ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ | MicroBee

icon COMPUTER-TOY-MHNAΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1982Η Αυστραλία μπορεί να φημίζεται για τα καγκουρό της, αλλά σε ό,τι αφορά ειδικά τους προσωπικούς υπολογιστές, έγινε γνωστή για μία «μέλισσα«. Η Applied Technologies υπήρξε μία αυστραλέζικη εταιρεία που από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 προσέφερε κιτ προσωπικών υπολογιστών βασισμένων στο διαδεδομένο δίαυλο S-100. To Microbee («μικρομέλισσα») ήταν το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο κιτ της εταιρείας, κυρίως διότι συνδύαζε ένα ισχυρό (για κιτ) πακέτο εξοπλισμού με πολύ προσιτή τιμή. Το λανσάρισμά του έγινε το Φεβρουάριο του 1982, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Your Computer, το οποίο φιλοξενούσε τις οδηγίες συναρμολόγησής του.

Το κιτ υπήρξε επιτυχημένο και αποτέλεσε τη βάση μία σειράς 8μπιτων οικιακών υπολογιστών, με ακόμη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Για την εκτόξευση των πωλήσεων βοήθησε και το υπουργείο παιδείας της Αυστραλίας, από όπου ο Microbee κέρδισε συμβόλαιο για να αποτελέσει το σύστημά της (μαζί με τον Apple II) εκπαιδευτικό υπολογιστή. Η εταιρεία μετονομάστηκε κι αυτή σε Microbee Systems και για μερικά χρόνια στη δεκαετία του ’80, οι υπολογιστές της γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, . Οι πωλήσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες χώρες της Ασίας καθώς και της Βόρειας Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία απέσπασε συμβόλαιο και από το σουηδικό υπουργείο παιδείας, για χορήγηση εκπαιδευτικών υπολογιστών.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ MICROBEE

Το πρώτο Microbee, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είχε τη μορφή κιτ και κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1982. Βασισμένο στην πρώτη έκδοση του 8μπιτου επεξεργαστή Zilog Z80 (στα 2 MHz) διέθετε 16 ΚΒ μνήμη RAM και 16 KB ROM με την MicroWorld BASIC. Ο αγοραστής είχε τη δυνατότητα να τοποθετήσει επιπλέον ROM, με εφαρμογές όπως assembler και επεξεργαστής κειμένου. Ο υπολογιστής συνδεόταν στην τηλεόραση όπου και μπορούσε να εμφανίσει κείμενο 64×16 και μονόχρωμα γραφικά ανάλυσης 512×256 pixels. Τα γραφικά δεν ήταν bitmap αλλά δημιουργούνταν από σύνθεση προγραμματιζόμενων χαρακτήρων κειμένου 8×16 (PCG – Programmable Character Generator). Ούτε λόγος βέβαια για sprites. Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό ήταν η τροφοδοτούμενη από μπαταρία RAM, η οποία μπορούσε να διατηρήσει τα περιεχόμενά της ακόμη και με τον υπολογιστή σβηστό.

MICROBEE (kit)

CPU: 8bit Zilog Z80A στα 2 MHz
Μνήμη RAM/ROM: 16 KB / 16 KB (MicroWorld BASIC)
Γραφικά: 512×256 pixels, 1bit χρώμα
Ήχος: 1 κανάλι, 2 οκτάβες
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY 60 πλήκτρων
Θύρες: Composite, Παράλληλη, User, Expansion bus

Το πρώτο, από τα πολλά μοντέλα που θα ακολουθήσουν, ολοκληρωμένο σύστημα που κυκλοφόρησε στο εμπόριο, ήταν ο Microbee 32 (γνωστό και ως IC, λόγω της καθολικής χρήσης ολοκληρωμένων κυκλωμάτων) του 1983. Σε αυτόν τοποθετήθηκε η νεότερη έκδοση επεξεργαστή Ζ80Α στα 3,375 MHz και η μνήμη ανέβηκε στα 32ΚΒ. Επίσης, στην έκδοση Microbee 56/64 του 1984, τοποθετήθηκε disk controller και αυξήθηκε η ανάλυση των γραφικών, ώστε να υποστηρίζεται 80στηλο κείμενο και συνεπώς λειτουργικό σύστημα CP/M, με τις εφαρμογές του. Ο σχεδιασμός του πληκτρολογίου-μονάδας άλλαξε ελαφρώς και η κατασκευή αναβαθμίστηκε. Το ίδιο πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε σχεδόν σε όλα τα ακόλουθα μοντέλα Microbee.

