[INFOGRAPHIC] Το τελος του νομου του Μουρ;

Σαν σήμερα, 19 Απριλίου 1965, κυκλοφορεί το τεύχος του Electronics Magazine όπου ο Γκόρντον Μουρ πρωτοδιατυπώνει σε άρθρο του τον περίφημο «Νόμο του Μουρ«, σύμφωνα με τον οποίον η ισχύς των επεξεργαστών διπλασιάζεται κάθε δώδεκα μήνες (ο νόμος επαναδιατυπώνεται σε δεκαοκτώ μήνες, το 1975 και παραμένει ως σήμερα σε ισχύ). Για την ακρίβεια, το 1965 ο Μουρ αναφέρθηκε στον αριθμό των διακριτών στοιχείων στα ολοκληρωμένα κυκλώματα (ICs), που τότε περιλάμβαναν μόλις 60 τρανζίστορ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΜΟΥΡ

Ως τώρα έχει προβλεφθεί αρκετές φορές το «τέλος του νόμου του Μουρ«, κι όμως αυτός αντιστέκεται. Οι κατασκευαστές βρίσκουν τρόπο να υπερκεράσουν τα όποια φυσικά εμπόδια έχουν παρουσιαστεί ως τώρα και να ενισχύσουν τις πραγματικές επιδόσεις, ώστε να συνεχίσει ο νόμος να επαληθεύεται. Ωστόσο είναι αφελές να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να ισχύει εσαεί. Οπότε τίθεται το ερώτημα:

Τι ακολουθεί;

Πρωτοδιατυπώθηκε το 1965 από τον συνιδρυτή της Intel, Γκόρντον Μουρ. Ο νόμος ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα θα διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο χρόνια. Στην πράξη, εξηγεί γιατί η ισχύς των υπολογιστών -συμπεριλαμβανομένων των smartphone, των tablet και των παιχνιδομηχανών- συνεχίζει να αυξάνει με γεωμετρικό ρυθμό στην πάροδο του χρόνου. Η απλή αυτή παρατήρηση του Μουρ αποδεικνύεται αληθής για περίπου μισό αιώνα. Ωστόσο, πλησιάζοντας την πεντηκοστή επέτειο του νόμου του Μουρ δεν συζητείται τόσο η επαναδιατύπωσή του, όσο  προαναγγέλλεται το επικείμενο τέλος του.

Εκείνο που έκανε ως τώρα τον νόμο να ισχύει είναι η συνεχής συρρίκνωση των κατασκευαστικών προτύπων. Αργά ή γρήγορα όμως η συνεχής εξέλιξη θα οδηγήσει στα φυσικά όρια των υλικών. Όταν για παράδειγμα το τρανζίστορ θα φτάσει να έχει το μέγεθος ενός ατόμου, θα είναι αδύνατη η περαιτέρω συρρίκνωσή του.

Το ερώτημα που φυσιολογικά ανακύπτει είναι «τι ακολουθεί;». Θα μπορέσει μία νέα τεχνολογία, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, να ξεπεράσει τα όρια του νόμου του Μουρ; Ή θα προλάβει κάποια μορφή τεχνολογικής μοναδικότητας να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη πάνω από την ανθρώπινη και ραγδαία να αλλάξει τη μορφή του ίδιου του πολιτισμού;

Ίσως η πιο κατανοητή διερεύνηση των πιθανών εναλλακτικών για τη βιομηχανία υπολογιστών (και τον ίδιο το νόμο του Μουρ) του μέλλοντος, έρχεται με τη μορφή του infographic από το Fonebank.com που παρουσιάζεται στο τέλος του άρθρου. Εκτός του ότι ερευνά τα πιθανά σενάρια του τέλους του νόμου του Μουρ, παραθέτει τα μυριάδες στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από την πεντηκονταετή ισχύ του νόμου. Για παράδειγμα, πόσοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το κινητό που έχουν στην τσέπη τους διαθέτει περισσότερη υπολογιστική ισχύ από το ρομποτικό όχημα Curiosity Rover της NASA, το οποίο ερευνά αυτή τη στιγμή τον Κόκκινο Πλανήτη; Ή ότι το Playstation 4 που σκοπεύουν να αγοράσουν από το κατάστημα της γειτονιάς τους είναι 150 φορές ισχυρότερο από τον Deep Blue της ΙΒΜ, τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή των 90s;

Το γράφημα αγγίζει επίσης τις επιπτώσεις από το τέλος του νόμου του Μουρ. Στην τεχνολογική κοινότητα δεν υπάρχει έλλειψη σεναρίων και απόψεων πάνω σε αυτό το θέμα. Ο Τζέρεμι Λερντ του TechRadar.com ισχυρίζεται πειστικά ότι αυτό το τέλος δεν είναι δα κάτι κακό. Υποστηρίζει ότι όσο πλησιάζουμε στο όριο της συρρίκνωσης με τη χρήση της παρούσας τεχνολογίας, οι βιομηχανίες θα αναγκαστούν να αξιοποιήσουν εξυπνότερα και καλύτερα το κεφάλαιό τους. Μπορεί ίσως να πιέσει τις εξελίξεις στους οπτικούς και κβαντικούς υπολογιστές, ή στην κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων από γραφένιο αντί για πυρίτιο.

Η σημασία αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Όπως παρατήρησε ο Ντιν Τακαχάσι (συντάκτης του VentureBeat), εάν ο ρυθμός της προόδου που προσδιορίζεται στο νόμο του Μουρ είχε τελειώσει πριν από μια δεκαετία, δεν θα είχαμε σήμερα smartphones ή tablets. Αρχίστε να το συνειδητοποιείτε. Είτε πιστεύετε ότι οι υπολογιστές απλά θα εξελιχθούν προς μια νέα κατεύθυνση, είτε σας γοητεύουν οι εντυπωσιακές ιδέες μιας τεχνολογικής μοναδικότητας, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η σαρωτική αλλαγή φαίνεται αναπόφευκτη τα επόμενα χρόνια. Γεγονός που καθιστά συναρπαστικό αυτήν την εποχή να βρίσκεται στο τεχνολογικό μέτωπο.

ΠΗΓΗ: The End of Moore’s Law: Where Next for Tech?

Supercomputer In Your Pocket (Infographics)

Advertisements