ΑΠΡΙΛΙΟΣ | HP 9800 System 45

icon COMPUTER-TOY-MHNAΑΠΡΙΛΙΟΣ 1978 – Ο μήνας που μπαίνει στον κατάλογο της Hewlett Packard το μοντέλο HP 9845. Πρόκειται για το πρώτο μοντέλο της οικογένειας high end επιστημονικών ψηφιακών αριθμομηχανών της HP, γνωστών και ως technical desktops, με μεγάλη οθόνη CRT. Το μοντέλο αυτό ξεχωρίζει, διότι θεωρείται ο πρώτος σταθμός εργασίας μαζικής παραγωγής. Αν και απέχει από τη σημερινή μορφή των workstation, ο HP 9845 μπορούμε να πούμε ότι θεμελίωσε αυτήν την μορφή υπολογιστών.

HP 9100A
HP 9100A (1968): O πρώτος «personal computer» της HP, βασισμένος στη φιλοσοφία σχεδιασμού του Olivetti Programma 101. Άλλωστε η ΗΡ πλήρωσε πνευματικά δικαιώματα στην Olivetti προκειμένου να μεταφέρει για τα δικαιώματα χρήσης πατεντών που αφορούσαν την αρχιτεκτονική του υπολογιστή.

Η HP υπήρξε πρωτοπόρος στην κατασκευή προσωπικών υπολογιστών. Ήταν μάλιστα η πρώτη που χρησιμοποίησε τον όρο «Personal Computer» ήδη από το 1968, για την desktop προγραμματιζόμενη ψηφιακή αριθμομηχανή HP 9100. Αν και το εν λόγω σύστημα ήταν σε μεγάλο βαθμό βασισμένο στο επαναστατικό μοντέλο Programma 101 της Olivetti και βέβαια ελάχιστη σχέση είχε με αυτό που σήμερα ονομάζουμε προσωπικός υπολογιστής. Ο HP 9100 ωστόσο, αποτέλεσε το θεμέλιο για μία σειρά desktop συστημάτων της HP τα επόμενα χρόνια και οδήγησε τελικά στο σχεδιασμό των πρώτων PC της. Παραδοσιακά, η εταιρεία επέμεινε στο σχεδιασμό «όλα σε ένα«, αλλά και στην μοναχική πορεία στην ανάπτυξη του hardware, παρέχοντας συμβατότητα -και όχι πάντα- μόνο με δικά της μοντέλα. Γενικότερα, η HP επένδυε για αρκετά χρόνια στην ανάπτυξη ακόμη και των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που χρησιμοποιούνταν στους υπολογιστές της, χωρίς να επιδιώκει κοινές πλατφόρμες και να βασίζεται σε υποσυστήματα τρίτων κατασκευαστών.

Timeline HP 9000 Series

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα των desktop υπολογιστών της HP, με βάση τον HP 9100 του 1968, αναπτύχθηκαν τρεις βασικές οικογένειες συστημάτων έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80: προγραμματιζόμενες αριθμομηχανές, προσωπικοί υπολογιστές και σταθμοί εργασίας. Σε κάθε μία από αυτές τις οικογένειες η Hewlett Packard πρωτοπορούσε σε σχέση με τον ανταγωνισμό, χωρίς όμως να μαζικοποιεί την αγορά ή να δημιουργεί ένα πρότυπο προς αντιγραφή. Αντιθέτως, η HP έχτισε ένα πολύ συγκεκριμένο πελατολόγιο σε εταιρείες και ερευνητικά κέντρα, επεκτείνοντας ολοένα την αρχική φιλοσοφία: προγραμματιζόμενες ηλεκτρονικές αριθμομηχανές «όλα σε ένα» (με πληκτρολόγιο, οθόνη και εκτυπωτή σε ένα σώμα).

HP-9825 (1975): Η πρώτη προγραμματιζόμενη ηλεκτρονική αριθμομηχανή της HP με κεντρικό επεξεργαστή.
HP-9825 (1975): Η πρώτη προγραμματιζόμενη ηλεκτρονική αριθμομηχανή της HP με κεντρικό επεξεργαστή.

