ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ;

Ο περίφημος Macintosh κόντεψε να αποτελέσει μία τεράστια εμπορική αποτυχία της Apple, αντίστοιχη του Apple III. Ο ταυτισμένος με τον Στιβ Τζομπς υπολογιστής άρχισε να ανακάμπτει ένα χρόνο αφότου εκδιώχθηκε ο Τζομπς από την εταιρεία του.

Μπορεί στη συλλογική συνείδηση να έχει μείνει το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Macintosh στην αγορά και η πανάκριβη καμπάνια 1984 με την υπογραφή του διάσημου σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ. Μπορεί επίσης μέχρι τον Απρίλιο του 1984, εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι να έσπευσαν να αγοράσουν το πρωτοπόρο εκείνο μοντέλο, με το ποντίκι και το γραφικό περιβάλλον. Ωστόσο ο πρώτος Mac κόντεψε να τινάξει στον αέρα την Apple.

Μετά τον Απρίλη του ’84 οι πωλήσεις σημείωσαν απότομη πτώση και μόλις 10.000 ακόμη συστήματα πωλήθηκαν ως το τέλος της χρονιάς. Μέχρι και το 1986 η Apple κρατιέται αποκλειστικά από τις πωλήσεις του Apple II, με εκείνες του Macintosh να συναγωνίζονται μόνο την αποτυχημένη Lisa και τον καταστροφικό Apple III. Το αρχικό ενθουσιώδες κύμα των λεγόμενων early adopters (σ.σ. καταναλωτές που αγοράζουν πάντα συσκευές στην αιχμή της τεχνολογίας) έσβησε γρήγορα και το ακολούθησε σκεπτικισμός, επιφύλαξη και αδιαφορία. Το διαφορετικό μοντέλο χρήσης δεν συγκινούσε τους σκληροπυρηνικούς. Η ισχύς του Macintosh ήταν οριακή για τις δυνατότητές του. Το επαγγελματικό λογισμικό πολύ περιορισμένο, ώστε να δικαιολογήσει την επένδυση σε ένα τόσο ακριβό υπολογιστή. Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι που θεωρούσαν τον Macintosh καμένο χαρτί.

Πριν την κυκλοφορία του Macintosh Plus και του εκτυπωτή LaserWriter σε συνδυασμό με την εφαρμογή PageMaker, οι πωλήσεις του Mac ήταν πολύ χαμηλές.
Πριν την κυκλοφορία του Macintosh Plus και του εκτυπωτή LaserWriter σε συνδυασμό με την εφαρμογή PageMaker, οι πωλήσεις του Mac ήταν πολύ χαμηλές.

Θα πρέπει πρώτα να εμφανιστεί ο Macintosh Plus με το 1ΜΒ μνήμη, το πακέτο Aldus Pagemaker που θα ξεκινήσει την επανάσταση του DTP στους προσωπικούς υπολογιστές σε συνδυασμό με τον εκτυπωτή LaserWriter, ώστε να αρχίσουν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν οι πωλήσεις. Αυτό όμως δεν θα συμβεί πριν το τέλος του 1986. Ένα χρόνο δηλαδή αφότου ο Τζομπς έχει φύγει από την Apple. Θα περάσουν τρία χρόνια έως ότου οι πωλήσεις του Macintosh να αγγίξουν εκείνες του Apple II, κι ενώ ο τελευταίος βρίσκεται ήδη μία δεκαετία στην αγορά. Τα μοντέλα που θα συνδέσουν την τύχη της Apple με τον Macintosh είναι ο ΙΙ (ο πρώτος έγχρωμος Mac) και αργότερα ο Classic (ο πρώτος φθηνός Mac), στην αυγή της δεκαετίας του ’90.