06/ 05/ 1985 | Zenith Z-171

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 06 Mαΐου 1985, κατά τη διάρκεια της εαρινής COMDEX παρουσιάζεται ο φορητός υπολογιστής Zenith Z-171. Ένας από τους πρώτους portable PC με μεγάλη οθόνη LCD, με οπίσθιο φωτισμό. Το σχέδιο «βαλιτσάκι» αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό και χρησιμοποιήθηκε παράλληλα από πολλούς κατασκευαστές.

Στις αρχές του 1985 κυκλοφόρησε ένα νέο σχέδιο laptop που θύμιζε βαλιτσάκι («lunchbox» κατά τους αγγλόφωνους) με απαρχή το μοντέλο Morrow Pivot, της μικρής αλλά πολύ παραγωγικής εταιρείας από την εποχή των S-100 μικροϋπολογιστών, του Τζορτζ Μόροου. Το σχέδιο αυτό ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε μία εποχή που η διάσταση των 5,25» ήταν η πιο διαδεδομένη στις δισκέτες. Κι αυτό διότι προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος οι κατασκευαστές των πρώτων laptop με οθόνη LCD ήταν αναγκασμένοι είτε να επιλέξουν την νέα ακόμη διάσταση 3,5», είτε να καταργήσουν εντελώς το αποσπώμενα αποθηκευτικά μέσα. Το σχέδιο του Morrow Pivot αποτελούσε τον καλύτερο συμβιβασμό μεταξύ των δύο κόσμων: των φορητών τύπου Osborne και των laptop. Τόσο το μέγεθος, όσο και το βάρος, το καθιστούσαν σαφώς πιο φορητό από τις πρώτες «βαλίτσες», ενώ ταυτόχρονα δεν θυσιαζόταν στο βωμό της φορητότητας χρήσιμος εξοπλισμός.

Το σχέδιο "βαλιτσάκι" ήταν ένα επιτυχημένο σχέδιο φορητού με οθόνη LCD της Vadem. Τα δικαιώματα για τη χρήση του εξαγόρασαν οι Morrow (Pivot), Zenith Data Systems (Z-171) και η Osborne (3/Encore).
Το «βαλιτσάκι» ήταν ένα επιτυχημένο σχέδιο φορητού με οθόνη LCD της Morrow Designs που συναρμολογούνταν στην  εταιρεία Vadem. Τα δικαιώματα για τη χρήση του εξαγόρασαν από τη Morrow Designs οι Zenith Data Systems (Z-171) και Osborne (3/Encore).

Αυτό είχε σαν συνέπεια, έστω και για μόλις ένα-δύο χρόνια, η διάταξη αυτή να γίνει ιδιαίτερα αγαπητή. Ειδικά το συγκεκριμένο σχέδιο του Pivot, χρησιμοποιήθηκε από δύο ακόμη εταιρείες: την Osborne (3/ENCORE) και την Zenith Data Systems. H τελευταία πλήρωσε 2 εκατομμύρια την Morrow Designs για την εξαγορά του πλαισίου, όπου «χτίστηκε» ο Ζ-171. Αλλά τα έβγαλε και με το παραπάνω.

Το Ζ-171 διέθετε και 15 επιπλέον touch keys. Τα 10 από αυτά ήταν τα τυπικά προγραμματιζόμενα πλήκτρα (F-keys) των IBM-PC και τα υπόλοιπα, ειδικών λειτουργιών που εκτελούνταν χωρίς την εκκίνηση του DOS (π.χ. απομακρυσμένη σύνδεση)
Το Ζ-171 διέθετε και 15 επιπλέον touch keys. Τα 10 από αυτά ήταν τα τυπικά προγραμματιζόμενα πλήκτρα (F-keys) και τα υπόλοιπα, ειδικών λειτουργιών, οι οποίες εκτελούνταν χωρίς την εκκίνηση του DOS (π.χ. απομακρυσμένη σύνδεση)

Η βασική διαφορά ήταν ότι στην περίπτωση του Ζ-171 τοποθετήθηκε μεγαλύτερη οθόνη LCD, 25 γραμμών αντί για 16. Ο εν λόγω υπολογιστής, ένας τυπικός IBM-PC συμβατός, διέθετε ορισμένες αξιόλογες λεπτομέρειες που τον έκαναν ξεχωριστό. Εκτός του ότι ήταν από τα ελάχιστα πραγματικά φορητά συστήματα (με μπαταρία) με φωτιζόμενη οθόνη LCD και floppy disk drive των 5,25», μπορούσε να λειτουργήσει και σαν τερματικό. Με χρήση του ενσωματωμένου μόντεμ μπορούσε να συνδεθεί με απομακρυσμένο υπολογιστή, μέσω τηλεφωνικής γραμμής, χωρίς καν να κάνει boot στο MS DOS, παρά μόνο με το πάτημα ενός πλήκτρου. Επίσης χωρίς να εκκινήσει σε DOS, ο Ζ-171 μπορούσε να εκτελέσει δύο βασικές εφαρμογές οργάνωσης (ημερολόγιο και αριθμομηχανή), πάλι με το πάτημα ειδικών πλήκτρων.

Χάρη σε μία συγκυρία εκείνη την εποχή, οπότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αναζητούσε φορητούς υπολογιστές για το σώμα των εφοριακών, η Zenith Data Systems κατάφερε να κερδίσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια από τον Ζ-180, ο οποίος επιλέχθηκε από το υπουργείο οικονομικών.

Την επιτυχημένη διάταξη της Morrow, ακολούθησε και η Compaq λίγα χρόνια αργότερα στους Portable III και 386. Ακόμη και το 1989, στον πρώτο φορητό PS/2 -και μάλιστα με FDD 3,5»- η IBM παραλλαγή του ίδιου σχεδίου χρησιμοποίησε.

ZENITH Z-171

Επεξεργαστής: 16bit Intel 80C88 στα 4,77 MHz
Μνήμη RAM: 256 KB (επεκτάσιμη στα 640 ΚΒ)
Γραφικά: CGA, 640×200 pixels, 16 αποχρώσεις του γκρι
Οθόνη: μονόχρωμη LCD 10», 80×25 χαρακτήρων
Πληκτρολόγιο: μηχανικό 76 πλήκτρων (+14 πλήκτρα αφής), 10 F-keys
Media: 2x FDD 5,25», 360 KB
Θύρες: Composite, VGA (προαιρετικά), RS232, Παράλληλη, RJ-11 (modem), Expansion slot
OS/Εφαρμογές: MS DOS, ημερολόγιο, αριθμομηχανή
Διαστάσεις: 32,5×25,1×14 εκατοστά
Βάρος: 6 κιλά
Advertisements