Η πρώτη προσέγγιση στη σύγχρονη μορφή προσωπικών υπολογιστών έρχεται με τον HP-9825A στα μέσα της δεκαετίας του ’70, που ήταν και το πρώτο προγραμματιζόμενο desktop calculator με κεντρικό επεξεργαστή. Και πιο συγκεκριμένα τον HP 5061, μία υβριδική μορφή bit slice 16μπιτου επεξεργαστή. Δηλαδή ο επεξεργαστής αποτελούνταν από τρία ολοκληρωμένα κυκλώματα σε μία πλακέτα. Αναλυτικότερα γι’ αυτόν μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια. Λίγα χρόνια νωρίτερα, θα παρουσιάσει το ισχυρότερο μοντέλο της οικογένειας HP 9800, τον 9830A, του οποίου οι δυνατότητες τον κατέτασσαν στους προσωπικούς υπολογιστές (σ.σ. ήταν το πρώτο desktop calculator με δυνατότητα προγραμματισμού σε BASIC). Με τη χρήση και εξέλιξη του ίδιου επεξεργαστή, η HP προχώρησε στην κατασκευή του αμιγώς desktop υπολογιστή 9835A το 1978 και του πρώτου workstation, στον οποίο τοποθετήθηκαν δύο τέτοιοι επεξεργαστές. Τον HP 9845 ή HP 9800 System 45.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ SYSTEM 45

Για το σχεδιασμό του HP 9845 η Hewlett Packard ακολούθησε την πεπατημένη, όπως ακριβώς είχε κάνει με τον HP 9825 λίγα χρόνια νωρίτερα. Ήδη από τον HP 9830 το 1972, η εταιρεία μετέφερε την 16μπιτη αρχιτεκτονική του πρώτου της minicomputer, του HP 2116A. Ένα σύστημα που αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο και αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη μίας αξιόλογης γκάμας λογισμικού. Έτσι, η HP δεν είχε λόγο να πειραματιστεί με νέα σχέδια.

Η παραλλαγή του επεξεργαστή HP D5061-3001 που τοποθετήθηκε στον HP 8045 δεν διέθετε το ένα από τα τρία ολοκληρωμένα, που ήταν επιφορτισμένο αποκλειστικά με τις μαθηματικές πράξεις δεκαδικών (EMC).
Η παραλλαγή του επεξεργαστή HP D5061-3001 που τοποθετήθηκε στον HP 8045 δεν διέθετε το ένα από τα τρία ολοκληρωμένα, που είχε ρόλο μαθηματικού συνεπεξεργαστή (EMC – Extended Math Chip).

Αυτή της η απόφαση όμως είχε ένα μειονέκτημα. Η 16μπιτη αρχιτεκτονική ήταν αρκετά σύνθετη για να στριμωχτεί σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα με το μέγεθος της λιθογραφίας των αρχών της δεκαετίας του ’70, την εποχή δηλαδή που η πρώτη CPU της Intel (4004) ήταν 4μπιτη. Έτσι, αναγκαστικά η HP οδηγήθηκε σε υβριδικές λύσεις. Στον HP 9830 η μονάδα επεξεργασίας καταλάμβανε τρεις ολόκληρες πλακέτες. Η εταιρεία κατάφερε να μεταφέρει την αρχιτεκτονική του minicomputer HP 2116A σε έναν επεξεργαστή το 1975, όταν πέρασε στην κατασκευή με τεχνολογία NMOS και λιθογραφία 5 μm. Ακόμη όμως κι έτσι απαιτούνταν τρία ολοκληρωμένα κυκλώματα τοποθετημένα σε μία κεραμική συσκευασία. Ο επεξεργαστής αυτός, γνωστός και ως BPC, υπήρξε ο πρώτος 16μπιτος της ιστορίας και τοποθετήθηκε στο desktop calculator HP 9825A, τον desktop υπολογιστή HP 9835A και τον μεγαλύτερο «αδερφό» του, το workstation HP 9845A.

Αναλυτικότερα, στον HP 9845A ήταν τοποθετημένοι δύο τέτοιοι επεξεργαστές με διαφορετικούς ρόλους. Ο ένας, αποκαλούμενος και ως LPU (Language Processor Unit), αναλάμβανε τις διεργασίες της εκτέλεσης των προγραμμάτων της BASIC. Ο άλλος που χαρακτηριζόταν ως PPU (Peripheral Processor Unit) λειτουργούσε σαν ελεγκτής όλων των περιφερειακών συσκευών. Οι δύο αυτοί επεξεργαστές συνδυάζονταν και με Μονάδα Διαχείρισης Μνήμης (MMU) σε μορφή κάρτας. Οι επεξεργαστές του HP 9845A ήταν πανομοιότυποι μεταξύ τους, αλλά ελαφρώς διαφορετικοί από εκείνον του HP 9825. Στο επίσης LSI (Large Scale Integration) ολοκληρωμένο του System 45 η διευθυνσιοδότηση μνήμης ήταν 16μπιτη (128 ΚΒ) αντί για 15μπιτη (64 ΚΒ), ενώ απουσίαζε ο μαθηματικός συνεπεξεργαστής EMC (Extended Math Chip).

