27/ 03/ 1984 | Mindset Graphics Computer

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου 1984, παρουσιάζεται ο Mindset Graphics Computer. Ένας άγνωστος σήμερα -κι από τους πρώτους- προσωπικούς σταθμούς εργασίας γραφικών (graphics workstation), του οποίου οι δυνατότητες θεωρείται ότι επηρέασαν την ανάπτυξη του Atari ST.

O Mindset Computer είναι ένα ξεχασμένο σήμερα σύστημα, που το 1984, όταν κυκλοφόρησε, βρισκόταν πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό και έβαζε τα θεμέλια για την εμφάνιση της επόμενη γενιάς 16μπιτων home computer. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για το σχεδιασμό του υπεύθυνος υπήρξε ο διευθυντής του τμήματος οικιακών υπολογιστών της Atari, μεταξύ 1980 και 1982, Ρότζερ Μπάντερσερ.

Οι δυνατότητες στα γραφικά του Mindset computer ήταν πρωτόγνωρες για προσωπικό υπολογιστή της εποχής του και ασύγκριτα ανώτερες από εκείνες ενός IBM-PC
Οι δυνατότητες στα γραφικά του Mindset computer ήταν πρωτόγνωρες για προσωπικό υπολογιστή της εποχής του και ασύγκριτα ανώτερες από εκείνες ενός IBM-PC

Το σύστημα σχεδιάστηκε με γνώμονα τα γραφικά επόμενης γενιάς και ήταν πολύ πιο ισχυρό σε αυτόν τον τομέα, τόσο σε σχέση με τον IBM-PC, όσο και με τον σύγχρονό του Macintosh. Βασισμένο στον 16μπιτο επεξεργαστή 80186 -ένα από τα πολύ λίγα συστήματα που τον χρησιμοποίησαν- που προσέφερε προς τα πίσω συμβατότητα με τους 8086/8088 των PC, η πραγματική ισχύς του Mindset Computer βρισκόταν σε δύο τσιπάκια της VLSI Technology (σ.σ. κατασκευάστρια αργότερα και των επεξεργαστών, αρχιτεκτονικής RISC, ARM). Τα ολοκληρωμένα αυτά κυκλώματα σχεδιάστηκαν ειδικά για τις απαιτήσεις της Mindset και παρείχαν 50πλάσια επεξεργαστική ισχύ στα γραφικά, σε σχέση με εκείνη του IBM-PC. O υπολογιστής δεν διέθετε απλώς υψηλής ανάλυσης bitmap γραφικά, αλλά είχε κατασκευαστεί και με στόχο το animation. Διέθετε συνολικά 11 modes, αναλύσεων από 320×200 (16 χρώματα) έως 640×400 pixels (2 χρώματα), με παλέτα 512 χρωμάτων. Αριθμός ασύληπτος για την εποχή. Παράλληλα, μέσω του buffer των 32 ΚΒ, αλλά και με εφέ εναλλαγής χρωμάτων, επιτύγχανε ταχύτατα animations. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναλάμβαναν τα δύο ολοκληρωμένα της VLSI. Τα κυκλώματα αυτά ήταν τοποθετημένα στην Video Processor Board, μία κάρτα που καταλάμβανε τη μία από τις τρεις συνολικά θύρες επέκτασης. Πέρα όμως από το hardware, το σύστημα συνοδευόταν από την κατάλληλη εφαρμογή γι’ αυτές τις διεργασίες. Το Lumena δεν ήταν απλώς μία εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας, αλλά ένα επαγγελματικού επιπέδου εργαλείο δημιουργίας γραφικών και animation, που συνδυαζόταν με το ποντίκι δύο πλήκτρων του Mindset Computer καθώς και με ειδική πλατφόρμα προγραμματισμού 100 εντολών για δημιουργία σχεδίων και εφέ.

Το πλήρες σετ του Mindset με τη δεύτερη μονάδα των floppy disks.
Το πλήρες σετ του Mindset με τη δεύτερη μονάδα των floppy disks.

Από εκεί και πέρα, το Mindset Computer ήταν ένα σύστημα αρχιτεκτονικής x86, συμβατό με MS-DOS, αλλά όχι με το IBM-PC (σ.σ. διαφορετικό hardware και BIOS), εφοδιασμένο με την έκδοση GW BASIC της Microsoft.  Στη βασική του έκδοση διέθετε 128 ΚΒ μνήμη και αντί για μονάδα δισκέτας ή κασετόφωνο, δύο θύρες για ROM cards. Ωστόσο παρεχόταν έως έξτρα μία ακόμη μονάδα με δύο FDD (σ.σ. δέχονταν δισκέτες 5,25» σε IBM-PC φορμά των 640 ΚΒ) και περισσότερη μνήμη, η οποία ήταν ίδιων διαστάσεων και τοποθετούνταν πάνω από την κύρια μονάδα του υπολογιστή. Γενικά, ο υπολογιστής της Mindset, χωρίς να είναι αντικειμενικά όμορφος, συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις πιο εργονομικές συνθέσεις της εποχής του. Αξίζει να σημειωθεί, ότι βρήκε μία θέση ως έκθεμα στο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας ΥόρκηςMoMA.

Μπορεί οι πωλήσεις του Mindset Computer να παρέμειναν χαμηλές, ενώ σαν όνομα να ξεχάστηκε πολύ γρήγορα. Θεωρείται ωστόσο σήμερα ως ένας εμβληματικός υπολογιστής της δεκαετίας του ’80 που έβαλε τη βάση για τα νεότερα 16μπιτα οικιακά συστήματα με  έμφαση στα γραφικά. Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο μάλιστα που ο Atari 520ST, ο οποίος κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα, είχε σχεδόν πανομοιότυπες προδιαγραφές στον τομέα των γραφικών.

MINDSET GRAPHICS COMPUTER

Επεξεργαστής: 16bit Intel 80186 στα 6 MHz
RAM/VRAM/ROM: 128 KB (επεκτάσιμη ως 384 ΚΒ) / 32 KB / 32 KB
Γραφικά: VLSI custom chips, 320×200 pixels (16 χρώματα), 640×400 pixels (2 χρώματα), παλέτα 512 χρωμάτων
Ήχος: 4 κανάλια ήχου
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY 84 πλήκτρων, 10 F-keys
Media: 2x ROM/RAM Cardridge, 2x FDD 5,25» (προαιρετικά)
Θύρες: TV out, Composite, RGB, Audio, DB9 Sync port, 2x Mouse/Joystick, 3x expansion slots
OS/Λογισμικό: MS DOS 2.11, GW BASIC
Διαστάσεις: 40x30x7 εκατοστά (κύρια μονάδα)

Δείτε επίσης…

Mindset Computer review (Creative Computing, τεύχος Φεβρουαρίου 1985)

Advertisements