Το εσωτερικό του Microbee 128, με το χαρακτηριστικό σχεδιασμό των δύο πλακετών. Η mainboard παραμένει κοινή στα διάφορα μοντέλα. Αριστερά, φαίνεται η κεντρική μνήμη στη δευτερεύουσα πλακέτα.
Το εσωτερικό του Microbee 128, με το χαρακτηριστικό σχεδιασμό των δύο πλακετών. Η mainboard παραμένει κοινή στα διάφορα μοντέλα. Αριστερά, φαίνεται η κεντρική μνήμη στη δευτερεύουσα πλακέτα.

Κοινή φιλοσοφία στα Microbee αποτελούσε η επεκτασιμότητα. Η εταιρεία κέρδισε το συμβόλαιο από το υπουργείο παιδείας της Αυστραλίας, χάρη και στη δυνατότητα που προσέφερε για συνεχή αναβάθμιση των συστημάτων με τα οποία εφοδίαζε τα σχολεία. Σε αυτό διευκόλυνε ο εσωτερικός σχεδιασμός της διπλής πλακέτας. Στην μία (την κεντρική/mainboard) τοποθετούνταν ο επεξεργαστής Zilog Z80, το κύκλωμα γραφικών και η ROM. Σε μία δεύτερη, που βρισκόταν πάνω από την mainboard, τοποθετούνταν η RAM και αργότερα οι ελεγκτές των δίσκων. Από εκεί και πέρα,  η πρόσθετη ROM (με ενσωματωμένες εφαρμογές), ο τύπος των θυρών, και κάποια άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά διαχώριζαν τα μοντέλα μεταξύ τους. Πολλά από αυτά μπορούσαν εκ των υστέρων να τοποθετηθούν, έτσι ώστε τα βασικά μοντέλα να αναβαθμιστούν στο επίπεδο των ισχυρότερων εκδόσεων.

MICROBEE (βασική σύνθεση)

CPU: 8bit Zilog Z80 στα 3,375 MHz
Μνήμη RAM: 16 ΚΒ, 32 KΒ, 64 ΚΒ, 128 ΚΒ (ανάλογα την έκδοση)
Μνήμη ROM: 16 KB
Γραφικά: 512×256 pixels, 1bit χρώμα
Ήχος: 1 κανάλι, 2 οκτάβες
Θύρες: Composite, RS232, Παράλληλη, Εξωτ. κασετόφωνο, Expansion bus
Από κατάλαγο των Microbee του 1986. Τρία επίπεδα συνθέσεων με δύο επίπεδα εξοπλισμού η κάθε μία.
Από κατάλογο των Microbee του 1986. Τρία επίπεδα συνθέσεων με δύο επίπεδα εξοπλισμού η κάθε μία.

Έως το 1985, οπότε ολοκληρώνεται η γκάμα των 8μπιτων Microbee, στην εξέλιξη της σειράς συμβαίνουν τρεις σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις:

  • IC (1983): Η πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση με Z80A στα 3,375 MHz. Με ενσωματωμένο Assembler στη ROM.
  • Personal Communicator (1984): Με ενσωματωμένες στη ROM την BASIC, μία εφαρμογή τερματικού και τον επεξεργαστή κειμένου Wordbee. Ήταν και το πρώτο με έγχρωμα γραφικά
  • PC85 (1985): Περαιτέρω εξέλιξη του Personal Communicator, με δυνατότητα δικτύωσης και τρεις εφαρμογές στη ROM: Επεξεργασία κειμένου, λογιστικό φύλλο και βάση δεδομένων.
Ο Microbee PC85 στο κεντρικό μενού λειτουργίας, όπου ο χρήστης επιλέγει κάποια από τις ΧΧ συνολικά εφαρμογές που είναι αποθηκευμένες στη ROM
Το κεντρικό μενού του Microbee PC85 Premium, όπου ο χρήστης επιλέγει κάποια από τις 8 συνολικά εφαρμογές που είναι αποθηκευμένες στη ROM