HP_System45_Architecture
Η αρχιτεκτονική του HP 9845 ήταν παρόμοια με εκείνη του HP 9825, με τις διαφορές τους να καθορίζονται από την ύπαρξη των δύο επεξεργαστών. Στον 9845Α υπήρχε περιορισμός στα τμήματα της μνήμης που είχε πρόσβαση ο κάθε επεξεργαστής. Κάτι που δεν συνέβαινε στα μοντέλα B και C.

Στο System 45 υπήρχαν πρακτικά τέσσερις δίαυλοι. Ένας εξωτερικός, προς τις συσκευές εισόδου/εξόδου. Ένας εσωτερικός, στην κεραμική συσκευασία των επεξεργαστών, για την επικοινωνία των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που τους απαρτίζουν. Οι δύο άλλοι, ήταν οι δίαυλοι επικοινωνίας των επεξεργαστών με τη μνήμη. Αυτό που ονομάζουμε σήμερα FSB (Front Side Bus). Οι επεξεργαστές λειτουργούσαν παράλληλα και η πρόσβασή τους στην κοινή μνήμη γινόταν μέσω διακοπτών. Η διαφορά μεταξύ 9845Α και Β, ήταν ότι στην περίπτωση του Β οι δίαυλοι των επεξεργαστών ήταν παράλληλοι και είχαν πρόσβαση εξίσου σε όλη τη RAM.

HP 9845A (opened)

Παρόλο που η ενσωμάτωση ήταν πρωτόγνωρη για υπολογιστή της εποχής, η τεχνολογία στην κατασκευή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και ειδικά της μνήμης δεν ήταν τόσο προχωρημένη ώστε να μπορούν όλα τα ηλεκτρονικά να χωρέσουν σε μία πλακέτα. Ο System 45 ήταν ογκώδης και βαρύς, καθώς στην κύρια μονάδα συνυπήρχαν μαζί με το μηχανισμό του εκτυπωτή και το τροφοδοτικό, όλα τα επιμέρους κυκλώματα σε μορφή καρτών, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Οι δύο επεξεργαστές μόνο καταλάμβαναν μία ξεχωριστή κάρτα, όπως άλλωστε και ο ελεγκτής της μνήμης. Η ψύξη γινόταν από δύο ανεμιστήρες που ήταν τοποθετημένοι πίσω από τις δύο δέσμες καρτών για να απάγουν τον θερμό αέρα. Το σύστημα δεν διέθετε εξωτερικές συνδέσεις, πέρα από τέσσερις θύρες εισόδου/εξόδου, καθώς δεν ήταν απαραίτητες λόγω του εξαιρετικού βαθμού ενσωμάτωσης. Ακόμη και το μόνιτορ κούμπωνε και συνδεόταν πάνω στις βάσεις του στην κύρια μονάδα.

Το εργονομικό και τεράστιο πληκτρολόγιο του System 45 ήταν χωρισμένο σε δύο ζώνες λειτουργίας. Την κάτω (εγγύτερα στο χρήστη) για την εισαγωγή χαρακτήρων και την πάνω με τα ειδικά πλήκτρα του συστήματος.
Το εργονομικό και τεράστιο πληκτρολόγιο του System 45 ήταν χωρισμένο σε δύο ζώνες λειτουργίας. Την κάτω (εγγύτερα στο χρήστη) για την εισαγωγή χαρακτήρων και την πάνω με τα ειδικά πλήκτρα του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση, από τον τυπικό System 45 δεν έλειπε σχεδόν τίποτε, ενώ όλα τα επιμέρους τμήματα αποτελούσαν ένα ενιαίο μπλοκ μαζί με την κύρια μονάδα. Η βασική σύνθεση περιλάμβανε το πληκτρολόγιο και την οθόνη CRT, που στα πρώτα μοντέλα ήταν μονόχρωμη (πράσινη) και στο τελευταίο, το C, έγχρωμη. Επίσης ενσωματώνονταν δύο θήκες για ROM cartridge και τουλάχιστον ένας μηχανισμός για κασέτες, που αποτελούσαν και το κύριο αποθηκευτικό μέσο του υπολογιστή. Στην κύρια μονάδα μπορούσε εκ των υστερών να τοποθετηθεί (χωνευτά) θερμικός εκτυπωτής σελίδας, ενώ στα μοντέλα B και C, μπορούσαν να δεχτούν και light pen. Όλος αυτός ο βαθμός ενσωμάτωσης στο desktop υπολογιστή, μεταφραζόταν σε συνολικό βάρος που μπορούσε να ξεπεράσει και τα 70 κιλά! Αν και το πολύ αυξημένο βάρος δεν οφείλεται μόνο στον αριθμό των υποσυσκευών, όσο και στην πανίσχυρη θωράκιση από ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Γενικότερα, η ποιότητα κατασκευής και ανθεκτικότητα των System 45 ήταν αδιαμφισβήτητα κορυφαίες.

