ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Η πιο σπάνια διάσταση δισκέτας είναι αυτή των 2 ιντσών. Μόλις ένα μοντέλο υπολογιστή χρησιμοποίησε disk drive αυτής της διάστασης.

Οι δισκέτες των 2 ιντσών σχεδιάστηκαν από τη Sony για να χρησιμοποιηθούν στις Mavica. Τις πρώτες μηχαvές σταθερoύ βίvτεo (still video camera), οι οποίες μπορούν να τραβήξουν συνεχείς λήψεις και να συνθέσουν βίντεο με αυτές. Τα λεγόμενα Video Floppy Disks ήταν ικανά να αποθηκεύσουν έως και 25 καρέ σε ανάλυση NTSC ή PAL. Χρησιμοποιήθηκαν αργότερα και σε μηχανές των Minolta, Panasonic και Canon.

Πέρα όμως από τις πρώτες video still cameras βρήκαν το δρόμο τους και σε ένα φορητό υπολογιστή. Πρόκειται για τον Zenith Minisport του 1989, ο οποίος χρησιμοποιούσε δισκέτες 2» των 720ΚΒ. Σε ό,τι αφορά την ίδια της Sony που τις κατασκεύασε, τους βρήκε μία θέση στο φορητό επεξεργαστή κειμένου PJ-100, ο οποίος κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία.

H 2 ιντσών δισκέτα που δεχόταν ο Zenith Minisport το 1989. Η πιο σπάνια διάσταση, συγκρινόμενη με την πιο συνηθισμένη, των 3,5''.
H 2 ιντσών δισκέτα που δεχόταν ο Zenith Minisport το 1989. Η πιο σπάνια διάσταση, συγκρινόμενη με την πιο συνηθισμένη, των 3,5».