25 ΧΡΟΝΙΑ WWW | 10 πραγματα που πρεπει να γνωριζεις

Σήμερα, 12 Μαρτίου 2014, ο Παγκόσμιος Ιστός γίνεται 25 χρονών, καθώς σαν σήμερα, το 1988, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι έστελνε ένα κείμενο στην διεύθυνση του CERN προκειμένου να την πείσει ότι θα είχε αξία ο σχεδιασμός ενός παγκόσμιου συστήματος υπερκειμένου. Πάνω σε εκείνη την πρόταση δομήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, ο Παγκόσμιος Ιστός.

Ας θυμηθούμε λοιπόν δέκα πράγματα για το Web που δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

1 Ο Παγκόσμιος Ιστός δεν είναι το Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο (Internet) είναι ένα δίκτυο υπολογιστών – η υποδομή των συνδέσεων και των εξυπηρετητών – που διακινεί δεδομένα σε όλο τον κόσμο. Ο Ιστός (Web) είναι όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο για να παρέχουν δεδομένα με τη μορφή ιστοσελίδων.

2 Ο Ιστός παραλίγο να ονομαστεί TIM

Όταν ο Μπέρνερς-Λι περιέγραψε τις ιδέες του για τον Ιστό στην πρόταση προς το CERN, το 1989, το ανέφερε ως «πλέγμα» (mesh), παρόλο που σκεφτόταν να του δώσει κι άλλα ονόματα. Ανάμεσα σε αυτά κι ένα προς τιμήν του εαυτού του που το σκέφτηκε: TIM, ή The Information Mine.

3 O Ιστός γεννήθηκε σε έναν Apple (περίπου)

Όταν ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, «εκπαραθυρώθηκε» από την εταιρεία του το 1985, ίδρυσε αμέσως την ανταγωνιστική εταιρεία NeXT.  Ο πρώτος NeXT computer κυκλοφόρησε το 1988, και παρόλο που οι πωλήσεις ήταν πολύ χαμηλές (περίπου 50.000 στο σύνολο), ήταν ένας NeXT computer εκείνος στον οποίο ο Μπέρνερς-Λι εγκατέστησε το World Wide Web.

Το μόνο στοιχείο που υπενθύμιζε ότι εκείνος ο μαύρος κύβος ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό PC, ήταν το χειρόγραφο σημείωμα πάνω του που έγραφε: «Αυτό το μηχάνημα είναι ένας εξυπηρετητής. ΜΗΝ ΤΟ ΣΒΗΣΕΤΕ!!» (“This machine is a server. DO NOT POWER DOWN!!”).

4 Το Διαδίκτυο είναι δωρεάν – ο Ιστός έβγαλε δισεκατομμύρια

Όταν το Διαδίκτυο (η υποδομή) πρωτοσχεδιάστηκε, αποφασίστηκε να μη διαθέτει μορφή κεντρικού ελέγχου και ο Μπερνερς-Λι σκεφτόταν με τον ίδιο τρόπο, όταν παρέδωσε τον Παγκόσμιο Ιστό στον κόσμο, επίσης δωρεάν. Αυτές οι αποφάσεις κρίνονται ιδιαίτερα βαρυσήμαντες και χαρακτηρίζουν το Web ως «καινοτομία δίχως άδεια». Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις μία καλή ιδέα, στον Παγκόσμιο Ιστό μπορείς να την υλοποιήσεις χωρίς να ρωτήσεις κανέναν.

Όλες οι γνωστές υπηρεσίες, όπως το Google, το Facebook και η Amazon, έβγαλαν δισεκατομμύρια κέρδη, αξιοποιώντας αυτήν την κεντρική ιδέα. Καποιοι άνθρωποι όμως σήμερα, μεταξύ των οποίων και ο Μπέρνερς-Λι, κρούουν τον κώδωνα, κρίνοντας ότι η ιδέα του δωρεάν Διαδικτύου απειλείται.

5 Η πρώτη Ιστοσελίδα είναι ακόμη ενεργή

Πολύ λογικά, η πρώτη σελίδα που φτιάχτηκε περιέγραφε τι είναι αυτό το πράγμα που ονομάζεται Web. Ήταν η σελίδα  info.cern.ch , την οποία σχεδίασε ο Μπέρνερς-Λι το 1991, και παρόλο που δεν ήταν πάντα προσβάσιμη από τότε έως σήμερα, το 2013 το Cern αποφάσισε να την επαναφέρει στο αρχικό της URL.

6 Σε λίγο, προσωπική σελίδα με όνομα εγώ.εγώ

TLD (Top-Level Domain) ονομάζουμε την κατάληξη του ονόματος τομέα (domain) στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα στο wikipedia.org το TLD είναι το .org. Ως gTLD (generic TLD) ή Γενικά TLD, ονομάζουμε εκείνα τα TLD που προορίζονται, θεωρητικά τουλάχιστον, για συγκεκριμένες κατηγορίες οργανώσεων. Όπως για παράδειγμα .com, .edu, .biz, .net κ.λπ.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του οργανισμού ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), δηλαδή του σώματος εκείνου που αποδίδει τις καταλήξεις των ιστοσελίδων, μιλούν για “εκατοντάδες νέα gTLD«. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό δείγμα των ραγδαίων εξελίξεων του Παγκόσμιου Ιστού και που δεν αποκλείεται πολύ σύντομα τα TLD να γίνουν εντελώς προσωπικά. Αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα έχει νόημα κάτι τέτοιο, αφού ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι «εμπιστεύονται» τα πιο συνηθισμένα .com, .org και .net.