HP 9845A

HP 9845A

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 1977, οπότε ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του HP 9800 System 45, είναι η χρονιά που κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι οικιακοί υπολογιστές. Θα χρειαστεί ακόμη να περάσει λίγος καιρός έως ότου μορφοποιηθεί η τυπική αρχιτεκτονική σχεδιασμού των προσωπικών υπολογιστών, καθώς τα χρόνια εκείνα, ακόμη οι μεγάλοι κατασκευαστές πειραματίζονται με διάφορες πλατφόρμες.

Ο HP 9845A διαφέρει σημαντικά από πολλές απόψεις σε σχέση με την τελική φιλοσοφία σχεδιασμού τόσο των PC, όσο και των workstations. Η ιδια η HP άλλωστε επιμένει να τον συνδέει με τα desktop calculators από όπου κατάγεται. Η περιγραφή του τι είναι ο System 45 έρχεται από την ίδια την εταιρεία στο Hewlett Packard Journal του Απριλίου του 1978:

HP Journal Απριλίου 1978.
HP Journal Απριλίου 1978.

Ο System 45 είναι ένας προσωποποιημένος (personalized) υπολογιστής γραφείου, με υψηλά χαρακτηριστικά ενσωμάτωσης και διάδρασης με το χρήστη. Είναι σχεδιασμένος για να προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες υπολογισμού, αποθήκευσης και χρήσης συσκευών εισόδου/εξόδου (Ι/Ο) συγκεντρωμένες σε μία μονάδα γραφείου. Ο System 45 ή HP 9845A διαθέτει τον ταχύτερο κεντρικό επεξεργαστή και τις μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης από κάθε άλλο σύστημα desktop.

Στο στόχο της HP για την κατασκευή του System 45 ήταν οι παραδοσιακοί της πελάτες. Κατά κύριο λόγο δηλαδή εταιρείες και ερευνητές, των οποίων τις αυξημένες απαιτήσεις κάλυπταν ως τότε τα minicomputer που ήταν όμως ογκώδη και δύσχρηστα. Έπρεπε λοιπόν να μην κάνει εκπτώσεις στις δυνατότητες και την ισχύ, ενώ παράλληλα να τις συμπτύξει σε ένα σύστημα γραφείου. Σε αυτό το σημείο υπήρξε πολύτιμη η τεχνογνωσία που είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια στα προγραμματιζόμενα desktop calculators. Συγκρινόμενο λοιπόν με τους προσωπικούς υπολογιστές της εποχής (όπως για παράδειγμα οι Apple II και Commodore PET), ο System 45 ήταν ένας πολύ ισχυρότερος και πληρέστερος υπολογιστής, στο ίδιο περίπου μέγεθους, του οποίου όμως η τιμή τον έφερνε κοντά στα πολύ πιο ακριβά minicomputer. Χωρίς υπερβολή, το 1978 δεν υπήρχε τίποτε σε μορφή desktop ικανό να συγκριθεί με τον System 45.

Aπό πλευράς σύνθεσης λοιπόν, ο System 45 κυκλοφόρησε αρχικά σε δύο εκδόσεις:

HP 9845A: Με 16 ΚΒ μνήμη, μονόχρωμο μόνιτορ, ένα tape drive και χωρίς θερμικό εκτυπωτή, προς 11.000 δολάρια
HP 9845S: Το πλήρες πακέτο, με 64 ΚΒ μνήμη και επιπλέον ένα ακόμη tape drive, ενσωματωμένο θερμικό εκτυπωτή και κάρτα γραφικών, προς 20.000 δολάρια.

