07/ 05/ 1946 | Sony

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 07 Mαΐου 1946, ανοίγει στο Τόκιο ένα μικρό κατάστημα ηλεκτρονικών. Εκεί, την επόμενη χρονιά, θα ιδρυθεί η εταιρεία Tokyo Telecommunications Engineering, με αντικείμενο την κατασκευή κασετοφώνων. Σε μία δεκαετία και χάρη στην εφεύρεση των τρανζίστορ, από αυτή τη μικρή κατασκευάστρια κασετοφώνων θα γεννηθεί ο γίγαντας της Sony, που θα κατακτήσει τις ΗΠΑ με τα «τρανζιστοράκια» της.

Μόνο μία γρήγορη αναφορά στις νέες τεχνολογίες και τα προϊόντα του ιαπωνικού αυτού κολοσσού θα απαιτούσε ένα ξεχωριστό μεγάλο αφιέρωμα. Betamax/SuperBeta, Blu-Ray, Hi8/Digital8, MiniDisc, Trinitron, Walkman… Ένα δείγμα, και οι πιο γνωστές, από τις δεκάδες τεχνολογίες που ανέπτυξε η Sony στην σχεδόν εβδομηντάχρονη ιστορία της. Αν και στην «ψυχή» της, η Sony παραμένει έως και σήμερα μία κατεξοχήν εταιρεία οπτικοακουστικών μέσων, η συνεισφορά της είναι αξιόλογη σε δεκάδες ακόμη τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας.

Sony TR-55. Το τρανζιστοράκι που κατέκτησε τις ΗΠΑ κι έγινε η αφετηρία του τίτλου Sony, αλλά κυρίως της μετέπειτα επιτυχίας του.
Sony TR-55. Το τρανζιστοράκι που κατέκτησε τις ΗΠΑ κι έγινε η αφετηρία του τίτλου Sony, αλλά κυρίως της μετέπειτα επιτυχίας του.

Την τεράστια εξάπλωσή της η Sony την οφείλει κατ’ αρχήν στις συσκευές ήχου και ειδικότερα στην αξιοποίηση του τρανζίστορ στα συστήματα ήχου. Η αρχή της αυτοκρατορίας θα γίνει με το ραδιόφωνο TR-55, του 1955. Το πρώτο «τρανζιστοράκι» της Ιαπωνίας, το οποίο θα εξελιχθεί ταχύτατα τα επόμενα χρόνια, για να ξεκινήσει να εξάγεται στις ΗΠΑ, το 1957. Εκείνο μόνο το μοντέλο (TR-63) πέτυχε πάνω από 100.000 πωλήσεις στην αμερικάνικη ήπειρο και έδωσε φτερά στην εταιρεία των Μασάρου Ιμπούκα και Άκιο Μορίτα. Τρία χρόνια αργότερα θα ιδρυθεί το πρώτο παράρτημα της εταιρείας στις ΗΠΑ, όπου θα τεθεί  επικεφαλής ο Μορίτα. Έχει στο μεταξύ λάβει το όνομα Sony, το οποίο προέρχεται από τη συγχώνευση των λέξεων Sonus («ήχος» στα λατινικά) και Sonny («πιτσιρικάς» στην αμερικάνικη αργκό). Ένα χρόνο αργότερα θα γίνει η πρώτη εταιρεία που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Sony Walkman. Ο απόγονος του TR-55
Sony Walkman. Ο μακρινός απόγονος του TR-55 που κυκλοφόρησε το 1979, ήταν το πρώτο φορητό κασετόφωνο, και δημιούργησε παγκόσμια μόδα. Σήμερα, μόνο η οικογένεια Walkman μετράει σχεδόν 400 εκατομμύρια πωλήσεις.

Αναμφίβολα, οι μεγαλύτεροι σταθμοί σε αυτήν την ιστορία είναι αρχικά οι έγχρωμες τηλεοράσεις τεχνολογίας Trinitron και στη συνέχεια, η θεαματικότατη παγκόσμια επιτυχία του μακρινού απόγονου του πρώτου «τρανζίστορ» της Sony: του Walkman. Έκτοτε -αν και όχι πάντα με επιτυχία- η Sony βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των νέων τεχνολογιών στα οπτικοακουστικά μέσα. Ειδικά η συμμαχία της με τη Philips έχει αποφέρει σημαντικότατους καρπούς τις τελευταίες δεκαετίας σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά media, ξεκινώντας από το CD και φτάνοντας έως και το Blu-Ray (σ.σ. η Sony υπήρξε η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε επιτραπέζιο CD Player, το CDP-101 του 1982).

