[1970] in focus

Το 1970, το έτος εκκίνησης του «χρόνου UNIX» (UNIX time), είναι η χρονιά ίδρυσης του Xerox PARC. Των εργαστηρίων στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ο προσωπικός υπολογιστής και το σύγχρονο γραφικό περιβάλλον χρήσης του.

Τα εργαστήρια όπου γεννήθηκε ο σύγχρονος προσωπικός υπολογιστής
Τα εργαστήρια όπου γεννήθηκε ο σύγχρονος προσωπικός υπολογιστής

O Xerox Alto σχεδιάστηκε δύο χρόνια αργότερα στα εργαστήρια PARC της Xerox και αποτέλεσε την πειραματική πλατφόρμα σχεδόν όλων των τεχνολογιών που συναντάμε σήμερα σε έναν τυπικό προσωπικό υπολογιστή: το ποντίκι, το παραθυρικό περιβάλλον, την πολυεπεξεργασία και τη δικτύωση. Ειδικά για τον τομέα των δικτύων, πάνω στον Xerox Alto θα χτιστεί και το πρότυπο Ethernet στο τοπικό δίκτυο, από τον Μπομπ Μέτκαλφ. Μαζί με τον Alto στο Xerox PARC υλοποιήθηκαν δεκάδες καινοτομίες, όπως ο εκτυπωτής λέιζερ, το ηλεκτρονικό χαρτί (e-paper) κ.α.

Το 1970, στα δύο άκρα της υπολογιστικής κλίμακας, συναντάμε τα Canon Pocketronic και τον IBM System/370. Από τη μία δηλαδή το πρώτο pocket calculator που μπήκε στη μαζική παραγωγή, όντως ταυτόχρονα η πρώτη εμπορική υλοποίηση της τεχνολογίας Cal-Tech που ανέπτυξε η Texas Instruments πέντε χρόνια νωρίτερα. Από την άλλη ο διάδοχος του εξαιρετικά επιτυχημένου IBM System/360. Εκείνου δηλαδή του mainframe που όρισε την έννοια της αρχιτεκτονικής υπολογιστών, το 1965, αναδεικνύοντας την πολύτιμη φιλοσοφία της συμβατότητας για την ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων.

Η μονάδα του Disk Drive (IBM 3540) είχε μέγεθος μικρής ντουλάπας και παρεχόταν σε δύο τύπους, με μονό και διπλό FDD αντίστοιχα.
Η μονάδα IBM 3540 είχε μέγεθος μικρής ντουλάπας. Ήταν το πρώτο floppy disk drive εγγραφής της IBM και μπήκε σε παραγωγή το 1973.

Ο System/370 χαρακτηριζόταν από ορισμένες επιπλέον καινοτομίες, μεταξύ των οποίων η εικονική μνήμη (virtual memory) βασισμένη στη δισκέτα (floppy disk). Μία ακόμη πρωτιά της IBM το 1970 και το κυρίαρχο μέσο αποθήκευσης για την επόμενη εικοσαετία. Το πρώτο floppy disk μπήκε σε παραγωγή την επόμενη χρονιά και δεν είχε δυνατότητα εγγραφής, αποτελώντας το μέσο αποθήκευσης του firmware για τις αναβαθμίσεις των System/360 και 370. Το πρώτο όμως floppy disk drive με δυνατότητα εγγραφής που μπήκε στο εμπόριο ήταν το Memorex 650, το καλοκαίρι του 1972, από την εταιρεία του Άλαν Σούγκαρτ (σ.σ. η μετέπειτα Seagate) που ίδρυσε μετά την αποχώρησή του από ΙΒΜ.

Την ίδια χρονιά που η DEC απάντησε με τον CDC-11 στο 16μπιτο minicomputer Nova της Data General, η τελευταία ανακοίνωσε τον SuperNova. Μία κατά πολύ ισχυρότερη νέα έκδοση του minicomputer της.
Την ίδια χρονιά που η DEC απάντησε με τον PDP-11 στο 16μπιτο minicomputer Nova της Data General, η τελευταία ανακοίνωσε τον SuperNova. Μία κατά πολύ ισχυρότερη νέα έκδοση του minicomputer της.

Και το 1970 όμως, η κυρίαρχη μορφή υπολογιστών ήταν εκείνη του minicomputer. Η DEC παραμένει επικεφαλής στον τομέα αυτό, παρουσιάζοντας εκείνη τη χρονιά την πιο εμπορικά επιτυχημένη οικογένεια minicomputer της, τον PDP-11. Το πρώτο και μόνο 16μπιτο σύστημα της οικογένειας PDP έρχεται σε απάντηση στο NOVA της Data General. Έναν επίσης 16μπιτο minicomputer που κυκλοφόρησε το 1969 και ήταν ο πρώτος ικανός να απειλήσει την κυριαρχία της DEC. Από την εξέλιξη του PDP-11 θα προκύψει η εμβληματική σειρά VAX και πάνω στην αρχιτεκτονική του η DEC θα υλοποιήσει τη δεύτερη CPU της, το chipset F-11, που θα τοποθετηθεί στον DEC Professional το 1982. To 1970 άρχισε και η εμπορική διάθεση του PDP-15, του τελευταίου, πιο εξελιγμένου -με κυκλώματα TTL- και οικονομικά προσιτού, 18μπιτου PDP.

Μία ακόμη πολύ σημαντική παρουσία του 1970 ήταν ο Datapoint 2200. Το πρώτο προγραμματιζόμενο τερματικό, ένας παρολίγον προσωπικός υπολογιστής, του οποίου τα ηλεκτρονικά κυκλώματα συρρικνώθηκαν στον επεξεργαστή Intel 8008 δύο χρόνια αργότερα, συμβάλοντας αποφασιστικά στη δημιουργία της αρχιτεκτονικής x86. Με λίγα λόγια το τερματικό της CTC αποτελεί τον πρόγονο όλων των IBM-PC συμβατών, μέχρι και τις ημέρες μας. Παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1970, αλλά μπήκε στην κυκλοφορία την επόμενη χρονιά.

