16/ 06/ 1983 | COMX-35

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Ιουνίου 1983, παρουσιάζεται στο Computer Fair του Λονδίνου ένας από τους ελάχιστους οικιακούς υπολογιστές που χρησιμοποιούσαν επεξεργαστή RCA 1802. Ο άγνωστος σήμερα COMX-35 ήταν ένα μοντέλο ολλανδικής προέλευσης, από την Noxon AB, το οποίο κατασκευαζόταν στο Χονγκ Κονγκ και φιλοδοξούσε να κερδίσει μία θέση στην αγορά των φθηνών home computers.

H χρήση του 8μπιτου επεξεργαστή της οικογένειας COSMAC της RCA υπήρξε ελάχιστη στο χώρο των υπολογιστών. Ο RCA 1802 προτιμήθηκε περισσότερο για την ανθεκτικότητά του στις ακτινοβολίες στην αεροδιαστημική τεχνολογία, παρά για τις επιδόσεις του στους υπολογιστές. Μεταξύ αυτών των ελάχιστων συστημάτων ήταν και ο COMX-35 της ολλανδικής Noxon. Ο εν λόγω home computer κατασκευαζόταν στη γραμμή παραγωγής της Comx World Operations Ltd. στο Χονγκ Κονγκ.

Διαφημιστική σελίδα του COMX-35 στη Μεγ. Βρετανία.
Διαφημιστική σελίδα του COMX-35 στη Μεγ. Βρετανία (πηγή).

Το μηχάνημα έκανε το ντεμπούτο του στο Computer Fair του Λονδίνου και προοριζόταν να αποτελέσει μία φθηνή εναλλακτική στην εκρηκτική αγορά των οικιακών υπολογιστών. Οι επιλογές ωστόσο της ολλανδικής εταιρείας που τον σχεδίασε ήταν ιδιόμορφες. Ο COMX-35 ήταν διαφορετικός από τα συνηθισμένα πρότυπα, με τη δική του έκδοση της BASIC και χωρίς έναν assembler που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Από τεχνικής πλευράς διέθετε βασικές προδιαγραφές, με ψευδογραφικά από 64 προγραμματιζόμενους χαρακτήρες και 8 χρώματα. Έτσι, η από τη θεωρητική ανάλυση των 240×216 pixels πρακτικά μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα παιχνίδια ένας πίνακας 40×25 χαρακτήρων διάστασης 6×9 pixels με δύο χρώματα ο καθένας. Για sprites, ούτε λόγος να γίνεται. Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ένα φτωχό σετ παιχνιδιών, αργών στη λειτουργία και με στοιχειώδη γραφικά και κίνηση. Ο μονοκάναλος ήχος παρήγαγε θόρυβο αλλά και έναν αριθμό ειδικών εφέ. Το σύστημα δεχόταν προγράμματα σε κασέτες, ενώ διατέθηκε και εξωτερικό FDD ως αποθηκευτικό μέσο. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του ήταν το -μέτριας ανθεκτικότητας- mini-stick δίπλα στο πληκτρολόγιο, το οποίο αντικαθιστούσε τα πλήκτρα κατεύθυνσης αλλά και είχε ρόλο χειριστηρίου στα παιχνίδια. Κατά τ’ άλλα όμως η ποιότητα του πληκτρολογίου, τύπου calculator, ήταν κι αυτή μέτρια.

Ο εμφανώς ποιοτικότερος PC-1 διέθετε το ίδιο hardware με τον προκάτοχό του.
Ο εμφανώς ποιοτικότερος PC-1 διέθετε το ίδιο hardware με τον προκάτοχό του.

Το κύριο όπλο του COMX-35 ήταν προφανώς η τιμή του, η οποία στη Μεγ. Βρετανία περιοριζόταν κάτω από τις 120 λίρες, φέρνοντάς το απέναντι στον αρκετά υποδεέστερο Sinclair ZX81. Το σύστημα κυκλοφόρησε σε αρκετές αγορές της Β. Ευρώπης και στην Αυστραλία. Παρουσίασε κάποια εμπορική επιτυχία σε συγκεκριμένες χώρες, όπως π.χ. στην Ολλανδία και την Φινλανδία. Αντικαταστάθηκε από τον COMX PC-1, χωρίς εσωτερικές διαφορές, αλλά με εντελώς ανασχεδιασμένο κουτί και εμφανώς αναβαθμισμένη ποιότητα. Σήμερα υπάρχει ακόμη ένας πολύ μικρός πυρήνας κατόχων του ιδιαίτερα σπάνιου COMX-35, ενώ υποστηρίζεται και από τον Emma Emulator ο οποίος προσομοιώνει τα ελάχιστα συστήματα με επεξεργαστή της RCA.

COMX-35

Επεξεργαστής: 8bit RCA CDP1802A στα 2 MHz
Μνήμη RAM/ROM: 35 ΚΒ (επεκτάσιμη στα 67 KB) / 16 ΚΒ
Γραφικά: ψευδογραφικά 240×216 pixels με προγρ. χαρακτήρες, 8 χρώματα
Ήχος: 1 κανάλι, 8 οκτάβες
Πληκτρολόγιο: Τύπου calculator, 55 πλήκτρων, mini-stick
Θύρες: TV, RGB, Κασετόφωνο, Expansion (bus)
OS/Εφαρμογές: COMX BASIC 1.00
Διαστάσεις: 29x16x4,5 εκατοστά

Δείτε επίσης…

1983 in focus: Τα γεγονότα στην ιστορία των υπολογιστών το 1983

Advertisements