Σήμερα η Sony είναι μία εταιρεία 145.000 εργαζομένων με τη συνολική της αξία να ξεπερνά τα 150 δισ. δολάρια. 68 χρόνια μετά το άνοιγμα του καταστήματος του Ιμπούκα στο Τόκιο, με 8 εργαζόμενους και αρχικό κεφάλαιο 530 δολάρια.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ SONY

Η πρώτη και μόνη έως το 1980 παρουσία της Sony στον ευρύτερο χώρο των υπολογιστών ήταν η ηλεκτρονική αριθμομηχανή SOBAX του 1967. Αν και η εταιρεία είχε παρουσιάσει ήδη από το 1964 το πρωτότυπο μίας τέτοιας συσκευής με χρήση τρανζίστορ, καθυστέρησε να μπει στην αγορά και δεν έδωσε το ίδιο βάρος όπως οι κύριοι ανταγωνιστές της. Η μηχανή έμεινε σε κυκλοφορία έως το 1972, οπότε αποσύρθηκε, λόγω πολέμου τιμών. Λόγω πολύ υψηλής ποιότητας κατασκευής αλλά και αδιαφορίας για τη συγκεκριμένη αγορά, η Sony δεν έκανε κάποια προσπάθεια να υποστηρίξει και εξελίξει το αρχικό σχέδιο. Κατά συνέπεια δεν το συνέδεσε με ένα ενδεχόμενο desktop υπολογιστή, όπως πολλοί άλλοι κατασκευαστές εκείνη την εποχή. Αντιθέτως, για μία πενταετία τουλάχιστον η Sony δεν ασχολήθηκε με το χώρο των υπολογιστών και μόνο μετά το 1976 όταν επικεφαλής της εταιρείας τέθηκε ο Ιετ Ιγουάμα άρχισε να ενδιαφέρεται για αυτήν την ανερχόμενη αγορά.

Sony Series 35 Model 10 (1985): Ένας μοντέλο που θύμιζε Mac, αλλά ήταν ένα σύστημα αποκλειστικά για επεξεργασία κειμένου (με εφαρμογή της Sony)
Sony Series 35 Model 10 (1985): Ένας μοντέλο που θύμιζε Mac, αλλά ήταν ένα σύστημα αποκλειστικά για επεξεργασία κειμένου (με εφαρμογή της Sony)

Με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τους άλλους Ιάπωνες κατασκευαστές, η Sony έκανε την είσοδό της στους προσωπικούς υπολογιστές τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 και προσβλέποντας στη αγορά των ΗΠΑ. Το πρώτο ζευγάρι μοντέλων που διέθεσε στη διεθνή αγορά ήταν ο υπολογιστής αποκλειστικά για επεξεργασία κειμένου Sony Series 30 και ο 8μπιτος desktop υπολογιστής με έντονα multimedia χαρακτηριστικά, Sony SMC-70. Και οι δύο ήταν χτισμένοι γύρω από το νέο πρότυπο δισκέτας 3,5», το οποίο αποτέλεσε πατέντα της Sony. Η πρώιμη όμως στήριξη καινοτόμων προτύπων δεν αποτελεί και εχέγγυο επιτυχίας, ειδικά σε μία πολύ απαιτητική και ανταγωνιστική αγορά, όπου η Sony δεν είχε πρότερη εμπειρία ούτε καθιερωμένο όνομα. Εκείνη που πέτυχε (αλλά όχι η Sony) τα επόμενα χρόνια ήταν η καθιέρωση της διάστασης των 3,5 ιντσών στα disk drives. Αλλά αυτό καθυστέρησε αρκετά.

Μπορεί τα Series 30 και SMC-70, καθώς και οι διάδοχοί τους Series 35 και SMC-777 να μην πέτυχαν κάτι ιδιαίτερο ούτε στην τοπική, ούτε στην διεθνή αγορά, αλλά η πραγματική ευκαιρία της Sony να διακριθεί ήρθε το 1983, όταν αγκάλιασε και αυτή το νέο πρότυπο οικιακών υπολογιστών MSX. Πάνω σε αυτό κατασκεύασε μία ολόκληρη οικογένεια υπολογιστών, υπό τον τίτλο Hit Bit, πετυχαίνοντας να καρπωθεί σημαντικό ποσοστό μίας αγοράς που ξεπέρασε τα 5 εκατ. πωλήσεις τα επόμενα χρόνια. Ειδικά με το μοντέλο HB-75 η παρουσία της στην Ευρώπη ήταν παραπάνω από αξιοσημείωτη. Περισσότερα όμως για τους υπολογιστές Hit Bit μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό αφιέρωμα του Σαν Σήμερα στους Υπολογιστές.

