24/ 11/ 1982 | AutoCAD

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Νοεμβρίου 1982, στην έκθεση COMDEX παρουσιάζεται η πρώτη εφαρμογή CAD (Computer Aided Design) που μπορεί να τρέξει σε προσωπικούς υπολογιστές IBM-PC: το AutoCAD της Autodesk. Παραμένει η πιο διάσημη -και πρότυπο- ως σήμερα.

Η Autodesk ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1982 από 16 άτομα στην Καλιφόρνια, μετά από μία πρωτοβουλία του Τζον Γουόκερ για την κατασκευή ενός προγράμματος CAD, με τιμή αγοράς 1.000 δολαρίων, ικανό να τρέξει σε απλούς προσωπικούς υπυολογιστές. Οι αρχικές δοκιμές γίνονται ήδη σε μία περίοδο δύο ετών σε έναν υπολογιστή Marinchip 9900. Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση της εφαρμογής ολοκληρώθηκε το 1981, από τον Μάικ Ριντλ, και αρχικά ονομάστηκε MicroCAD. Η πρώτη επίδειξη της τελικής εφαρμογής, που πλέον είχε πάρει το όνομα AutoCAD έγινε στο Λας Βέγκας, κατά τη διάρκεια της COMDEX/82 το Νοέμβριο του 1982, ενώ τα πρώτα πακέτα άρχισαν να διατίθενται στην αγορά ένα μήνα αργότερα.

Το εγχείρημα ήταν μοναδικό, καθώς έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι εφαρμογές CAD αποτελούσαν αποκλειστικό πεδίο ισχυρών workstation και mainframes. Η μεταφορά ενός τόσο απαιτητικού προγράμματος στους αδύναμους IBM-PC και Macintosh, και μάλιστα αρχικά χωρίς καν την ανάγκη μαθηματικού συνεπεξεργαστή, ήταν απόλυτα επιτυχημένη και πολύ απαραίτητη για την αγορά. Βέβαια, στις αρχικές εκδόσεις, το AutoCAD προσφέρει υποτυπώδεις δυνατότητες 2D γραμμικού σχεδίου, με βασικά σχήματα. Κάλυπτε ωστόσο ιδανικά τις ανάγκες των πολύ μικρών επιχειρήσεων, χωρίς να απαιτεί μία περιουσία για την απόκτησή του. Ως το 1985, οι ετήσιες πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 25 εκατ. δολάρια ή 50.000 πακέτα ανά έτος, ενώ η ζήτησή του έχει οδηγήσει την Autodesk να δημιουργήσει το πρώτο Κέντρο Εκμάθησης AutoCAD ήδη απο το 1984.

Το AutoCAD σταμάτησε να εξελίσσεται το 1992 για τους Macintosh. Επέστρεψε στην έκδοση 11, το 2010.
Το AutoCAD σταμάτησε να εξελίσσεται το 1992 για τους Macintosh. Επέστρεψε με την έκδοση AutoCAD 2011 for Macintosh, το 2010.

H εφαρμογή γράφτηκε σε γλώσσα C, αλλά οι δημιουργοί της είχαν την ευφυία να υποστηρίξουν διαδεδομένες προγραμματιστικές πλατφόρμες, με πρώτη και κύρια εκείνη της LISP (στη μορφή της AutoLISP που προσαρμόστηκε στην έκδοση 2.18, το 1986). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το AutoCAD να υποστηριχθεί από εκατοντάδες προγραμματιστές και μικρές εταιρείες, κάτι άλλωστε που επιδίωξε η ίδια η Autodesk. Με αυτόν τον τρόπο, σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν πολυάριθμα add-ons για πολύ συγκεκριμένες διεργασίες, απαραίτητες στους μηχανικούς. Έτσι λοιπόν, πολύ γρήγορα το AutoCAD καθιερώνεται ως το βασικότερο επαγγελματικό εργαλείο των μηχανικών.

Πλέον, η ισχύς των smartphones είναι τόση, ώστε να "σηκώνουν" εφαρμογές CAD. Στη φωτογραφία η έκδοση AutoCAD 360 (πρώην WS).
Πλέον, η ισχύς των smartphones είναι τόση, ώστε να «σηκώνουν» εφαρμογές CAD. Στη φωτογραφία η έκδοση AutoCAD 360 (πρώην WS).

Με την πάροδο του χρόνου και την καθιέρωσή της στην αγορά, η Autodesk άρχισε να αγοράζει τρίτους κατασκευαστές, οι οποίοι είχαν αναπτύξει σχετική τεχνογνωσία πάνω στο AutoCAD, με αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι σε θέση να εκδίδει “κάθετες εφαρμογές” του AutoCAD, για να καλύψει τις εξειδικευμένες απαιτήσεις. Αυτές είναι τα AutoCAD Architecture, AutoCAD Civil 3D, AutoCAD Electrical, AutoCAD ecscad, AutoCAD Map 3D, AutoCAD Mechanical, AutoCAD MEP, AutoCAD Structural Detailing, AutoCAD Utility Design, AutoCAD P&ID και AutoCAD Plant 3D. Τέλος, μία ακόμη πολύ σημαντική παράλληλη έκδοση του AutoCAD είναι η AutoCAD LT, μία φθηνή εκδοχή του, με μικρότερες δυνατότητες και μισή τιμή, που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 1993. Το 2010 έκανε την εμφάνισή της η εφαρμογή AutoCAD 360, που παρέχει τη δυνατότητα προβολής, επεξεργασίας και διαμοιρασμού των αρχείων του AutoCAD σε φορητές συσκευές και το Διαδίκτυο.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ AUTOCAD

  • AutoCAD 1.0 (Δεκέμβριος 1982): Πρώτη έκδοση της εφαρμογής
  • ΑutoCAD 2.18 (Ιανουάριος 1986): Εισαγωγή της AutoLISP στο πακέτο
  • AutoCAD Release 9 (Σεπτέμβριος 1987): Η εφαρμογή πλέον απαιτεί μαθηματικό συνεπεξεργαστή (8087)
  • AutoCAD Release 12 (Ιούνιος 1992): Η τελευταία έκδοση για Macintosh (έως το 2010). Η πρώτη για Windows.
  • AutoCAD Release 13 (Νοέμβριος 1994): Η τελευταία έκδοση για Unix, MS DOS και Windows 3.x
  • ΑutoCAD 2006 (Μάρτιος 2005): Εισάγονται τα δυναμικά μπλοκ
  • AutoCAD 2011 (Μάρτιος 2010): Εισάγονται Surface Modeling και Analysis
  • AutoCAD 2011 for Mac (Οκτώβριος 2010): Το AutoCAD επιστρέφει στους Mac