Σήμερα περισσότερες από τις μισές σελίδες του Παγκόσμιου Ιστού είναι γραμμένες στα αγγλικά. Η δεύτερη πιο συνηθισμένη γλώσσα είναι τα ρώσικα, με περίπου 6%. Οι ειδικοί αναμένουν ότι την επόμενη δεκαετία είναι πολύ πιθανό, περισσότερο από το 50% του περιεχομένου να είναι γραμμένο σε κάποιο άλλο αλφάβητο πέραν του λατινικού. Αυτό σημαίνει απλώς ότι το Web θα συνεχίσει να μεγαλώνει εκθετικά.

7 Λέμε «σερφάρω» λόγω ενός mouse-pad

Μία βιβλιοθηκάριος που ονομάζεται Τζιν Άρμορ Πόλι, σκέφτηκε την έκφραση «σερφάρω» το 1992, όταν έγραφε έναν οδηγό του Web για αρχάριους. Όπως η ίδια δήλωσε, καθώς σκεφτόταν τι τίτλο να βάλει στο κείμενό της, επιδίωκε να βρει μία μεταφορά που να συσχετίζεται με τον ιστό, το δίχτυ, τα ψάρια. Έναν ναυτικό ορισμό. Κοιτώντας στο γραφείο της παρατήρησε ότι το mouse-pad που χρησιμοποιούσε απεικόνιζε έναν σέρφερ. Από την εικόνα αυτή της καρφώθηκε η ιδέα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η έκφραση «σερφάρω στο Web».

8 O Ιστός, όπως ο Πολιτισμός, έχει «εποχές»

Ως τώρα, υπάρχουν για την ακρίβεια δύο: το Web 1.0 και το Web 2.0. Αυτές οι διακριτές «εποχές» του Παγκόσμιου Ιστού, αποτελούν μία πρακτική μέθοδο διαχωρισμού της πρώτης φάσης του WWW με τις στατικές σελίδες, από το δυναμικό-κοινωνικό ιστό της εποχής μας (κοινωνικά δίκτυα, μπλογκ, διαμοιρασμός αρχείων κ.λπ.).

Λέγεται ότι το Web 3.0 θα γίνει γνωστό ως «Σημασιολογικός Ιστός» “semantic web”. Εκείνο δηλαδή που θα μπορεί να προσαρμόζει την πληροφορία σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του χρήστη. Όπως για παράδειγμα, αναζητώντας κάτι σαν «πού θα φάμε απόψε», η υπηρεσία θα γνωρίζει τις γευστικές προτιμήσεις σου και θα σου υποδεικνύει το κατάλληλο εστιατόριο της περιοχής σου. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ήδη στα μισά του δρόμου για το Web 3.0, καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες παρέχουν πλέον προσωποποιημένες πληροφορίες με τρόπο που δεν γίνεται αντιληπτός στον χρήστη. Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο γίνεται πλέον παντού και μέσω των smartphones, αυτές οι υπηρεσίες θα γίνουν πολύ γρήγορα ακόμη εξυπνότερες.

9 Η πρώτη φωτογραφία ήταν ένα αστείο

Η πρώτη φωτογραφία που ανέβηκε στο Web ήταν μία εικόνα μίας μπάντας του CERN. Ένα κωμικό κουαρτέτο που αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Les Horribles Cernettes. Ο Μπέρνερς-Λι έκανε upload την εν λόγω φωτογραφία το 1992.

Άλλες γνωστές «πρωτιές» του Διαδικτύου:

  • Symbolics.com το πρώτο domain που κατοχυρώθηκε στις 15 Μαρτίου 1985
  • Το πρώτο spam mail του οποίου η αποστολή έγινε στις 3 Μαΐου 1978 (όταν ακόμη το Διαδίκτυο ήταν το ARPANET)
  • Το πρώτο μπλογκ (ιστολόγιο) του 1994, Justin’s Links from the Underground
  • Το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube από τον συνιδρυτή του Τζάουεντ Καρίμ, το 2005.

10 Ο Παγκόσμιος Ιστός ζυγίζει όσο μία φράουλα

Έχουν γίνει κάποια αρκετά «μπακαλίστικα» μαθηματικά που απαντούν στην ερώτηση «πόσο ζυγίζει ο Παγκόσμιος Ιστός;», με βάση το βάρος όλων των ηλεκτρονίων που διακινούνται στο Διαδίκτυο. Ο καθηγητής του Berkley, Τζον Κουμπιατόβιτς, υπολόγισε ότι αν φορτώσεις και τα 4 GB ενός Kindle, τότε αυξάνεις το βάρος του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου (0,000000000000000001 gr)

Με αναγωγή αυτού του αριθμού στο σύνολο του Ιστού, προκύπτει ότι το συνολικό βάρος είναι περίπου 50 γραμμάρια. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι κάπως παρωχημένα, καθώς λαμβάνουν υπόψη τους το μέγεθος του WWW το 2006. Σήμερα, θα πρέπει να ζυγίζει περίπου όσο όλο το κεσεδάκι με τις φράουλες.

ΠΗΓΗ

The Independent

Advertisements