28/ 04/ 1978 | Exidy Sorcerer

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Απριλίου 1978, παρουσιάζεται στο κοινό της έκθεσης υπολογιστών στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, ο Exidy Sorcerer. ένας από τους πρώτους οικιακούς υπολογιστές της ιστορίας και ο πρώτος που δεχόταν ROM cartridge.

Το 1978 έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της η πρώτη τριάδα προσωπικών υπολογιστών μαζικής παραγωγής: Apple II, Commodore PET και Tandy TRS-80. Η αγορά αυτή βρίσκεται σε βρεφική ηλικία και αποτελεί σε μεγάλο βαθμό λευκό χαρτί για να διαμορφώσουν τα σχέδιά τους διάφοροι κατασκευαστές. Ένας από αυτούς και η Exidy, γνωστή τα προηγούμενα χρόνια για τα πολύ επιτυχημένα Arcades της. Για την ακρίβεια όμως την αρχική ιδέα την είχε ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων Byte Shop, Πολ Τερέλ και την μετέφερε στη διοίκηση της Exidy. Ο Τερέλ περιέγραψε ένα σύστημα που θα κάλυπτε τις βασικές ελλείψεις των τριών πρώτων εκπροσώπων της κατηγορίας αυτής υπολογιστών.

Πιο συγκεκριμένα ο οικιακός και προσωπικός αυτός υπολογιστής θα έπρεπε να είναι πλήρης και ποιοτικός, να διαθέτει γραφικά και να μπορεί να συνδέεται και σε μόνιτορ (εκτός από τηλεοράσεις) αξιοποιώντας τις υψηλότερες αναλύσεις και την καλύτερη ποιότητα. Τέλος, να χρησιμοποιεί σαν βασικό μέσο για το λογισμικό τα cartridges, ώστε να μπορεί ο χρήστης να τρέχει άμεσα τις εφαρμογές με την εκκίνηση του υπολογιστή.

Η Exidy προσέφερε δύο τύπους επέκτασης. Ο ένας περιλάμβανε μόνιτορ και δύο FDD των 5,25'' (330 ΚΒ), απαραίτητα για να τρέχει το λειτουργικό σύστημα CP/M...
Η Exidy προσέφερε δύο τύπους επέκτασης. Ο ένας περιλάμβανε μόνιτορ και δύο FDD των 5,25» (330 ΚΒ), απαραίτητα για να τρέχει το λειτουργικό σύστημα CP/M…

Ο Sorcerer (μτφ. μάγος), που πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι για τους περισσότερους ανθρώπους εκείνη την εποχή ένας προσωπικός υπολόγιστής φάνταζε σαν μαγεία, σχεδιάστηκε με γνώμονα όλες τις παραπάνω προδιαγραφές. Η Exidy βασίστηκε σε έτοιμες λύσεις και συνδύασε τον πολύ διαδεδομένο δίαυλο μικροϋπολογιστών S-100 με επεξεργαστή Z80. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί δεκάδες κάρτες επέκτασης που ήδη υπήρχαν στην αγορά, καθώς και το λειτουργικό σύστημα CP/M μαζί με το αντίστοιχο λογισμικό. Αν και δεν διέθετε bitmap γραφικά, μέσω 128 προγραμματιζόμενων χαρακτήρων μπορούσε να τα προσομοιώσει, εκμεταλλευόμενο την υψηλή ανάλυση των 512×240 pixels (κάθε χαρακτήρας καταλάμβανε «κελί» 8×8 pixels).

Η δεύτερη επέκταση του Sorcerer ήταν ο S-100 Expander, μέσω του οποίου ήταν δυνατή η τοποθέτηση έως και έξι καρτών S-100 (από τις δεκάδες που υπήρχαν ήδη στην αγορά)
Η δεύτερη επέκταση του Sorcerer ήταν ο S-100 Expander, μέσω του οποίου ήταν δυνατή η τοποθέτηση έως και έξι καρτών S-100 (από τις δεκάδες που υπήρχαν ήδη στην αγορά)

Ο Exidy καταγράφεται ως ο πρώτος υπολογιστής με δυνατότητα να φορτώνει το λογισμικό από cartridge, διότι πρόλαβε για κάποιους μήνες την Atari που καθυστερούσε να κυκλοφορήσει τον Atari 400. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι αξιοποιούσε το δίαυλο S-100 και μάλιστα με εξωτερική θύρα επέκτασης. Γενικά ήταν το πιο ποιοτικό σύστημα που είχε εμφανιστεί ως τότε και το μόνο με πλήρως μηχανικό και ανθεκτικό πληκτρολόγιο. Ωστόσο, η μικρή σχετικά Exidy δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τις πολύ γοργά αναπτυσσόμενες Apple και Commodore. Ενώ τα Byte Shop δεν διέθεταν το εύρος της αλυσίδας VideoShack ώστε να υπερνικήσουν τους αντίστοιχους Tandy. Παρά τις σχετικά χαμηλές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ο Sorcerer είχε καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Η εταιρεία έδωσε μεγάλη βάση στην εξαγωγή του μηχανήματος, διότι το κέρδος από την κάθε πώληση ήταν αυξημένο. Έτσι, ο Sorcerer έκανε ικανοιητικές πωλήσεις στη Β. Ευρώπη, ενώ σε Δανία και Ολλανδία συγκεκριμένα έτυχε υποστήριξης από τις ίδιες τις κυβερνήσεις ως επαγγελματικό σύστημα προσωπικού υπολογιστή. Ικανοποιητική εξαγωγική πορεία είχε και στην Αυστραλία. Η παραγωγή του ολοκληρώθηκε το 1980.

EXIDY SORCERER

Επεξεργαστής: 8bit Zilog Z80 στα 2 MHz
Μνήμη RAM/VRAM/ROM: 8 ή 16 ή 32 KB / 2 ΚΒ / 8 KB
Γραφικά: 64×30 προγραμματιζόμενοι χαρακτήρες (512×240 pixels)
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό QWERTY, 79 πλήκτρων, αριθμητικό
Media: Κασέτα, Floppy Disk 5,25», Cartridge
Θύρες: Composite, RS232, Παράλληλη, Κασετόφωνο (Ear & Mic), Cartridge, Expansion Bus (S-100)
OS/Εφαρμογές: CP/M (με FDD), Standard BASIC, Monitor
Διαστάσεις: 48,3×32,8×9,7 εκατοστά
Advertisements