O HP 9845A/S δεν είχε ενσωματωμένη ROM. Firmware, λειτουργικό σύστημα και γλώσσες προγραμματισμού, φορτώνονταν με τη μορφή ROM cartridge σε δύο θήκες των τεσσάρων.
O HP 9845A/S δεν είχε ενσωματωμένη ROM. Firmware, λειτουργικό σύστημα και γλώσσες προγραμματισμού, φορτώνονταν με τη μορφή ROM cartridge σε δύο θήκες των τεσσάρων.

H πιο αξιοσημείωτη ιδιομορφία του πρώτου μοντέλου ήταν η πλήρης απουσία ενσωματωμένης μνήμης ROM. Αντί αυτής, ακόμη και το βασικό firmware περιλαμβανόταν σε ROM cartridge τα οποία τοποθετούνταν σε δύο θήκες εκατέρωθεν της κύριας μονάδας. Οι δύο αυτές θήκες μπορούσαν να δεχτούν έως και 8 συνολικά cartridge. Βέβαια στην περίπτωση του 9845A μόνο τέσσερα ήταν διαθέσιμα, καθώς τα υπόλοιπα δεσμεύονταν από το firmware και το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή. Κάτι που δεν συνέβαινε στον 9845Β, όπου αυτές οι ROM είχαν μετακομίσει στο εσωτερικό της κύριας μονάδας. Σε μορφή ROM cartridge προσφέρονταν οι γλώσσες προγραμματισμού, ο assembler και τα πακέτα γραφικών της HP. Η τεχνική αυτή φορτώματος του βασικού λογισμικού αποδείχτηκε και γρήγορη και αξιόπιστη. Με το άναμα του υπολογιστή το σύστημα «έβλεπε» άμεσα τα ROM cartridge κι έμπαινε στο αντίστοιχο περιβάλλον λειτουργίας. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η BASIC που συνόδευε το σύστημα ήταν πανίσχυρη και πληρέστατη από πλευράς εντολών. Ενώ, λόγω του σχεδιασμού του διπλού επεξεργαστή, με τον ένα να αναλαμβάνει τις διεργασίες της BASIC, η εκτέλεση του κώδικά της ήταν ταχύτατη και μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και την ταχύτητα της Assembly.

To Tape cartridge αντίστοιχα, ήταν το κύριο μέσο αποθήκευσης του συστήματος. Κάθε κασέτα χωρούσε 217 ΚΒ δεδομένων και η ταχύτητα μεταγωγής ήταν της τάξης των 1.440 bytes ανά δευτερόλεπτο

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στη βασική του σύνθεση το σύστημα δεν διέθετε γραφικά. Κάτι τέτοιο παρεχόταν μόνο στην έκδοση S, μέσω κάρτας γραφικών τοποθετημένης στο μόνιτορ, με 32 ΚΒ μνήμης. Τα γραφικά της έκδοσης S ήταν μονόχρωμα και διανυσματικά, σε ανάλυση 560×455 pixels.

HP 9845A

Επεξεργαστής: 2x 16bit HP D5061-3001 στα 11,4 MHz
Μνήμη RAM/VRAM: 16 ως 64 ΚΒ / 32 KB (προαιρετικά)
Μνήμη ROM: Αποσπώμενα ROM modules (2 υποδοχές)
Γραφικά: 80×25 text mode, 560×455 pixels (προαιρετικά), μονόχρωμα
Οθόνη: Μονόχρωμη CRT, 13»
Εκτυπωτής: Θερμικός 80 χαρακτήρων, 480 γραμμές/λεπτό (προαιρετικά)
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 15 F-keys, αριθμητικό
Media: 1 ή 2x Tape cardridge (217 KB, 1.440 bps), ROM modules
Θύρες: 4x Ι/Ο (Εισόδου/Εξόδου)
Διαστάσεις: 48,3×45,7×66,7 εκατοστά
Βάρος: 18,6 κιλά (χωρίς την οθόνη)

HP-9845BHP 9845B

Το ανανεωμένο μοντέλο 9845B έκανε την εμφάνισή του στον κατάλογο της HP το 1979 και οι πωλήσεις του ξεκίνησαν την επόμενη χρονιά. Παρά τα κάποια προβλήματα αξιοπιστίας που παρουσίασε, το μοντέλο Β αποδείχτηκε το πιο εμπορικά επιτυχημένο όλων των System 45.

