[1958] in focus

Το 1958 είναι χρονιά σταθμός στην ιστορία των υπολογιστών. Μία ακόμη εφεύρεση, μετά το τρανζίστορ του 1947, θα οδηγήσει σε μία νέα γενιά ταχύτερων, μικρότερων, φθηνότερων υπολογιστών και την ακόμη μαζικότερη παραγωγή τους, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Ένα υποτυπώδες χειροποίητο κύκλωμα, φτιαγμένο το καλοκαίρι του 1958 στα εργαστήρια της Texas Instruments, είναι ο προπομπός των microchips του μέλλοντος.

Το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα όλων των εποχών, σχεδιασμένο από τον Τζακ Κίλμπι (1958)
Το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα όλων των εποχών, σχεδιασμένο από τον Τζακ ΚίλμπιΣτ

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1958, ο Τζακ Κίλμπι επιδεικνύει το πρώτο λειτουργικό ολοκληρωμένο κύκλωμα (IC – Integrated Circuit) σε μία ομάδα συναδέλφων του και στελέχη της Texas Instruments. Σκοπός του πειραματικού αυτού κυκλώματος ήταν να αποδείξει ότι μπορεί να συνυπάρχουν αντιστάσεις και πυκνωτές στο ίδιο κομμάτι ημιαγωγού. Για το σκοπό αυτό ο Κίλμπι χρησιμοποιεί μία πλάκα γερμανίου (πάχους μικρότερου από εκείνο μίας οδοντογλυφίδας) για να προσαρμόσει πέντε παθητικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων αντίσταση, πυκνωτής και τρανζίστορ, συνδεδεμένα με σύρμα. Μόλις δέκα χρόνια μετά το τρανζίστορ, μία ακόμη σπουδαία εφεύρεση θα αλλάξει θεαματικά το μέλλον των υπολογιστών. Ωστόσο, θα πρέπει να περάσουν ακόμη οκτώ χρόνια, έως ότου αξιοποιηθούν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα στην κατασκευή υπολογιστή και οδηγηθούμε στην 3η γενιά υπολογιστών, το 1965.

To 1958 μπαίνουν και τα θεμέλια της κατασκευής του λέιζερ. Οι ερευνητές των εργαστηρίων της Bell Labs, Τσάρλς Τάουνς και Άρθουρ Σόλοου, πρότειναν με άρθρο τους στο Physical Review την προέκταση της λειτουργία του μέιζερ στο οπτικό φάσμα συχνοτήτων. Αυτή τους τη μελέτη, κατέθεσαν ως πρόταση για να λάβουν τελικά την πατέντα με αριθμό 2,929,922 το 1960, για το «οπτικό μέιζερ» (λέιζερ). Την ίδια χρονιά ο Θίοντορ Μάιμαν της Hughes κατασκεύασε το πρώτο πραγματικό λέϊζερ. Μία εφεύρεση που αποτελεί πλέον κοινό τόπο στους εκτυπωτές και τους οπτικούς δίσκους.

Η πρώτη εφαρμογή CAD, το Sketchpad, τρέχει στον πανίσχυρο υπολογιστή ΤΧ-2 του ΜΙΤ.

Επτά χρόνια μετά την παρουσίαση του UNIVAC, ολοκληρώνεται η έκδοση ΙΙ, που πρακτικά αποτελεί αναβάθμισή του με νεότερες τεχνολογίες. Έτσι, ο UNIVAC II διαθέτει περισσότερη μνήμη, συνοδεύεται από νέου τύπου μονάδες μαγνητικών ταινιών, ενώ τμήματά του αποτελούνται από τρανζίστορ (αν και παραμένει κι αυτός υπολογιστής με λυχνίες). Είναι δε πλήρως συμβατός με τον UNIVAC I. Λίγους μήνες αργότερα, με μικρές βελτιώσεις σε σχέση με τον ΙΒΜ 704, μπαίνει σε παραγωγή ο ΙΒΜ 709 (σ.σ. πρώτη ανακοίνωση από την ΙΒΜ, τον Ιανουάριο του 1957). Διάδοχο μοντέλο και δεύτερο μέλος της σειράς ΙΒΜ 700/7000. Ο ΙΒΜ 709 μπορούσε να εκτελέσει περί τις 40.000 πράξεις προσθαφαίρεσης ή 5.000 πολλαπλασιασμούς το δευτερόλεπτο. Μία ακόμη αναβάθμιση εκείνης της χρονιάς ήταν ο ΤΧ-2. Διάδοχος του Lincoln TX-0, του επαναστατικού δηλαδή υπολογιστή του ΜΙΤ που υπήρξε ο πρώτος, το 1956, κατασκευασμένος εξολοκλήρου από τρανζίστορ. Ο ΤΧ-2 ήταν 32μπιτος, αντί για 16μπιτος όπως ο ΤΧ-0 και διέθετε το αστρονομικό μέγεθος μνήμης -για την εποχή- των 64 ΚΒ. Ήταν τόσο ισχυρές οι δυνατότητές του, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει την πλατφόρμα λειτουργίας της πρώτης εφαρμογής CAD της ιστορίας: του επαναστατικού Sketchpad, το 1963.

