17/ 06/ 1996 | Sony Vaio PC

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Ιουνίου 1996, η Sony κάνει την μεγάλη επιστροφή στους υπολογιστές, ανακοινώνοντας το πρώτο μοντέλο desktop PC στη νέα της οικογένεια VAIO. Μία σειρά που θα χαρακτηριστεί τα επόμενα χρόνια από την καινοτομία και τον μοντέρνο σχεδιασμό. Το δε λογότυπο αποκτά αντίστοιχη αναγνωρισιμότητα με το μηλαράκι της Apple, αποτελώντας ταυτότητα για τους υπολογιστές της Sony ως και τις ημέρες μας.

Το ντεμπούτο των VAIO γίνεται στην PC Expo στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 1996, με την παρουσίαση ενός μοντέρνου και με πληρέστατο εξοπλισμό desktop PC, σε δύο εκδόσεις PCV-70 και PCV-90. Η εταιρεία έχει δοκιμάσει την τύχη της στους υπολογιστές τη δεκαετία του ’80 και, πλην των HitBit MSX, η επιτυχία της εκτός ιαπωνικών συνόρων παραμένει περιορισμένη. Ακόμη όμως και στην τοπική αγορά, ουδέποτε πλησίασε τους κυρίαρχους ανταγωνιστές της NEC, Sharp και Fujitsu. Από τo 1990 και για τα έξι επόμενα χρόνια θα παραμείνει μακριά από την αγορά υπολογιστών. Με τη δυναμική επιστροφή της όμως, η Sony δημιούργησε μία ολόκληρη οικογένεια υπολογιστών κάθε κατηγορίας, από desktop PC έως subnotebook, θεμελιωμένη σε στρατηγικό πλάνο μάρκετινγκ και σε ένα χώρο που γνώριζε πολύ καλά. Το brand name “VAIO” που προέρχεται από την έκφραση Video Audio Integrated Operation, δεν εκφράζει απλά τη φιλοσοφία των υπολογιστών της Sony, αλλά επιχειρεί να προσδώσει ξεχωριστή ταυτότητα -ακόμη και με μικρές λεπτομέρειες- και το πετυχαίνει. Για παράδειγμα, καθώς φωνητικά η λέξη Vaio παραπέμπει στην ιαπωνική λέξη για το βιολετί χρώμα, τα μοντέλα PCV διαθέτουν πρόσοψη αυτής της απόχρωσης.

Το τρισδιάστατο κέλυφος VAIO Space, όπως περιγράφεται στην αίτηση ευρεσιτεχνίας της Sony.
Το τρισδιάστατο κέλυφος VAIO Space, όπως περιγράφεται στην αίτηση ευρεσιτεχνίας της Sony.

Ήδη από τα πρώτα μοντέλα desktop φαίνονται οι διαθέσεις της Sony αλλά και ο χαρακτήρας των μοντέλων που θα φέρουν το λογότυπο VAIO. Τα PCV-70 και 90 είναι κορυφαίας ποιότητας υπολογιστές με πλήρη εξοπλισμό και ακόμη πληρέστερο πακέτο εφαρμογών. Διαθέτουν τρισδιάστατα γραφικά και αποκωδικοποίηση MPEG-1, καθώς επίσης και 3D surround ήχο. Ο media χαρακτήρας τους είναι έκδηλος ήδη από την εκκίνηση του συστήματος, καθώς με το φόρτωμα των Windows 95 ο χρήστης βρισκόταν μπροστά σε ένα άλλο περιβάλλον χρήσης, με τρισδιάστατο look. Η πλοήγηση στις λειτουργίες του υπολογιστή, γινόταν από το κέλυφος VAIO Space, από όπου δινόταν πρόσβαση στο πλήρες πακέτο εφαρμογών και εργαλείων που συνόδευε τον υπολογιστή. Ξεχώριζε βέβαια η σουίτα Audio/Video/MIDI player.

Μπορεί η οικογένεια VAIO να ξεκίνησε με ένα desktop PC, αλλά εκείνα τα μοντέλα που θα κάνουν τη διαφορά (και θα πετύχουν στην παγκόσμια αγορά) είναι τα φορητά. Η είσοδος σε αυτήν την κατηγορία θα γίνει ένα χρόνο αργότερα, με τα PCG-505 και PCG-707. O PCG-505 μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πρώτα superslim laptop που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως.

O απόγονος του PCG-505, ο Χ505 του 2004, ήταν ο πιο λεπτός και ελαφρύς φορητός υπολογιστής για τα επόμενα χρόνια.
O απόγονος του PCG-505, ο Χ505 του 2004, ήταν ο πιο λεπτός (από 9 έως 20 χιλιοστά) και ελαφρύς (780 γραμμάρια) φορητός υπολογιστής παγκοσμίως.

Το λογότυπο VAIO έγινε πολύ γρήγορα η διεθνώς αναγνωρίσιμη σφραγίδα της Sony στους υπολογιστές, ταυτισμένο με την υψηλή τεχνολογία και το προσεγμένο design. Ειδικά στους superslim φορητούς υπολογιστές, τα VAIO κατάφεραν για πάνω από μία δεκαετία να θεωρούνται τα κορυφαία του είδους. Αν και τα επιτραπέζια VAIO της Sony δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τα επώνυμα desktop PC, οι φορητοί υπολογιστές της βρίσκονταν για πολλά χρόνια στην πρώτη πεντάδα των πωλήσεων παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται κάμψη και πολύ πρόσφατα η Sony δήλωσε επίσημα την επιθυμία να πωλήσει τα δικαιώματα της σειράς σε ιαπωνικό fund.

Δείτε αναλυτικότερα στη συλλογή μας με τα πιο εμβληματικά μοντέλα της σειράς VAIO των τελευταίων 18 ετών.

SONY VAIO PCV-70/90

Επεξεργαστής: Intel Pentium στα 133 MHz / 200 MHz
Μνήμη RAM: 16 MB / 32 MB EDO (επεκτάσιμη στα 128 ΜΒ)
Γραφικά: 2 MB EDO VRAM, επιτάχυνση 3D, αποκωδικοποίησης MPEG-1
Ήχος: 16bit FM Synthesis, SRS surround
Οθόνη: Έγχρωμη CRT, 15”
Πληκτρολόγιο: Μηχανικό ΑΤ, 12 F-keys, αριθμητικό
Media: FDD 3,5» (1,44 MB), CD-ROM player 8x
Σκληρός Δίσκος: 2,1 GB / 2,5 GB
Θύρες: VGA, Audio, 2x RS232, Παράλληλη, Joystick, 2x PS/2, USB, RJ-11, 2x ISA slots, 2x PCI slots, 1x ISA/PCI slot
OS/Εφαρμογές: Windows 95, 3D κέλυφος Vaio Space
Διαστάσεις: 22,6×37,6×45,5 εκατοστά (κύρια μονάδα)
Βάρος: 10 κιλά (κύρια μονάδα)