Sony "NEWS". Η μοναδική παρουσία της Sony στα workstations. Ένας υπολογιστής που έκανε επιτυχία στην τοπική αγορά σαν σταθμός εργασίας για ηλεκτρονική σελιδοποίηση (DTP)
Sony «NEWS». Η μοναδική παρουσία της Sony στα workstations. Ένας υπολογιστής που έκανε επιτυχία στην τοπική αγορά σαν σταθμός εργασίας για ηλεκτρονική σελιδοποίηση (DTP)

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η Sony έκανε μία δοκιμή να μπει και στον πολύ πιο απαιτητικό -και διόλου καταναλωτικό- χώρο των σταθμών εργασίας. Η σειρά NWS-800, με το παρατσούκλι «NEWS«, μπήκε σε κυκλοφορία το Γενάρη του 1987. Θέλοντας να αντιπαρατεθεί με τον ευρύτατα διαδεδομένο DEC VAX, ο Sony NEWS, εξοπλισμένος με διπλό επεξεργαστή Motorola MC68020 και σε περιβάλλον UNIX, κατάφερε να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία στην τοπική αγορά. Μάλιστα, χάρη σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πέτυχε και ως DTP workstation. Στις ΗΠΑ όμως δεν μπόρεσε να σταθεί απέναντι στην άμεση αντίπαλο Sun, ενώ δεν έγιναν καν εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά. Τελικά, η Sony δεν συνέχισε να πειραματίζεται μακριά από τις καταναλωτικές αγορές. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μετά την κάμψη των MSX και την διακοπή των Hit Bit, βρέθηκε για δεύτερη φορά εκτός αγοράς υπολογιστών, το 1990.

O απόγονος του PCG-505, ο Χ505 του 2004, ήταν ο πιο λεπτός και ελαφρύς φορητός υπολογιστής για τα επόμενα χρόνια.
O απόγονος του PCG-505, ο Χ505 του 2004, ήταν ο πιο λεπτός (από 9 έως 20 χιλιοστά) και ελαφρύς (780 γραμμάρια) φορητός υπολογιστής παγκοσμίως, για τα επόμενα χρόνια.

Η μεγάλη επιστροφή γίνεται το 1996 με το brand name «VAIO» (Video Audio Integrated Operation). Αυτή τη φορά η Sony δημιούργησε μία ολόκληρη οικογένεια υπολογιστών κάθε κατηγορίας, από desktop PC έως subnotebook, θεμελιωμένη σε στρατηγικό πλάνο μάρκετινγκ και σε ένα χώρο που γνώριζε πολύ καλά. Το λογότυπο VAIO έγινε πολύ γρήγορα η διεθνώς αναγνωρίσιμη σφραγίδα της Sony στους υπολογιστές, ταυτισμένο με την υψηλή τεχνολογία και το προσεγμένο design. Ειδικά στους super-slim φορητούς υπολογιστές, με απαρχή το PCG-505 του 1998, τα VAIO κατάφεραν για πάνω από μία δεκαετία να θεωρούνται τα κορυφαία του είδους. Αν και τα επιτραπέζια VAIO της Sony δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τα επώνυμα desktop PC, οι φορητοί υπολογιστές της βρίσκονταν για πολλά χρόνια στην πρώτη πεντάδα των πωλήσεων παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται κάμψη και πολύ πρόσφατα η Sony δήλωσε επίσημα την επιθυμία να πωλήσει τα δικαιώματα της σειράς.

Τέλος, αρκετή επιτυχία για μία πενταετία είχε και ένα άλλο γνωστό λογότυπο της Sony, το CLIÉ (Creativity, Lifestyle, Innovation και Emotion). Μία σφραγίδα που έφεραν τα προϊόντα της Sony, κατηγορίας multimedia PDA, μεταξύ του 2000 και του 2005.

ΠΑΙΧΝΙΔΟΜΗΧΑΝΕΣ SONY

H Sony ήταν η μόνη που τα έβαλε με την Nintendo και την κέρδισε. Και μάλιστα αμέσως με την είσοδό της στις παιχνιδομηχανές, το 1994, με το Playstation.
H Sony ήταν η μόνη που τα έβαλε με την Nintendo και την κέρδισε. Και μάλιστα αμέσως με την είσοδό της στις παιχνιδομηχανές, το 1994, με το Playstation.

H πρώτη εταιρική μορφή της Sony αποκλειστικά για το χώρο των video games γίνεται τον Απρίλιο του 1991 με την εταιρία ανάπτυξης παιχνιδιών Sony Imagesoft στην Καλιφόρνια, να αναβαθμίζεται σε Sony Electronics Publishing (σ.σ. από αυτήν θα προκύψει αργότερα η SCEA). Έως τότε όμως η Sony σχεδιάζει τίτλους για τρίτους κατασκευαστές. Όταν, στις αρχές του 1990, μπαίνει και η ίδια ενεργά στην αγορά των παιχνιδομηχανών, ως κατασκευαστής πλέον, αποφασίζεται η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας, ειδικά γι’ αυτόν τον τομέα. Έτσι γεννιέται η SCE το 1993. Η κυκλοφορία του PlayStation το 1994 θα σημάνει και την εξάπλωση της SCE σε όλο τον κόσμο. Λίγο πριν την αντίστοιχη διάθεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη της πρώτης παιχνιδοκονσόλας της Sony, η SCE θα ιδρύσει παραρτήματα στις δύο αυτές περιοχές (SCEA και SCEE).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ SCEI

Δείτε επίσης…