Το 1985 έχουν πλέον διαμορφωθεί τρία βασικά μοντέλα (Microbee 32, 64 και 128), σε δύο επίπεδα εξοπλισμού το καθένα (Standard και Premium). Με τη ROM να έχει ανέβει στα 88 ΚΒ το Standard πακέτο των ενσωματωμένων εφαρμογών -σε όλα τα μοντέλα- περιλαμβάνει τη γλώσσα προγραμματισμού MicroWorld BASIC, τον επεξεργαστή κειμένου WordBee, καθώς και εφαρμογές λογιστικού φύλλου, βάσης δεδομένω, τηλεπικοινωνιών και αριθμομηχανής. Στο Premium πακέτο όλα τα μοντέλα Microbee εφοδιάζονται με τετραπλάσια Video RAM (8 ΚΒ αντί για 2 ΚΒ), ανεβάζοντας τους PCG χαρακτήρες στους 32.768. Κάτι που σήμαινε ότι μπορεί πλέον να επιτύχει γραφικά επιπέδου bitmap, αν και πάντα σε «κελιά» 8×16 pixels. Επίσης, υποστήριξη του συστήματος Viatel (αυστραλέζικη υπηρεσία videotext η οποία εγκαινίασε τη λειτουργία της το 1985), που μεταφράζεται σε ένα ακόμη έγχρωμο mode ανάλυσης κειμένου 40×24. Τέλος τα Premium μοντέλα διαθέτουν εμπλουτισμένο πληκτρολόγιο με ξεχωριστούς κέρσορες, και ρυθμιστικό έντασης του ήχου. Σημειώνεται ότι η παλέτα έχει ανέλθει πλέον στα 32 χρώματα (16 foreground και 16 background).

Ο Microbee 128 συνοδευόταν από εξωτερικό κουτί για FDD, που δεχόταν μία ή δύο μονάδες δισκέτας 5,25'' ή 3,5''.
Ο Microbee 128 συνοδευόταν από εξωτερικό κουτί για FDD, που δεχόταν ως δύο μονάδες δισκέτας 5,25» ή 3,5».

Όλα τα παραπάνω αφορούν το βασικό μοντέλο Microbee 32, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με εξωτερικό κασετόφωνο, αλλά όχι floppy disk drive. Κάτι που είναι δυνατό να κάνει ο Microbee 64, ο οποίος, εκτός από διπλάσια μνήμη RAM, ενσωματώνει και ελεγκτή δίσκου στο εσωτερικό του. Ο υπολογιστής μπορεί να συνδεθεί με ένα ή δύο εξωτερικά FDD των 5,25′‘ που δέχονται δισκέτες DD, χωρητικότητας 400ΚΒ. Το ισχυρότερο μοντέλο Microbee 128, με τα 128 ΚΒ μνήμης, προορίζεται για τους επαγγελματίες, καθώς πωλείται ως σύστημα CP/M και συνοδεύεται (δωρεάν) από επαγγελματικές εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου (Wordstar) και λογιστικού φύλλου (Multiplan). Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, ο υπολογιστής είναι εφοδιασμένος με κέλυφος (shell) για το λειτουργικό σύστημα, με στοιχειώδες περιβάλλον γραφικών (εικονίδια εφαρμογών). Τέλος, η εταιρεία παρείχε και σκληρό δίσκο 10 ΜΒ στον προαιρετικό εξοπλισμό του Microbee 128.

Υπάρχει και μία ξεχωριστή έκδοση για μαθητές, εκείνη που εξοπλίζει και τα σχολεία της Αυστραλίας, από την οποία έχει αφαιρεθεί η θύρα επέκτασης, αλλά υποστηρίζει τα δύο πρότυπα τοπικής δικτύωσης Beenet (τύπου δακτυλίου) και Starnet (τύπου αστέρα), που αξιοποιούνταν στις μαθητικές αίθουσες για τη σύνδεση των υπολογιστών. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς Microbee διατηρήθηκε και η απλή έκδοση με τα 16 ΚΒ RAM.

Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι συνολικές πωλήσεις των 8μπιτων Microbee ξεπέρασαν τις 70.000.

ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Computer in a Book

Τα FDDs σε μορφή "βιβλίου", δίπλα στο κανονικό -και πανομοιότυπης εμφάνισης- βιβλίο οδηγιών του Computer in a Book
Τα FDDs σε μορφή «βιβλίου», δίπλα στο κανονικό -και πανομοιότυπης εμφάνισης- βιβλίο οδηγιών του Computer in a Book

To Computer in a Book (CiaB) δεν ήταν ένα ξεχωριστό μοντέλο Microbee, παρά μία εκδοχή του Microbee 64 με πρωτότυπη εμφάνιση, περισσότερο για τους σκοπούς του μάρκετινγκ, παρά της ουσίας. Το κυρίως σύστημα παρέμενε ο κλασικός Microbee 64, μόνο που συνοδευόταν από ένα έως τέσσερα εξωτερικά floppy disk drives σε μορφή βιβλίου. Στη βασική έκδοσή του ο CiaB συνοδευόταν από δύο «βιβλία». Το ένα ήταν η θήκη για το σκληρόδετο βιβλίο οδηγιών και το αλλο θήκη για FDD των 3,5» (σ.σ. μία νέα διάσταση για τους Microbee, την οποία υποδέχτηκε η εταιρεία με τον ξεχωριστό αυτό CiaB). Στη δεύτερη αυτή θήκη βρισκόταν επίσης το τροφοδοτικό του υπολογιστή, καθώς και ελεγκτής για δεύτερο δίσκο/βιβλίο που συνδέεται σε slave mode. Με αυτόν τον τρόπο, ο CiaB μπορούσε να συνδεθεί με έως τέσσερα FDD τοποθετημένα «σε σειρά». Επίσης, το σύστημα συνοδευόταν από στάνταρ 12άρι μονόχρωμο μόνιτορ.

Μπορεί εμφανισιακά η ιδέα του CiaB να υπήρξε ενδιαφέρουσα, πρακτικά όμως ήταν ανούσια. Επιπλέον αποδείχτηκε και προβληματική, αφού το κλειστό κουτί όπου στριμωχνόταν το FDD με το τροφοδοτικό υπερθερμαινόταν πολύ εύκολα (ειδικά αν τοποθετούνταν για ομορφιά ανάμεσα σε άλλα βιβλία), οδηγώντας ακόμη και στη διακοπή λειτουργάς του συστήματος.

Teleterm/TC256

Το TC256 ήταν το τελευταίο μοντέλο των 8μπιτων Microbee και κυκλοφόρησε το 1986. Ήταν επίσης και το πιο θεαματικά αναβαθμισμένο, καθώς και το μόνο με διαφορετικό σχεδιασμό και εσωματωμένο, στην κύρια μονάδα/πληκτρολόγιο, FDD. Το TC256 συνδύαζε τα καλύτερα στοιχεία από όλα τα προηγούμενα μοντέλα και ταυτόχρονα ακόμη ισχυρότερες προδιαγραφές, πάνω σε μία ανασχεδιασμένη και πιο συμπαγή mainboard.

256TC και Teleterm (φωτογραφία) μοιράζονταν κοινό σχεδιασμό και παρόμοιοα σύνδεση. Το απολύτως επαγγελματικό Teleterm διέθετε μόντεμ και τηλέφωνο, αλλά όχι FDD
256TC και Teleterm (φωτογραφία) μοιράζονταν κοινό σχεδιασμό και παρόμοιοα σύνθεση. Το απολύτως επαγγελματικό Teleterm διέθετε μόντεμ και τηλέφωνο, αλλά όχι FDD

Η μνήμη άγγιζε πλέον τα 256 ΚΒ, ενώ τα 32 ΚΒ της VRAM επαρκούσαν ώστε να επιτυγχάνονται (μέσω προγραμματιζόμενων χαρακτήρων) γραφικά επιπέδου bitman σε υψηλή ανάλυση 640×264 pixels (80στηλο κείμενο). Η χρωματική παλέτα ήταν διαφορετική από ό,τι στο παρελθόν (σ.σ. μπορούσε να συνδεθεί με CGA μόνιτορ), αλλά το σύστημα παρέμενε συμβατό με τα παλαιότερα παιχνίδια και εφαρμογές. To TC που αντιστοιχούσε στην έκφραση Tele-Communication παρέμπε σε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα -κοινό με τις Premium εκδόσεις των προηγούμενων Microbee-, καθώς ο υπολογιστής μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με το σύστημα Viatel.