Από το 1982 τα μοντέλα Β και C προσφέρονταν στο επίπεδο εξοπλισμού Option 200, το οποίο περιλάμβανε ταχύτερο επεξεργαστή LPU από την AMD (Am2900)
Από το 1982 τα μοντέλα Β και C προσφέρονταν στο επίπεδο εξοπλισμού Option 200, το οποίο περιλάμβανε ταχύτερο επεξεργαστή LPU από την AMD (Am2900)

Καθώς ήταν ελαφρώς πιο πλήρης από πλευράς σύνθεσης και με ανανεωμένα ηλεκτρονικά, ο HP 9845B εξέφραζε την ωρίμανση του αρχικού σχεδίου. Από την άλλη όμως, λόγω των βελτιώσεων αυτών στα κυκλώματα και παρόλο που ήταν σχεδόν πανομοιότυπος από πλευράς hardware με τον Α, στην πράξη δεν ήταν συμβατός με αυτόν. Και ο κύριος λόγος είχε να κάνει με τη διαφορετική λειτουργία των διαύλων. Στον Α οι δύο επεξεργαστές είχαν πρόσβαση σε διαφορετικά σημεία της μνήμης, ενώ στον Β μοιράζονταν από κοινού τη RAM. Επιπλέον όμως, στον Β οι βασικές ROM που περιλάμβαναν το firmware και το OS είχαν μεταφερθεί στην κεντρική μονάδα κι έπαψαν να φορτώνονται μέσω ROM cartridge. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ασυμβατότητα αφορούσε περισσότερο τον Α, καθώς στην περίπτωση του Β υπήρχε δυνατότητα να τρέξει προγράμματα του προηγούμενου μοντέλου, αλλά θα έπρεπε πρώτα να ξαναμεταγλωττιστεί ο πηγαίος κώδικας στον Β.

Συνοπτικά οι αλλαγές και βελτιώσεις σε σχέση με τον 9845Α:

  • Νέος σχεδιασμός mainboard και ηλεκτρονικών, με ενσωμάτωση της ROM.
  • Διαφορετική χαρτογράφηση των διαύλων και της μνήμης
  • Θεαματική αύξηση μεγέθους στις κάρτες επέκτασης μνήμης. Στα 128 KB και 512 ΚΒ, από 16 ΚΒ και 32 ΚΒ.
  • Επαυξημένη έκδοση της BASIC με νέες συναρτήσεις

Πλέον η μέγιστη μνήμη εκτοξευόταν στα 1,6 MB. Για μία ακόμη φορά ο υπολογιστής κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις:

HP 9845B: Με 64 ΚΒ μνήμη, μονόχρωμο μόνιτορ, ένα tape drive και χωρίς θερμικό εκτυπωτή, προς 14.000 δολάρια.
HP 9845T: Mε 192 ΚΒ μνήμη, δύο tape drives, ενσωματωμένο θερμικό εκτυπωτή και κάρτα γραφικών, προς 23.500 δολάρια.

Το 1982 κι ενώ είχε μπει και ο 9845C σε παραγωγή, διατέθηκε και για τα δύο μοντέλα ένα ακόμη επίπεδο εξοπλισμού, το Option 200. Σε αυτό, ο επεξεργαστής LPU (για την εκτέλεση των προγραμμάτων) αντικαταστάθηκε με τον bit slice AMD 2900. Επίσης αναβαθμίστηκε το κύκλωμα γραφικών, στην περίπτωση του Β, με hardware επιτάχυνση στα διανυσματικά (μονόχρωμα) γραφικα. Μία αναβάθμιση που συνοδευόταν από στάνταρ light pen, ώστε το σύστημα να προσφέρεται ως μία πιο φθηνή εναλλακτική του 9845C για εφαρμογές CAD.