Στην άλλη άκρη του Ειρηνικού, συμβαίνουν ακόμη πιο σημαντικές εξελίξεις. Οι ΝΕΑC 1101 και 1102 (ή αλλιώς SENAC) της NEC ήταν τα πρώτα μοντέλα υπολογιστών ιαπωνικής κατασκευής με δυνατότητα τέλεσης πράξεων κινητής υποδιαστολής. Και οι δύο υπολογιστές, των οποίων ο σχεδιασμός είχε αρχίσει από το 1955, αξιοποιούσαν μία τεχνολογία των parametron. Μία μορφή κυκλώματος LC (πηνίου-πυκνωτή), σε ρόλο λογικής πύλης, που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία και ήταν πιο σταθερή από τις λυχνίες και φθηνότερη από τα τρανζίστορ, εκείνη την εποχή.

To 1958 θα παρουσιαστεί αυτό που θεωρείται σήμερα το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι με γραφικά. Ο Αμερικανός φυσικός Ουίλιαμ Χιγκινμπόθαμ, κατασκεύασε μία πρωτόγονη μορφή παιχνιδιού τένις, σε έναν αναλογικό υπολογιστή Donner Model 30. Για την απεικόνιση τού Tennis For Two χρησιμοποιούνταν ένας παλμογράφος συνδεδεμένος με τον υπολογιστή. Το παιχνίδι φτιάχτηκε για σκοπούς επίδειξης στους επισκέπτες του Εθνικού Εργαστηρίου του Μπρουκχέιβεν, και ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός που προκάλεσε, ώστε την επόμενη χρονιά φτιάχτηκε μία ακόμη καλύτερη εκδοχή του, με μεγαλύτερη οθόνη και συνυπολογισμό της επίδρασης της βαρύτητας στις βολές. Το παιχνίδι αυτό θεωρείται και προπομπός του Pong.

Το 1958 ήταν μία σημαντική χρονιά για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. O Τζον Μακάρθι, που θεωρείται άλλωστε και ο πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης, ολοκλήρωσε τότε την ανάπτυξη της LISP (List Processing). Ήταν η δεύτερη γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου, μετά τη FORTRAN, και ιδανική για την έρευνα στην τεχνητής νοημοσύνης. H LISP πρωτοπόρησε στην εισαγωγή πολλών ιδεών στην επιστήμη των υπολογιστών, όπως οι δομές δένδρων, οι δυναμικοί τύποι, ο αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός κ.α.

Επίσης, το 1958 ξεκίνησε και η ανάπτυξη της οικογένειας προστακτικών γλωσσών προγραμματισμού ALGOL (ALGOrithmic Language). Η ALGOL 58 αναπτύχθηκε από μια επιτροπή Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων της επιστήμης των υπολογιστών, σε μια συνάντηση στο Πολυτεχνείο (ETH) της Ζυρίχης το Μάιο του 1958.

Τέλος, το 1958 ήταν το έτος ίδρυσης της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση. Η πρώιμη μορφή του Διαδικτύου, το ARPANET, αποτέλεσε το πιο γνωστό παγκοσμίως πρόγραμμα που χρηματοδότησε η DARPA (τότε ARPA). Την ίδια χρονιά ιδρύεται και η εθνική αεροδιαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, NASA (National Aeronautics and Space Administration). Τόσο η NASA όσο και η DARPA ήρθαν σαν απάντηση στην πρωτοπορία της Σοβιετικής Ένωσης με την πρώτη εκτόξευση του τεχνητού δορυφόρου Σπούτνικ το 1957. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1958, οι ΗΠΑ στέλνουν τον δικό τους πρώτο δορυφόρο Explorer I στο διάστημα. Η NASA θα ιδρυθεί αργότερα, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

1958-vinieta

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

 • UNIVAC II [Mάιος]
 • IBM 709 [Αύγουστος]
 • UNIVAC 1105 [Σεπτέμβριος]
 • NEC NEAC 1101 [Mάρτιος]
 • NEC SENAC-1 (NEAC 1102) [Νοέμβριος]
 • UNIVAC M460 (AN/USQ-17) [Φθινόπωρο]
 • Honeywell H-800
 • Lincoln TX-2
 • RCA 501

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

 • ALGOL – Γλώσσα Προγραμματισμού [Μάιος]
 • LISP – Γλώσσα Προγραμματισμού

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 • Tennis for two [Οκτώβριος]

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

 • Epoch – Video Games [Μάιος]
 • ROHM Semiconductor – Ηλεκτρονικά Κυκλώματα [Σεπτέμβριος]
 • Goldstar (LG) – Ηλεκτρονικές Συσκευές [Οκτώβριος]
 • DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) [Φεβρουάριος]
 • NASA (National Aeronautics and Space Administration) [Ιούλιος]