Οι εσωτερικές θεαματικές αλλαγές συνοδεύονταν από εξίσου εντυπωσιακές εξωτερικές. Το πληκτρολόγιο ήταν πλέον πλήρες, των 92 πλήκτρων, με ξεχωριστό αριθμητικό, κέρσορες και προγραμματιζόμενα πλήκτρα (F-Keys). Το σύστημα διέθετε στάνταρ FDD των 3,5» για δισκέτες δύο πλευρών, χωρητικότητας 800ΚΒ. Μπορούσε μάλιστα να τοποθετηθεί και δεύτερο FDD στην αντιδιαμετρική πλευρά του υπολογιστή.

Ο σχεδιασμός και η σύνθεση του TC ήταν κοινά με ένα ακόμη πιο ειδικό μοντέλο Microbee, το Teleterm. Ένα πολύ ειδικό αλλά και πλήρες σύστημα που προοριζόταν αποκλειστικά για γραφειακή χρήση, καθώς ενσωμάτωνε μόντεμ και κανονικό τηλέφωνο, με λειτουργίες τηλεφωνητή. O Teleterm δεν διέθετε floppy disk drives, παρά μόνο RAM disk για αποθήκευση δεδομένων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Gamma O 16μπιτος Microbee

Με δεδομένη την επιτυχία των 8μπιτων οικιακών υπολογιστών της, αλλά και ταυτόχρονα με την πίεση από τον 16μπιτο εισαγόμενο ανταγωνισμό, η Microbee Systems παίρνει τη μεγάλη απόφαση να κατασκευάσει σε λευκό χαρτί τον δικό της 16μπιτο υπολογιστή. Ένα ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο τόλμημα για μία μικρή αυστραλέζικη εταιρεία, η οποία ωστόσο διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να το δοκιμάσει. Έτσι, τη τριετία 1985-1987 ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Microbee Gamma, με το κόστος εξέλιξης να αγγίζει το 1 εκατ. δολάρια Αυστραλίας.

Microbee Gamma: Ένα από τα ελάχιστα (μόλις δέκα) ολοκληρωμένα μοντέλα. Τρέχει CP/M και στη φωτογραφία φαίνεται να χρησιμοποιεί το shell των 8μπιτων επαγγελματικών μοντέλων.
Microbee Gamma: Ένα από τα ελάχιστα (μόλις δέκα) ολοκληρωμένα μοντέλα. Τρέχει CP/M και στη φωτογραφία φαίνεται να χρησιμοποιεί το shell των 8μπιτων επαγγελματικών μοντέλων.

Ο νέος αυτός υπολογιστής ακολουθεί την πεπατημένη των Amiga, Atari ST και Macintosh, στις τεχνολογικές επιλογές, βασιζόμενος στη δοκιμασμένη λύση του επεξεργαστή Motorola MC68000. Ταυτόχρονα όμως είναι εξοπλισμένος με δύο ακόμη επεξεργαστές Zilog Z80A, με τον ένα να του προσφέρει συμβατότητα προς τα πίσω με τα υπόλοια Microbee και τον δεύτερο σε ρόλο ελεγκτή εισόδων/εξόδων (Ι/Ο). Το Quix, το λειτουργικό σύστημα του Gamma, που παρομοιάζει με το UNIX, διαθέτει παραθυρικό περιβάλλον και δυνατότητα multitasking. Επιπλέον όμως η Microbee Systems είχε ανακοινώσει και μία επιπλέον κάρτα με επεξεργαστή Intel 80186, μέσω της οποίας ο Gamma θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε περιβάλλον MS DOS. Τόσο στα γραφικά όσο και στον ήχο, οι προδιαγραφές του είναι αντίστοιχες των Atari ST/Amiga, μόνο που ο Gamma διαθέτει mode ακόμη υψηλότερης ανάλυσης (720×350 pixels).