Το Datapoint 2200 δεν ήταν απλά το πρώτο προγραμματιζόμενο τερματικό, αλλά το μοντέλο πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε ο επεξεργαστής Intel 8008 (το 1972)
Το Datapoint 2200 δεν ήταν απλά το πρώτο προγραμματιζόμενο τερματικό, αλλά το μοντέλο πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε ο επεξεργαστής Intel 8008 (το 1972)

Περνώντας στο λογισμικό, σαφώς και ξεχωρίζει η γλώσσα προγραμματισμού Pascal. Μία ιδιαίτερα δομημένη γλώσσα γενικής χρήσης, με μεγάλη δημοφιλία τη δεκαετία του ’80. Αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης από τον Νικλάους Εμίλ Βιρτ και υπήρξε αρκετά επηρεασμένη από την ALGOL, στης οποίας τη σχεδιαστική ομάδα ήταν άλλωστε μέλος ο Βιρτ. Όντας ένα κατ’αρχήν εκπαιδευτικό εργαλείο, πήρε το όνομά της από το Γάλλο μαθηματικό Μπλεζ Πασκάλ. Υπήρξε μία από τις καλύτερες βάσεις εισαγωγής στο δομημένο και αργότερα αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό, αλλά δομικοί περιορισμοί δεν της επέτρεψαν να διαδοθεί στο εμπορικό λογισμικό, όπως για παράδειγμα η C. Μία λιγότερο γνωστή γλώσσα προγραμματισμού, που επίσης ολοκληρώθηκε το 1970 είναι η DIBOL (Digital’s Business Oriented Language). Παρόμοιου συντακτικού με την FORTRAN και την BASIC, η DIBOL αποτελεί γλώσσα δομημένου προγραμματισμού γενικής χρήσης που αναπτύχθηκε και διατέθηκε εμπορικά από την DEC.

Το 1970 υπήρξε η χρονιά ίδρυσης της Western Digital, η οποία μπορεί σήμερα να αποτελεί μία από τις πιο γνωστές κατασκευάστριες -και πρωτοπόρος τεχνολογιών- σκληρών δίσκων, ξεκίνησε ωστόσο την πορεία της ως σχεδιάστρια εταιρεία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων κατά βάση για ηλεκτρονικές αριθμομηχανές. Επίσης, ιδρύεται την ίδια χρονιά η Amdahl. Μία λιγότερο γνωστή εταιρεία κατασκευής μεγάλων συστημάτων και supercomputer. Η εταιρεία οφείλει το όνομά της στον ιδρυτή της Δρ. Τζιν Άμνταλ, πρώην στέλεχος της IBM. Τα πρώτα χρόνια κατάφερε να ανταγωνιστεί την IBM σε αυτή τη συγκεκριμένη αγορά, με συστήματα συμβατά αλλά φθηνότερα από της IBM. Η εταιρεία συνεργάστηκε στενά με την Fujitsu στο σχεδιασμό κυκλωμάτων και αυτή η συνεργασία οδήγησε τελικά στη απορρόφησή της το 1997.

Παρόλο που έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από τις USB, η παράλληλη θύρα, ή θύρα εκτυπωτή, ή απλά Centronics υπάρχει και στα σύγχρονα desktop PC.
Παρόλο που έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από τις USB, η παράλληλη θύρα, ή θύρα εκτυπωτή, ή απλά Centronics υπάρχει και στα σύγχρονα desktop PC.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 1970 αποδίδεται η ευρεσιτεχνία Νο. 3541541Χ-Υ δείκτης θέσης για ένα σύστημα απεικόνισης” στον Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ. Δηλαδή για το πρωτότυπο ποντίκι από ξύλο που κατασκεύασε το 1963, ο Αμερικανός εφευρέτης. Το Μάιο της ίδιας χρονιάς ορίζεται και το πρότυπο ΙΕΕΕ-1284, της παράλληλης θύρας Centronics. Το όνομά της προέρχεται από την κατασκευάστρια εκτυπωτών που το πρωτοσχεδίασε. Μάλιστα, για πολλά χρόνια η παράλληλη θύρα χαρακτηριζόταν απλά ως Centronics.

1970-vinieta

 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

 • Floppy Disk (δισκέτα) [Φεβρουάριος]
 • Centronics (παράλληλη θύρα) [Μάιος]
 • Mouse (πατέντα) [Νοέμβριος]

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

 • DEC PDP-15 (minicomputer) [Φεβρουάριος]
 • DEC PDP-11 (minicomputer) [Μάιος]
 • Canon Pocketronic (pocket calculator)[Απρίλιος]
 • OKITAC 4500 (minicomputer) [Απρίλιος]
 • IBM System/370 (mainframe) [Ιούνιος]
 • CTC Datapoint 2200 (desktop computer) [Ιούνιος]
 • Toshiba TOSBAC-40 (minicomputer) [Σεπτέμβριος]
 • Data General SuperNOVA (minicomputer)
 • Hitachi HITAC-1 (office computer)
 • NCR Century 201 (mainframe)

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

 • Pascal – Γλώσσα Προγραμματισμού
 • DIBOL – Γλώσσα Προγραμματισμού

ΠΡΟΣΩΠΑ

 • Tom Anderson – MySpace [Νοέμβριος]

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

 • Western Digital (κυκλώματα, αποθ. μέσα) [Απρίλιος]
 • Xerox PARC [Ιούλιος]
 • Amdahl (supercomputers)