11/ 04/ 1976 | Apple I

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11 Απριλίου 1976, ο πρώτος υπολογιστής της νεοϊδρυθείσας Apple γίνεται διαθέσιμος προς πώληση. Το κιτ Apple I του Στιβ Γουόζνιακ, ένας από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές της ιστορίας και βέβαια το θεμέλιο της σημερινής αυτοκρατορίας της Apple. Υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν συνολικά 200 τέτοια κιτ.

Ο πρώτος Apple κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της Hewlett Packard! Για να είμαστε ακριβείς, ο Στιβ Γουόζνιακ ήταν τότε εργαζόμενος της ΗΡ, όπου και υπήρχε ενθάρρυνση αλλά και χρηματοδότηση των προσωπικών σχεδίων μηχανικών της εταιρείας. Κάπως έτσι ξεκίνησε το 1975 να πειραματίζεται με το δικό του σχέδιο προσωπικού υπολογιστή. Τόσο ο δημοφιλής εκείνη την εποχή Intel 8080 έπεφτε βαρύς για τα οικονομικά του Γουόζνιακ, όσο όμως και ο Motorola 6800. Έτσι, ξεκίνησε το σχεδιασμό της πλακέτας του με βάση έναν MOS 6502 που αγόρασε ο ίδιος με 20 δολάρια, ο οποίος ήταν και σε μεγάλο βαθμό παρόμοιος με τον MC6800. Σε λίγους μήνες ο εφευρετικός Γουόζνιακ είχε έτοιμο ένα πρώτο δείγμα, μόνο που η ΗΡλόγω μετακόμισης των γραφείων της- δεν μπόρεσε να του δώσει προσοχή. Έτσι έχασε την ευκαιρία να είναι εκείνη που θα παρουσίαζε στην αγορά το πρώτο ολοκληρωμένο κιτ μικροϋπολογιστή.

Διαφήμιση του Apple I, στο τεύχος Οκτωβρίου 1976 του περιοδικού Interface Age
Διαφήμιση του Apple I, στο τεύχος Οκτωβρίου 1976 του περιοδικού Interface Age

Αν και έχει προηγηθεί ο ALTAIR 8800, το κιτ του Γουόζνιακ διέφερε θεμελιακά στον τρόπο εισαγωγής και απεικόνισης δεδομένων. Έως τότε οι μικροϋπολογιστές βασίζονταν σε διακόπτες και led για την εισαγωγή δεδομένων και εμφάνιση αποτελεσμάτων. Ο Γουόζνιακ αντιθέτως προσάρμοσε κύκλωμα απεικόνισης σε οθόνη (βίντεο τερματικού) και είσοδο για πληκτρολόγιο. Έτσι, με χρήση των αντίστοιχων συσκευών ο Apple I αποκτούσε μορφή σύγχρονου desktop υπολογιστή. Επιπλέον, το κιτ του Γουόζνιακ δεν απαιτούσε γνώσεις ηλεκτρονικών και συναρμολόγισης από πλευράς αγοραστή. Η πλακέτα ήταν πλήρης με 30 ολοκληρωμένα κυκλώματα και έτοιμη να συνδεθεί με πληκτρολόγιο, τηλεόραση και κασετόφωνο. Διέθετε 4KB μνήμη RAM και 1KB ακόμη Video RAM, ενώ μπορούσε να δεχτεί νέες επεκτάσεις μέσω θύρας expansion bus (π.χ. μνήμη έως και 48 ΚΒ).

Την ιδέα να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εμπόριο την είχε ο συνεργάτης του Γουόζνιακ, Στιβ Τζομπς, ο οποίος και ανέλαβε την προώθηση του κιτ σε καταστήματα. Τελικά, το Μάιο του 1976 o Τζομπς βρήκε ένα τοπικό κατάστημα που δέχτηκε να αγοράσει εκατό τέτοια κιτ προς 500 δολάρια το καθένα. Αν και ο αρχικός υπολογισμός του Γουόζνιακ ήταν ότι το τελικό προϊόν θα κόστιζε περί τα 1.000 δολάρια, μπόρεσε να περιορίσει την τιμή σημαντικά, επιλέγοντας ο ίδιος τον αριθμό 666,66 δολάρια, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «μου αρέσουν τα επαναλαμβανόμενα ψηφία«.

Το κιτ Apple I πέτυχε να πουλήσει περίπου 200 αντίτυπα έως το 1977 και βέβαια να γίνει τελικά η βάση του δεύτερου εκπροσώπου της περίφημης τριάδας υπολογιστών εκείνης της χρονιάς, Commodore PET Apple IITRS-80, που αποτέλεσαν πρότυπο για την ανάπτυξη όλων των επόμενων προσωπικών και οικιακών υπολογιστών. Σήμερα υπάρχουν ακόμη αρκετά «εν ζωή» Apple I, στο ξύλινο κουτί που έχει γίνει πλέον εμβληματικό και συγκαταλέγονται στα πιο ακριβά συλλεκτικά κομμάτια του κόσμου.

Apple I

Επεξεργαστής: 8bit MOS 6502 στο 1 MHz
Μνήμη RAM/VRAM/ROM: 4 ή 8 KB (επεκτάσιμη στα 48 ΚΒ) / 1 ΚΒ
Μνήμη ROM: 256 bytes
Γραφικά: 40×24 (text), μονόχρωμα
Ήχος: –
Media: Κασέτα
Θύρες: TV out, Κασετοφωνο, Expansion bus
OS/Εφαρμογές: Apple BASIC