε στη δικαστική διαμάχη, επενδύοντας στην οικονομική αιμοραγία που προκαλούσε στην μικρή Cyrix. Αν και η Cyrix επιβίωσε και κέρδισε, αποκομίζοντας και αποζημιώσεις και το άνοιγμα των πατεντών της Intel, μετά από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, θεώρησε ότι πρέπει να αποκτήσει κατασκευαστική αυτονομία.

Cyrix MediaGX
O MediaGX υπήρξε ένας αρκετά ιδιόμορφος επεξεργαστής, καθώς ενσωμάτωνε στο εσωτερικό του τα κυκλώματα γραφικών και ήχου. Ήταν και ο μόνος που παρέμεινε στην κατοχή της National Semiconductor, μετονομαζόμενος σε Geode.

Έτσι, το 1997 της δίνεται η ευκαιρία μέσω της απορρόφησής της από την National Semiconductor, μίας ιστορικής αμερικάνικης εταιρείας κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, να έχει πρόσβαση στη γραμμή παραγωγής της τελευταίας, όπου κατασκευάζονται τσιπάκια μνήμης RAM. Οι κατασκευαστικές ομοιότητες με τις CPU θα επιστρέψουν θεωρητικά και με μικρές τροποποιήσεις να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες γραμμές παραγωγής. Ωστόσο, όχι μόνο οι κατασκευαστικές προδιαγραφές της National Semiconductor δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις των νεότερων επεξεργαστών της Cyrix, αλλά επιπλέον αμέσως μετά την εξαγορά, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που επηρεάζουν και την Cyrix. Η εταιρεία αποφασίζει να απομακρυνθεί τελικά από την κατασκευή CPU και το 1999 πουλάει το εναπομείναν τμήμα της Cyrix στην ταϊβανέζικη VIA, όπου και κατέληξε να αποτελεί θυγατρική εταιρεία Centaur. Διατηρεί στην κατοχή της μόνο τον MediaGX προσδοκώντας να τον μετεξελίξει σε μία ανταγωνιστική πρόταση για embedded εφαρμογές, μετονομάζοντάς τον σε Geode. Ωστόσο, ούτε εκεί καταφέρνει κάτι σημαντικό και τελικά πουλά τα δικαιώματα της σειράς στην AMD, το 2002, η οποία συνέχισε την εξέλιξή της.