Την εποχή του, οι δυνατότητες του Gamma συγκρίνονταν μόνο με εκείνες ενός (graphics) workstation και ήταν σαφώς ανώτερες των Atari ST και Amiga. Τα οικονομικά δεδομένα όμως της μικρής Microbee Systems  δεν επαρκούν για ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα. Μετά από τρία χρόνια σχεδιασμού, ο Gamma κατάφερε να φτάσει σχεδόν σε τελική μορφή, ενώ λειτουργικά demo του παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις το 1986 και το 1987. Ωστόσο, η πτώση των αγορών των 8μπιτων Microbee σε συνδυασμό με τις τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις  για την εξέλιξη ενός νέου συστήματος, «σκότωσαν» τον Gamma. Υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν περίπου 10 ολοκληρωμένα συστήματα.

MICROBEE GAMMA | CPU: 16bit Motorola MC68000 @ 8MHz, 2x Zilog Z80A @ 4MHz, RAM: 1MB (επεκτάσιμη στα 4ΜΒ), Γραφικά: 720×350 pixels/16 από παλέτα 4.096 χρωμάτων, Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY 96 πλήκτρων, 12 F-Keys, Media: έως 2x FDD 3,5», 800KB, Θύρες: 2xRS232, παράλληλη, 3x expansion OS: Quix, CP/M-80, CP/M-68k

Η «ΜΕΛΙΣΣΑ» ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ

To 2012 έκανε την εμφάνισή της μία επετειακή έκδοση του 8μπιτου Microbee, η Premium PLUS. Ένα κιτ πολύ περισμένης παραγωγής (μόλις 105 κομμάτια) που βασιζόταν στην αρχιτεκτονική του αρχικού Microbee, συνδυασμένη με δεύτερο επεξεργαστή και λειτουργικό σύστημα uClinux (embedded έκδοση του Linux).

Εξωτερικά, αλλά και σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά, ίδιος με τους προγόνους του, ο Premium Plus κυκλοφόρησε το 2012 σε μορφή κιτ και μόλις 100 αντίτυπα.
Εξωτερικά, αλλά και σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά, ίδιος με τους προγόνους του, ο Premium PLUS κυκλοφόρησε το 2012 σε μορφή κιτ και μόλις 105 αντίτυπα.

Το κιτ απευθύνθηκε στους νοσταλγούς και στη βάση του παρέμεινε πανομοιότυπο με το μοντέλο Microbee του 1985. Ακόμη και η εμφάνιση είναι ίδια με το παρελθόν και μόνο ο μηχανισμός του πληκτρολογίου έχει βελτιωθεί. Χάρη σε ένα δεύτερο 32μπιτο επεξεργαστή Coldfire V2 (παραλλαγή του MC68000 για embedded εφαρμογές), ο «νέος» Microbee μπορεί να τρέξει Linux. Επίσης, η κοινόχρηστη από τους δύο επεξεργαστές μνήμη ανέρχεται στο 1ΜΒ, ενώ επιπλέον 1ΜΒ RAM είναι αποκλειστικά διαχειρίσιμο από τον Coldfire. Τόσο τα βασικά κυκλώματα όσο και οι θύρες παραμένουν τα ίδια με το παρελθόν. Ο υπολογιστής άλλωστε είναι πλήρως συμβατός με τις αρχικές εκδόσεις Microbee. Στην περίπτωση όμως του Premium PLUS, έχουν προστεθεί δεύτερη σειριακή θύρα (RS232), κάρτα δικτύου Ethernet 10/100, καθώς και θύρα για κάρτες μνήμης SD.

ΠΗΓΕΣ

Δείτε επίσης…

  • Συνέντευξη Όουεν Χιλ (προέδρου της Microbee Systems) το Φεβρουάριο του 1986 στο περιοδικό Your Computer (αρχείο .zip)

Advertisements