HP 9845B

Επεξεργαστής: 2x 16bit HP D5061-3001 στα 11,4 MHz
Μνήμη RAM/VRAM: 64 KB ως 1,6 MΒ / 32 KB
Μνήμη ROM: Αποσπώμενα ROM modules (2 υποδοχές)
Γραφικά: 80×25/80×28 text mode, 560×455 pixels
Οθόνη: Μονόχρωμη CRT, 13»
Εκτυπωτής: Θερμικός 80 χαρακτήρων, 480 γραμμές/λεπτό (προαιρετικά)
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 15 F-keys, αριθμητικό
Media: 1 ή 2x Tape cardridge (217 KB, 1.440 bps), ROM modules
Θύρες: 4x Ι/Ο (Εισόδου/Εξόδου)
Διαστάσεις: 47,8×47,8×67,1 εκατοστά
Βάρος: 18,6 κιλά (χωρίς την οθόνη)

HP 9845C

HP 9845C

O HP 9845C παρουσιάζεται το Δεκέμβριο του 1980 και, ενώ ήταν ταυτόσημος από πλευράς hardware με τον μοντέλο Β, η θεαματική του αναβάθμιση στον τομέα των γραφικών τον καθιστούσε ένα ξεχωριστό graphics workstation. Ο 9845C ήταν το πρώτο μοντέλο της σειράς με δυνατότητα απεικόνισης έγχρωμων γραφικών και γενικά ο πρώτος έγχρωμος υπολογιστής της HP. Ο C ήταν απόλυτα συμβατός με τον Β και μόνο οι εφαρμογές του τελευταίου που ήταν σχεδιασμένες για να αξιοποιούν τα έγχρωμα γραφικά δεν μπορούσαν να τρέξουν στο προηγούμενο μοντέλο.

Ο HP 9845C ήταν ένα έγχρωμο workstation ιδανικό για εφαρμογές CAD
Ο HP 9845C ήταν ένα έγχρωμο workstation ιδανικό για εφαρμογές CAD

Η μεγάλη διαφοροποίηση του C, σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα System 45, ήταν η ύπαρξη χρώματος. Δεν ήταν όμως απλώς ένα έγχρωμο workstation, αλλά ένα πανίσχυρο σύστημα που προοριζόταν για εφαρμογές CAD. Μία σειρά λοιπόν προσθηκών στη σύνθεσή του, προορίζονταν γι’ αυτό το σκοπό. Το πιο προφανές, η ύπαρξη light pen στο βασικό εξοπλισμό. Επιπλέον, το σύστημα ήταν εξοπλισμένο με κύκλωμα επιτάχυνσης των διανυσματικών γραφικών, μέσω του οποίου απεικονίζονταν έως και 5.000 διανύσματα το δευτερόλεπτο. Για την επιτάχυνση των υπεύθυνος ήταν ο επεξεργαστής AMD 2900 που περιλαμβανόταν στο κύκλωμα γραφικών. Τα διανυσματικά γραφικά που κατεξοχήν αξιοποιούνται στις εφαρμογές CAD, ήταν αρκετά δημοφιλή τη δεκαετία του ’70, αλλά κατά κύριο λόγο μονόχρωμα. Η ύπαρξη όμως χρώματος και ακόμη περισσότερο τα γεμίσματα επιφανειών στα bitmap γραφικά, απαιτούσαν μεγάλη ποσότητα μνήμης, που ως και τα τέλη εκείνης της δεκαετίας ήταν πανάκριβη. Το 1980 όμως, οπότε παρουσιάστηκε ο HP 9845C οι τιμές ήταν πολύ πιο προσιτές. Το σύστημα ήταν εξοπλισμένο με 96 KB Video RAM, η οποία κάλυπτε τις απαιτήσεις των τριών bitplanes (RGB) των 32 ΚΒ το καθένα. Έτσι, το κάθε pixel αποτελούνταν από τρία bits, κάτι που μεταφράζεται σε 8 βασικά χρώματα. Τόσα ήταν τα χρώματα για τις γραμμές, αλλά με τεχνική εξομοίωσης χρωμάτων (dithering) σε 17 επίπεδα, στο γέμισμα των επιφανειών επιτυγχάνονταν 4.913 συνολικά αποχρώσεις.  Το εντυπωσιακό, για υπολογιστή του 1980, ήταν ότι ακόμη και για τα bitmap γραφικά υπήρχε κύκλωμα επιτάχυνσης που επέτρεπε (θεωρητικά) την μέγιστη ταχύτητα ανανέωσης 2 εκατ. pixels το δευτερόλεπτο.

Τα γραφικά του υπερυπολογιστή στο κέντρο επιχειρήσεων NORAD στην ταινία War Games του 198... ήταν σχεδιασμένα σε έναν HP 9845C graphics workstation.
Τα γραφικά του υπερυπολογιστή στο κέντρο επιχειρήσεων NORAD στην ταινία War Games του 1983 ήταν σχεδιασμένα σε ένα HP 9845C graphics workstation.

Όλο αυτό το πακέτο δυνατοτήτων απαιτούσε αναβάθμιση της BASIC ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο οι νέες δυνατότητες των γραφικών. Έτσι λοιπόν, προστέθηκαν 35 ειδικές εντολές για τα γραφικά, οι οποίες περιλαμβάνονταν σε ένα επιπλέον ROM cartridge. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο έγχρωμο μόνιτορ 13» διέθετε και μία σειρά soft keys για την άμεση διαχείριση βασικών παραμέτρων στα γραφικά. Τέλος, το σύστημα μπορούσε να δεχτεί πλειάδα ειδικών περιφερειακών συσκευών που πολλαπλασίαζαν τις δυνατότητές του ως graphics workstation. Μεταξύ αυτών, ταμπλέτες σχεδιασμού, έγχρωμοι plotter, ακόμη και ψηφιακή κάμερα.

HP 9845C

Επεξεργαστής: 2x 16bit HP D5061-3001 στα 11,4 MHz
Μνήμη RAM/VRAM: 192 KB ως 1,6 MΒ / 96 KB
Μνήμη ROM: Αποσπώμενα ROM modules (2 υποδοχές)
Γραφικά: 80×28 text mode, 560×455 pixels, 4.913 αποχρώσεις
Οθόνη: Έγχρωμη CRT, 13»
Εκτυπωτής: Θερμικός 80 χαρακτήρων, 480 γραμμές/λεπτό
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 15 F-keys, αριθμητικό
Media: 1 ή 2x Tape cardridge (217 KB, 1.440 bps), ROM modules
Θύρες: 4x Ι/Ο (Εισόδου/Εξόδου)
Διαστάσεις: 54,6,8×48,3×76,2 εκατοστά
Βάρος: 23,8 κιλά (χωρίς την οθόνη)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

HP 9835 Ο «μικρός αδερφός»

HP 9835A (1979)
HP 9835A (1979)

Το πρόβλημα με τους System 45, σε μία αγορά μάλιστα που τυπικά -πέρα από κάποια πολύ ειδικά μοντέλα της ΙΒΜ- δεν υπήρχε, ήταν το πολύ υψηλό κόστος τους. Για το σκοπό αυτό, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του HP 9845A η HP προχώρησε στην κατασκευή ενός πιο «light» μοντέλου, ικανού να τρέξει το λογισμικό του αντίστοιχου workstation. Ο HP 9835 ήταν σχεδόν ίδιος σχεδιαστικά τον HP 9825, με τον οποίο μοιράζονταν αρκετά τμήματα. Διέθετε έναν επεξεργαστή HP 5041, τέσσερις μονές θήκες για ROM Cartridge, ένα tape drive, μία ή δύο θύρες Ι/Ο, ενώ ο ενσωματωμένος (προαιρετικός) θερμικός εκτυπωτής ήταν μεγέθους ταινίας (16 χαρακτήρων). Δεν διέθετε γραφικά ούτε στον έξτρα εξοπλισμό. Ο HP 9835 κυκλοφόρησε σε δύο βασικές εκδόσεις.

HP 9835A: Με μονόχρωμο μόνιτορ 13» και τιμή 9.900 δολάρια.
HP 9835B: Mε ενσωματωμένη οθόνη μίας γραμμής (32 χαρακτήρων) και τιμή 8.700 δολάρια.

HP 9835

Επεξεργαστής: 16bit HP D5061-3001 στα 11,4 MHz
Μνήμη RAM: 64 ως 256 ΚΒ
Μνήμη ROM: Αποσπώμενα ROM modules (4 υποδοχές)
Γραφικά: 80×25 text mode, μονόχρωμα
Οθόνη: Μονόχρωμη CRT, 13» (9835Α), LED μίας γραμμής (9835B)
Εκτυπωτής: Θερμικός 16 χαρακτήρων, 190 γραμμές/λεπτό (προαιρετικά)
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 15 F-keys, αριθμητικό
Media: 1 ή 2x Tape cardridge (217 KB, 1.440 bps), ROM modules
Θύρες: 1 ή 2x Ι/Ο (Εισόδου/Εξόδου)
Διαστάσεις: 38,4×49,5×12,8 εκατοστά (χωρίς την οθόνη)
Βάρος: 11,8 κιλά (χωρίς την οθόνη)

ΠΗΓΕΣ

Δείτε επίσης…